Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Hoe vaak sleutel je nu aan een raket?

SShirley Negenman mag dan een meisje zijn, maar inmiddels is ze op haar stageplek bij de Koninklijke Marine 'one of the guys'. Als stagiair op de afdeling 'Missiles' heeft ze het ontzettend naar haar zin: “Ik vind dit werk echt superleuk, ik heb toffe collega’s en er zijn veel mogelijkheden. Bovendien, hoe vaak sleutel je nu aan een raket?"

Al 2 jaar loopt Shirley stage bij de Koninklijke Marine. Ze doet de BBL-opleiding Middenkader Engineering bij de Techniekcampus in Den Helder. 

Ze heeft net haar kerstpakket uitgepakt, aan de keukentafel bij haar ouders. “Heerlijk pakket, alleen maar lekkere dingen die wel opraken” zegt Shirley enthousiast. Bij de Koninklijke Marine weten ze wel wat lekker is. 

Al jong geïnteresseerd in techniek

De technische kant, die goed van pas komt bij de afdeling Missiles, heeft ze altijd in zich gehad. “Ik wilde toen ik jong was altijd al weten hoe dingen werkten. Hoe kon het dat als ik daar een knopje indrukte, dat het licht daar aan ging?” vertelt Shirley. Er kwamen bij haar geen barbies in. Wel auto’s, en daar heeft ze nu een flinke verzameling van. Op haar kamer staan zo’n zestig modelauto’s, vooral Volkswagen T1, T2 en Kevers. “Ik hoop ooit nog een echte te hebben, maar dan moet ik nog wel even doorsparen”

Ook kijkt ze graag naar autocross. Zelf meedoen zit er niet in, zeker niet zo lang ze nog thuis woont. Daar steken haar ouders wel een stokje voor. En misschien maar goed ook, want ze heeft het al druk genoeg. Op zaterdagochtend en maandagavond heeft ze zelf schaatstraining, na haar training op zaterdagochtend geeft ze training aan de jeugd. Op vrijdagavond turnt ze en dan heeft ze ook nog wel eens huiswerk. “Maar op mijn vrije avonden ga ik liever naar mijn oma. Een spelletje doen, of samen tv kijken. Dus dat huiswerk schiet er wel eens bij in”, lacht Shirley. Gelukkig kan ze goed meekomen en kan ze tijdens rustige periodes op het werk aan haar huiswerk.

Shirley in de haven van de Koninklijke Marine

One of the guys

Ze is één van de weinige meiden in de opleiding. In de klas zitten er in totaal drie meiden, op de werkvloer is ze de enige. “In het begin pasten mijn collega’s zich nog aan, ze waren toch wat netter in hun grappen en woorden. Maar ondertussen zijn ze zo aan me gewend en word ik gezien als ‘one of the guys’.” Shirley merkt zelf ook geen verschil meer tussen haar en de mannelijke collega’s. Behalve het fysieke deel dan: “Ik ben gewoon niet zo sterk als mijn collega’s. Als er zware dingen getild moeten worden, dan heb ik vaak wel hulp nodig.” Ze gelooft dat dat over een tijd ook niet meer nodig is. “Ik word vanzelf sterker.”

Er is veel uitdaging bij de Koninklijke Marine, je kunt doorgroeien en ontdekken

Dat er zo weinig meiden bij de Koninklijke Marine werken, is volgens Shirley vooral omdat meiden toch vaak bang zijn voor nagels die breken. Terwijl er bij de Koninklijke Marine veel meer mogelijkheden zijn, waarbij je nagels helemaal niet hoeven te breken. “Als je de reclames voor de Koninklijke Marine ziet, dan zie je vooral oorlogseenheden en techniek. Terwijl er genoeg beroepen binnen de Koninklijke Marine zijn, waarbij je geen vieze handen krijgt. Je kunt ook technisch tekenen”, noemt ze als voorbeeld.  “Daarnaast werk je niet alleen in oorlogsgebieden, je verleent soms ook noodhulp. Er is veel uitdaging bij de Koninklijke Marine, je kunt doorgroeien en ontdekken. Dat geldt voor iedereen”

De sfeer is super

Ze ziet de toekomst positief tegemoet. Wanneer ze haar MBO opleiding af heeft, wil ze op een onderzeeër meevaren. Oefeningen doen, meewerken aan geheime operaties en de wereld zien. “Op zo’n schip ben je net een kleine familie”, vertelt Shirley. “Je zit in een kleine ruimte met elkaar, ik vind de sfeer met de bemanning heel prettig. Er is nog echt aandacht voor elkaar. In de pauze op mijn huidige locatie kunnen we onze mobiele telefoon niet gebruiken, net als op een onderzeeër, we hebben echte gesprekken. En dat contact met anderen vind ik heerlijk”

Het wonen in Winkel bevalt Shirley ook uitstekend. “Hier heb je echt de rust, ik ken de buren, mijn familie woont dichtbij. De drukte van de stad, daar hou ik niet van. Ik heb het zelf druk genoeg, maar zit altijd lekker in mijn vel!” 

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan