Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Tetrix

OOp Kop zoekt mee naar leerbedrijven voor BBL-studenten! Zo'n 10 BBL-studenten van Tetrix Techniekopleidingen zoeken nog een leerbedrijf voor het komende schooljaar. Door de coronacrisis weten technische bedrijven uit de Kop van Noord-Holland namelijk niet of zij voldoende opleidingscapaciteit hebben om de studenten te begeleiden. Een nieuwe generatie technische vakmensen kan door deze situatie mogelijk niet beginnen aan de opleiding mechatronica of constructie. Daarom is nu in samenwerking met Op Kop en Tech@Connect een video gemaakt om het belang van leerbedrijven te benadrukken en deze studenten aan een leerwerkplek te helpen.

Voor hulp bij deze zoektocht naar leerbedrijven, schakelde Tetrix Op Kop in. Ook Tech@Connect haakte aan. Samen met leerbedrijven Oostwouder, HGG en Jongejans Luchttechniek is een korte film gemaakt. Hierin vertellen technische bedrijven over hun ervaringen als leerbedrijf en te onderstrepen wat het voor je organisatie kan betekenen om studenten mee te laten draaien. 


Enthousiasmeren voor techniek

Onderwijs, ondernemers en overheid zetten zich via Tech@Connect en Op Kop samen in om jongeren te enthousiasmeren voor techniek. De afgelopen jaren is zichtbaar geworden dat de aanpak werkt: de instroom van het aantal studenten in technische opleidingen neemt langzamerhand toe. Deze talenten willen we uiteraard behouden voor deze sector, en niet noodgedwongen een andere richting laten kiezen. Daarom zijn leerbedrijven hard nodig om een nieuwe generatie technische vakmensen op te leiden. De toestroom tot de technische bedrijven wordt zo gegarandeerd. 

Volwaardige medewerker

De sector is namelijk leuk, weet bijvoorbeeld Emma Loof. Zij is BBL-student en werkt bij Oostwouder in ’t Zand. Oostwouder bouwt tanks en silo’s die in heel Europa worden geplaatst. Emma heeft het naar haar zin bij het bedrijf. ‘Ik word hier echt als volwaardige medewerker gezien en krijg opdrachten en targets net als ieder ander. Ik doe er dan ook alles aan om mijn werk op tijd af te krijgen. Tot nu toe is dat altijd goed gegaan. Ik hoop dat ik hier na mijn opleiding mag blijven.’

Bij HGG in Wieringerwerf werken ieder jaar drie of vier BBL-studenten. Het bedrijf is specialist in het 3D-snijden van metalen. Zij doen snijwerkzaamheden en exporteren door hen ontwikkelde snijmachines. ‘Wij houden onze vaste medewerkers over aan BBL-trajecten’, vertelt Dennis Kaarsemaker van HGG. ‘Daarnaast zorgt het aannemen van jeugd ook voor andere manieren van denken. Het is niet altijd gemakkelijk om daar ruimte aan te bieden, maar uiteindelijk leer je ervan en groei je als bedrijf mee met deze nieuwe generatie. Dat belang mogen we niet onderschatten. Zij zijn in verschillende opzichten onze toekomst.’

Roulatiesysteem

Ook Jongejans Luchttechniek biedt vanaf september weer leerwerkplekken voor BBL-studenten aan. De Helderse onderneming produceert afzuigsystemen die worden ingezet bij de afzuiging van stof en vellen van o.a. aardappelen, uien, zaden en bloembollen. Steve Hagedoorn noemt het belangrijk dat studenten kennis kunnen maken met organisaties: ‘Niet iedere leerling past bij ieder bedrijf. Soms is er geen match. Dat wil niet zeggen dat de leerling niet geschikt is, dat wil zeggen dat wij bij Jongejans Luchttechniek andere kwaliteiten zoeken. Diezelfde leerling kan het bij een ander bedrijf heel goed doen. Wij hebben de verantwoordelijkheid als regio om deze BBL-leerlingen die zoektocht aan te bieden. Eigenlijk zouden we binnen de sector structureel een roulatiesysteem of cluster moet bouwen voor deze jongens en meiden. Is dat misschien een haalbare oplossing?’ 

Blijvende vraag naar technisch geschoold personeel

Volgens de drie bedrijven blijft er de komende jaren een aanhoudende vraag naar technisch geschoold personeel, ondanks de coronacrisis. Daarin spelen de leerwerkplekken dus een belangrijke rol. Gaat jouw technische bedrijf in de Kop van Noord-Holland het gesprek aan met een van de studenten mechatronica of constructie, op mbo-niveau 2, 3 of 4 van Tetrix Techniekopleidingen? Neem dan contact op met opleidingsmanager Mara Strabbing via M.Strabbing@tetrixtechniek.nl.

 JA, ik meld mijn bedrijf aan

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Heeft jouw
bedrijf al een
gratis profiel?
Meld je nu aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.