Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

'De keuken is niet voor pussy’s’

OOnversneden Hollandse nuchterheid, dat is Cliff Heutink in drie woorden. Als zoon van horecaondernemers stond hij al op veertienjarige leeftijd in de restaurantkeuken de afwas te doen. Vader Heutink, chef-kok, een inspirerend voorbeeld; hij won tijdens zijn loopbaan al meerdere prijzen met zijn kookkunsten. Inmiddels is zoon Cliff samen met zijn ouders eigenaar van Bourgondisch restaurant Ongder de Kukel. In vijftien jaar van afwasser naar ondernemer en kok. ‘Ik had het hier altijd naar mijn zin, verdiende hier mijn centen, waarom zou ik iets anders doen?’

Op advies van pa volgde Cliff de Niveau 2 opleiding tot kok aan het ROC Kop van Noord-Holland in Schagen. Ook daarover vertelt hij nuchter. ‘Een dag school en de rest van de tijd leren in de praktijk. Bij Ongder de Kukel uiteraard, haha. Al was mijn vader niet mijn leermeester. Dat kan niet. Ik vond het prima om mijn papieren te halen, maar toegegeven, de stok achter de deur in de vorm van mij pa, hielp wel. Als je kijkt naar ons team vandaag, ik denk een man of zestien in totaal, zie je toch dat de horeca voor veel mensen een bijbaantje is. Voor een restaurant als dat van ons is dat eigenlijk zo erg niet. Als wij allemaal mensen in vaste dienst zouden moeten nemen, was het financieel niet te doen. Voor ondernemers in kleinere gemeentes, is dat echt een feit helaas.’  

Als zoon van horecaondernemers stond Cliff Heutink al op veertienjarige leeftijd in de restaurantkeuken de afwas te doen.

Chris houdt van vlees. En de meeste gasten die komen, ook. Biefstuk. Entrecote. Carpaccio. Mondjesmaat kunnen ook vegetariërs terecht in zijn restaurant, maar vlees is wel het thema. ‘Je bent een Bourgondisch restaurant, of niet. Maar wel goed om te weten dat ons vlees lokaal product is. Nederlands.’

Vrouwen met ambitie in de keuken: laat je niet afschrikken!

Of hij jongeren een carrière in de keuken zou adviseren? ‘Jazeker. Maar alleen als je zeker weet dat je hart hier sneller van gaat kloppen. Anders is het zwaar werk. Goed koken vergt structuur en discipline. Je moet bovendien tegen een stootje kunnen. Als je tent vol zit en een man of negentig moet eten, dan heb je in de keuken geen tijd om ‘zou je alsjeblieft’ te zeggen. Dan communiceer je duidelijk en snel. De keuken is niet voor pussy’s. Het is toch een beetje een mannendomein. Al hebben wij ook een jonge vrouw in het team en die vindt het geweldig. Dus vrouwen die de ambitie hebben, moeten zich zeker niet laten afschrikken!’

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan