Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Studeren en beloond worden met een toffe baan bij de Marine

Best lastig als je na het vwo moet kiezen wat je wilt gaan doen. Welke studie kies je? En wat als je geen zin hebt in alleen theorie, maar graag ook beroepsgericht aan de slag wilt? Op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder combineer je dat!

Best lastig als je na het vwo moet kiezen wat je wilt gaan doen. Welke studie kies je? En wat als je geen zin hebt in alleen theorie, maar graag ook beroepsgericht aan de slag wilt? Op het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder combineer je dat! Je kunt kiezen uit drie erkende bacheloropleidingen. Je wordt niet alleen opgeleid voor het beroep dat je leuk lijkt, vanaf je eerste studiedag wordt ook nog eens alles betaald! Scout Louise van der Sluis zocht uit wat je kunt verwachten achter de (mooie) deuren van dit markante opleidingsinstituut.

In Den Helder is het KIM een begrip. Het instituut uit 1869 is gehuisvest in een prachtig, monumentaal pand aan de haven. Hier leidt Defensie jongeren op tot officier bij de Koninklijke Marine. Op het KIM is ook de enige universitaire opleiding in de Kop van Noord-Holland gevestigd van de Faculteit Militaire Wetenschappen. Het KIM en de FMW zijn onderdeel van de Nederlandse Defensie Academie (NLDA). Adelborsten (zo heten marineofficieren in opleiding) volgen in Den Helder (of gedeeltelijk in Breda) een wetenschappelijke studie en worden tegelijkertijd opgeleid tot officier in een specifiek werkgebied. Praktijk en theorie wisselen elkaar af. Je kiest voor een van de vier officierskorpsen: zeedienst, mariniers, technische dienst of logistieke dienst. 

Het KIM is een prachtig gebouw dat dateert van 1869.

Dynamisch en afwisselend

Studeren en werken bij Defensie start net even anders dan in het ‘gewone leven’. In de meeste gevallen kies je na je vwo een studierichting die je leuk of interessant lijkt en zoek je na het afronden van je studie een baan. Bij Defensie wordt dit gemixt: je solliciteert op de baan/opleidingsplek die je aanspreekt. Het keuzekompas op werkenbijdefensie.nl helpt je daarbij op weg. Heb je jouw ideale baan/richting gevonden? En heb je de geschikte profielvakken? Grote kans dat jij dan de opleiding mag volgen. Afhankelijk van jouw keuze volg je een van de drie bacheloropleidingen: Militaire Bedrijfswetenschappen, Krijgswetenschappen, en Militaire Systemen & Technologie. Jaarlijks neemt het KIM zo’n 120 nieuwe studenten aan. De volledige officiersopleiding duurt zo’n vier tot vijf jaar. Daarin volg je de algemene militair-wetenschappelijke opleiding en verdiepende vakken, afgewisseld met vakkenclusters waarin theorie en praktijk samenkomen in projecten. Die voer je in teamverband uit. In de laatste fase van je studie ga je je specialiseren. Het zou kunnen dat je daarna nog een universitaire master mag volgen.

Een kijkje op de brug van een ship handling simulator

Is het wat voor jou?

Volgens Joris ten Berg, korpshoofd logistieke dienst en een van de opleidingsmanagers van het KIM, is het profiel van een KIM-student breed. ‘We krijgen aanvragen en aanmeldingen uit alle windstreken. Jongens en meiden die meer willen dan alleen studeren. Ze willen ook wat van de wereld zien en zijn op zoek naar avontuur. De marine biedt dat. Als adelborst word je opgeleid tot krijger, manager en diplomaat, met een sausje leiderschap en management. Je wordt klaargestoomd voor een uitdagende job. ’Achtergrond en herkomst van de studenten verschilt, maar er is volgens Ten Berg wel een duidelijke overeenkomst. ‘Het zijn allemaal jongeren die kameraadschap belangrijk vinden: met elkaar en voor elkaar aan de slag gaan. Ze beseffen dat zelfstandig zijn niet hetzelfde is als alles alleen willen doen. Je hebt elkaar nodig.’

Maritieme introductieperiode adelborsten

Vrienden voor het leven

Bij een studie aan het KIM verblijf je intern op het instituut. Je deelt een kamer met een aantal andere studenten. ‘Dat is ook onderdeel van je militaire vorming, naast andere maritiem militaire vaardigheden die je in de opleiding meekrijgt. Doordat je dezelfde studie volgt en veel met elkaar optrekt, ontstaan vriendschappen voor het leven en bouw je een netwerk op dat in de rest van je carrière heel handig is’, aldus Ten Berg. De studenten eten ook op het instituut, beschikken over uitgebreide sportfaciliteiten en hebben allemaal een eigen studieruimte waarin ze zich kunnen terugtrekken. 

