Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Texel hoog in Top Tien gemeenten met meeste zzp’ers

IIn de afgelopen jaren zijn steeds meer mensen een eigen bedrijf begonnen. Het aantal zelfstandigen zonder personeel (zzp) is flink gegroeid. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Opvallend in de Top Tien van gemeenten met de meeste zzp’ers is Texel. Op het Waddeneiland was per 1 januari 2020 ruim 20,3 procent van het totale aantal werkenden zzp’er. Dat levert Texel een vierde plek in de ranking op.

Vergeleken met de andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland springt Texel er bovenuit. In Hollands Kroon is 15.1 procent van de werkenden zzp’er, in Schagen 14.1 procent en in Den Helder slechts 6,5 procent. Veel van de starters zijn een webshop begonnen die ze vanuit huis runnen. In de afgelopen tien jaar nam het aantal webshops in Nederland met maar liefst 350 procent toe!

Dat Texel een eiland is, draagt zeer waarschijnlijk mee aan het hoge percentage zzp’ers. Sowieso zijn er veel ondernemers op het eiland. In het handelsregister stonden in 2020 2165 bedrijfsvestigingen op Texel ingeschreven. Op een bevolking van nog geen 14.000 inwoners, is dat behoorlijk wat! De meeste bedrijven vind je in de sector handel en horeca. Texelaars zijn inventief en eigenzinnig en pakken de zaken graag op hun eigen manier aan. Van oudsher zijn ze gewend hun eigen broek op te houden en zelf hun zaakjes te regelen. Het eiland biedt volop mogelijkheden om zelf aan te slag te gaan met je creatieve, commerciële plannen. Ooit was er veel handel op het eiland doordat de VOC-schepen voor de kust van Texel afmeerden, en tegenwoordig is Texel een populaire toeristische bestemming. En dat biedt kansen om je eigen bedrijf(je) te beginnen!

Eigen baas zijn en zelf kunnen beslissen is ook voor veel Texelse zzp’ers de belangrijkste reden om hun eigen bedrijf te starten en niet voor een baas te gaan werken. Je kunt je eigen tijd en tarief bepalen en zelf beslissen welke klussen je aanneemt. Daar staat tegenover dat je geen vast inkomen hebt en veel zaken zelf moet regelen, zoals de administratie, facturatie en je verzekeringen tegen bijvoorbeeld aansprakelijkheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid. Natuurlijk kun je ook kiezen voor een combinatie: werken als (deeltijd-)zzp’er en een deel van de tijd in loondienst. 

Wil jij je eigen bedrijf beginnen?

Overweeg jij om een eigen bedrijf te starten? De Kop biedt je daarvoor goede kansen! Belangrijk is dat je je goed voorbereidt, met bijvoorbeeld het stappenplan van de Kamer van Koophandel (KvK). Hierin vind je de do’s en dont’s voor het beginnen van je eigen bedrijf. Bij de KvK schrijf je je in als ondernemer. En misschien weet je al wat je als zzp’er wilt gaan doen of misschien ben je nog in de oriënterende fase. Slim is in elk geval om een beroep te kiezen waar werk genoeg in is! Voor 2021 heeft het UWV 212 beroepen aangemerkt als kansrijk. In dat overzicht staan beroepen op alle niveaus, dus waar je weinig opleiding voor nodig hebt, of een mbo of hbo/universitaire studie. Veel van die beroepen kun je prima als zzp’er doen. Denk aan bijvoorbeeld ongediertebestrijder, opperman en bouwvakker, monteur, restaurant-kok, metselaar, ict-programmeur, accountant of securityspecialist.


Schapenvachten in webshop Skéépe

Sanne Schoo is een van die Texelse zzp’ers met een eigen webshop. Begin dit jaar lanceerde ze Skeepe.nl. In de webshop verkoopt ze schapenvachten van Texelse schapen voor home en living en gezondheidsproducten die zijn gemaakt van Texelse medicinale schapenvachten. 

‘Als je zoals ik geboren en opgegroeid bent op Texel, dan vind je een schaap niets bijzonders. In het voorjaar vind je hier meer schapen en lammetjes dan mensen! Je komt ze dus overal tegen. Pas later heb ik geleerd hoe bijzonder het Texelse schapenras is. De Texelaar (zo heet het schapenras) heeft zo’n goede naam dat de schapen over de hele wereld worden verkocht. Voornamelijk voor het vlees, maar ook de wol en vacht van het Texelse schaap zijn heel speciaal. De schapenwol is bekend van de Texelse dekbedden en kussens, maar ik vroeg me af hoe het zat met de schapenvachten. Tot mijn verbazing ontdekte ik dat hier niets mee werd gedaan! Toen ben ik in dat gat gesprongen.’

Natuurproduct

Inmiddels heeft Sanne al aardig de loop in haar webshop. ‘Je merkt dat mensen vanwege corona meer online zijn gaan shoppen, maar ook duurzaamheid, circulair en natuurlijke materialen staan in de belangstelling. Ik vind het geweldig dat de schapenvachten niet langer een ongebruikt restproduct zijn, maar een prachtige nieuwe bestemming krijgen.’ De vachten worden gereinigd en gelooid, waarna ze zoveel mogelijk in de oorspronkelijke vorm blijven en worden verkocht als woonaccessoire. En niet alleen in wit of bruin. Sanne: ‘Als schapen worden gedekt, heeft de ram een gekleurd dekblok op. Hij laat als het ware een stempel achter op het schaap, zodat de boer weet welk schaap al is gedekt. Als de vachten worden gereinigd, lukt het niet altijd om die bijvoorbeeld rode vlek eruit te krijgen. Dan verven we zo’n vacht helemaal rood, zodat die niet weggegooid hoeft te worden. En mensen vinden dat leuk, zo’n gekleurde vacht.’

Medicinale toepassingen

Van de vachten worden ook producten gemaakt voor mensen die aan bed of een rolstoel zijn gebonden en last hebben van doorligplekken. ‘Samen met de Noord-Hollandse thuiszorgorganisatie Omring ontwikkelen we nieuwe producten die pijnverlichtend werken en kunnen bijdragen aan het verminderen van klachten.’

Zelf beslissen

Sanne vindt de vrijheid van het ondernemerschap prettig. ‘Het is druk, maar superleuk om te doen. Ik kan zelf bepalen hoe ik mijn tijd indeel en welke producten ik wel of niet verkoop. En dat ik op Texel woon, maakt met een webshop niks uit. Dat is het grote voordeel van online verkopen. Dat kun je bijna overal doen.’

Nieuwsgierig naar Sanne en haar webshop? Neem dan een kijkje op skeepe.nl

Is zelfstandig ondernemen iets voor jou?

Het kan natuurlijk dat jij heel graag je eigen bedrijf wilt starten, maar dat je twijfelt of je dat wel kunt. Of je er geschikt voor bent. Het platform ikwordzzper.nl heeft daarvoor een competentiescan ontwikkeld die je gratis kunt doen. De uitkomst laat zien op welke vaardigheden je hoog scoort en wat voor type ondernemer je bent. 

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.