Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

De leukste musea van de Noordkop

DDe Kop van Noord-Holland heeft een rijke geschiedenis die veelal samenhangt met water. We varen, vissen, polderen, onderzoeken, jutten en verdedigen zodat de Kop niet ondergaat. In de omgeving zijn er vele musea aan gewijd. We zetten een paar van de leukste voor je op een rijtje, in willekeurige volgorde.

Museum Kaap Skil, Oudeschild (Texel)

Wie Texel wil leren kennen, moet in Oudeschild zijn. Daar vind je het bijzondere Museum Kaap Skil, dat helemaal gaat over het leven in en met de zee. Bijzondere schatten uit scheepswrakken, een openluchtmuseum over het begin van de 20e eeuw, interactieve tentoonstellingen en ’s werelds grootste maritieme maquette. Kinderen testen er hun Kaapskills en leren en passant alles over de geschiedenis van Texel. Interessant en avontuurlijk voor kleine en grote mensen.

Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers, Den Helder

In het Reddingmuseum ontdek je hoe het is om een echte redder te zijn. Je gaat kopje onder in de wereld van de Koninklijke Nederlandse Reddingmaatschappij en komt boven met verhalen, schatten en een heldenstatus. Het Reddingmuseum heeft audiotours, exposities, films en historische objecten, maar ook een vaarsimulator en een windtunnel. Het won dan ook niet voor niks de Kidsproof Award 2018. In de nieuwste tentoonstelling ‘Gezonken Reddingen’ duik je in de verhalen van de scheepswrakken voor de Helderse kust.

Het Grootmoederstijd & Motorenmuseum, Nieuwe Niedorp (Hollands Kroon)

Getuf, gebonk, gekraak en geronk. In Het Grootmoederstijd & Motorenmuseum staat zo’n 300 stationaire motoren uit de scheepvaart, landbouw en industrie tentoongesteld die op verzoek aan het draaien worden gebracht. Verder vind je er oude brandweerwagens en tractoren. Op de bovenverdieping waan je je in vroeger tijden met allerlei attributen uit oma’s tijd en onder meer een complete hoedenwinkel, kruidenierszaak en kapsalon.

Natuurmuseum en zeehondenopvang Ecomare, De Koog (Texel)

Wad een dag! In Ecomare leer je alles over de Waddenzee. Je kijkt je ogen uit op de interactieve tentoonstellingen, tussen de walvisskeletten, in de aquaria en natuurlijk bij de zeehonden. Kinderen kunnen zelf op onderzoek uit. Ecomare ligt middenin Nationaal park De Duinen van Texel, waar het heerlijk grasduinen is. Naast Ecomare bevindt zich nog Volkssterrenwacht De Jager. Omdat het op Texel écht donker kan zijn, organiseren zij in de wintermaanden regelmatig avonden om sterren te kijken.

Juttersmuseum Callantsoog, Callantsoog (Schagen)

Niet alleen Texel, ook Callantsoog heeft een Juttersmuseum. Een vrolijke plek vol bijzondere, griezelige en gekke strandvondsten, aangevuld met leuke spelletjes en hedendaagse kunst. Voor elk wat wils dus. Zoek bijvoorbeeld naar de verborgen grapjes in het werk van kunstenaar Challa, los puzzels op, help een meeuw vliegen, verbaas je over alles dat schepen onderweg verliezen en ontdek het geheim van de babyzeemeermin van Callantsoog.

Het Juttersmuseum is onderdeel van de Samenwerkende Musea Schagen.

Historisch Museum de Turfschuur, Kolhorn (Hollands Kroon)

De Turfschuur is een ware ode aan 1000 jaar strijd tegen het water. Het museum biedt een overzicht van de manieren waarop men letterlijk en figuurlijk het hoofd boven water hield in deze regio. Veranderingen in het landschap, polders, zeegaten en verdronken dorpen, vertellen samen het verhaal van dit pittoreske plaatsje aan de West-Friese Omringdijk. Voor of na het bezoek is een wandeling door Kolhorn zeker de moeite waard. Op de website van het museum zijn drie verschillende audiotours beschikbaar, die je de mooiste plekken van Kolhorn laten zien.

Het Marinemuseum, Den Helder

Uniformen, wapens, een echte onderzeeboot, museumschepen en een hele hoop te doen. In het Marinemuseum leer je alles over de geschiedenis van de Koninklijke Nederlandse Marine en het leven op en onder zee. Ahoy, maatjes! Kleine (en grote) matrozen zijn gek op het Marinemuseum omdat ze zelf aan de knoppen mogen zitten, door een periscoop kunnen kijken en met een QR speurtocht nog meer kunnen leren over leven en werken op een marineschip.

Maritiem en Juttersmuseum Flora, De Koog (Texel)

De rijke geschiedenis van het strandjutten in beeld en geluid. Flora barst bijna uit haar voegen van de verhalen over de zee. Honderden aangespoelde spullen vertellen over gestrande schepen, reddingen en de jutterij. Een ultiem familie-uitje waar kinderen los kunnen op een speurtocht, spelletjes en een fijne speeltuin. Flora vertoont de hele dag een film waarin jutter Jan Uitgeest op spannende en grappige wijze zijn avonturen deelt.

Het Zijper Museum, Schagerbrug (Schagen)

Jan van Scorel droomde van een polder tussen Texel en Petten. Dat werd de Zijpe. In het Zijper Museum ontmoet je hem en alle andere mensen die zorgden dat het gebied werd ingepolderd en bewoond. De vaste tentoonstelling bestaat uit honderden historische objecten, aangevuld met kaarten, animaties en interactieve middelen. In wisselende tentoonstellingen worden specifieke stukjes polder drooggelegd in de vorm van kunst, foto’s of verhalen.

Het Zijper Museum is onderdeel van de Samenwerkende Musea Schagen.

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.