Een beëdiging op het exercitieterrein

Betaald studeren

Kies je voor een opleiding bij het KIM, dan hoef je je geen zorgen te maken over een eventuele studieschuld: vanaf de dag dat je begint met studeren ontvang je zelfs salaris! ‘Na de succesvolle afronding van je bachelor of master ga je aan de slag in de functie waarvoor je bent opgeleid.’ Vrijblijvend is het echter niet. Ten Berg: ‘Na je studie verwachten we dat je zeven jaar bij Defensie werkzaam blijft. En natuurlijk heb je binnen de marine carrière- en doorstroommogelijkheden.’ Volgens de opleidingsmanager is een intrinsieke motivatie om bij de marine aan de slag te gaan belangrijk. ‘Je moet een realistisch beeld hebben van wat het officierschap en een baan bij de Koninklijke Marine inhouden, anders – zo is door de jaren heen gebleken – haken studenten af. Daarom organiseren wij eens per twee weken KIM-infodagen, waarop we je alles laten zien en je alles kunt vragen. We willen dat je goed voorbereid begint aan je studie en een bewuste keuze maakt.’ Vanwege corona zijn de fysieke infodagen tijdelijk vervangen door een online-rondleiding, maar zodra het weer kan, worden de infodagen weer opgestart.

Wil je weten welke marineofficiersrol bij jou past? Vul dan het keuzekompas in op werkenbijdefensie.nl. Zo ontdek je vanuit jouw interessegebieden welke opleidingen en functies bij je passen. Ook vind je er events en online webinars om de Marine in het algemeen en het KIM in het bijzonder te leren kennen. Naast de officiersopleidingen kun je ook als zij-instromer of met een HBO-propedeuse (en wiskunde op vwo-niveau) opleidingen op het KIM volgen. 

Lees hieronder hoe eerstejaarsstudente Roos Corbeau op het KIM terechtkwam.

‘Studeren en wat van de wereld zien’

Roos Corbeau (19) is eerstejaarsstudent op het KIM. Na een uitgebreide oriëntatie kwam ze in Den Helder terecht. ‘Ik heb gymnasium gedaan en ben alle universiteiten afgegaan om te kijken waar ik wilde studeren. Veel plekken vond ik leuk, maar ik voelde me er niet thuis. Uit een beroepskeuzetest kwam ‘leiderschap’ en ‘samenwerking’ naar voren en via een linkje in een mail kwam ik toevallig op de website van Werken bij Defensie terecht. Ik wist niet van het bestaan van deze specifieke opleiding en was verbaasd over de mogelijkheid om een universitaire studie te volgen gecombineerd met zo veel praktijk. Toen ik bij het KIM aankwam voor de Varende Infodag, wist ik het direct: dit wil ik!’ Roos solliciteerde voor een opleidingsplek als Officier Logistieke Dienst. ‘Bij de Marine kies je voor een functie, maar die is voor mij nog heel breed. Je kunt binnen deze functie alsnog een heleboel kanten op. Daarnaast zal ik na de opleiding om de drie jaar een ander plaatsing krijgen. Een eenzijdige kantoorbaan is het dus echt niet.’


Roos Corbeau is eerstejaars KIM-student

Samenwerking

Vooral het intensief samenwerken met anderen trekt Roos aan. ‘Alles is hier heel goed georganiseerd. Ik woon intern met tien meiden op een kamer en dat is super. Je trekt veel samen op, maar werkt ook samen met ouderejaarsstudenten. Tijdens de Maritieme Introductie Periode leer je elkaar en de organisatie gaandeweg goed kennen. Het allerleukst vind ik dat theorie en praktijk echt samenkomen: bij alle stof is er meteen een linkje met de praktijk te leggen.’ De bevestiging dat ze de juiste keuze heeft gemaakt, kreeg Roos naar eigen zeggen tijdens de ‘bootjesreis’. ‘Alle eerstejaars gaan twee weken mee op een schip. Ik was mee met het Amfibisch transportschip Zr. Ms. Johan de Witt. Tijdens die reis wist ik het honderd procent zeker: ik heb de juiste keuze gemaakt!’

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.