Overzicht
10 Beroepen bij de Koninklijke Marine waar je niet snel aan denkt!
22 december 2022
Mariëlle Dekker

10 Beroepen bij de Koninklijke Marine waar je niet snel aan denkt!

Waar denk jij aan als het over werken bij de Koninklijke Marine gaat? Dan kom je toch al snel uit op werken op een schip of bij het Korps Mariniers. Maar wist je bijvoorbeeld dat de Koninklijke Marine behalve schepen ook helikopters heeft? En dat er veel mensen in zogenaamde walfuncties werken? De  Marine noemt zichzelf ‘een wereld op zich’. Maar is dat echt zo? We zochten 10 minder bekende beroepen bij de Koninklijke Marine uit en zetten ze hieronder voor jou op een rij:

  • Monteur Avionica: Als monteur Avionica onderhoud je de meest uiteenlopende systemen van de hightech helikopter. Denk aan het uitvoeren van gepland onderhoud en het verhelpen van storingen. Je werkt grotendeels vanaf een marineschip, maar ook sta je je regelmatig te sleutelen in de onderhoudshangar op een militair vliegveld.
  • Catering medewerker: Als cateringmedewerker is het jouw taak aan boord van het schip om ervoor te zorgen dat je collega’s goed worden verzorgd. Je helpt bij voorbeeld de chef-kok bij het bereiden van de dagelijkse maaltijden, of verricht onderhoud aan keukenapparatuur.. Alle aspecten van catering komen hier voorbij!
  • Marinier Tamboer of Pijper: Als Marinier Tamboer of Pijper ben jij het visitekaartje van het Korps Mariniers en verzorg je de muzikale omlijsting van ceremonies in binnen- en buitenland. En niet alleen ben je muzikaal, maar ook fysiek sterk. In deze functie ben je namelijk ook inzetbaar als Marinier.
  • Matroos Administratie: Ook bij de Koninklijke Marine wordt er een administratie gevoerd. Je verzorgt de post, het archief of andere secretariële werkzaamheden. Deze functie combineer je met de functie van brandwacht of BHV-er. Een echt afwisselende functie dus.
  • Onderofficier Verpleegkundige: Bij de Koninklijke Marine zijn er natuurlijk ook verpleegkundigen nodig. En net als een verpleegkundige in een ‘normaal’ ziekenhuis heb je hier de zorg over patiënten. Het verschil is wel dat je zeebenen nodig hebt, want je vaart regelmatig op marineschepen.
  • Matroos technische dienst: Als matroos Technische Dienst ga je werken als assistent monteur op een van de vele type schepen van de Koninklijke Marine. Je houdt je bezig met de controle, de bediening en het onderhoud van de diverse installaties. Een afwisselende baan waar je regelmatig onder tijdsdruk werkt, maar waar ook ruimte is voor ontspanning.
  • Officier Meteorologie: Wanneer je deze functie bekleedt, lever je METEO-ondersteuning voor oefeningen en operaties. Je bewaakt het actuele weerbeeld. Daarnaast denk je onder ander mee aan het ontwerpen van innovatieve systemen t.b.v. big data op METEO gebied.
  • Officier tandarts: Als Marine-tandarts voer je net als een ‘normale’ tandarts behandelingen en periodieke controles uit en houd je spreekuren. Omdat je niet altijd onmiddellijk kunt doorverwijzen, moet je meer problemen zelf oplossen.
  • Officier Specialist Cyber: Als Officier Specialist Cyber kun je binnen het Defensie cyberdomein jouw kennis en kunde inzetten ter bevordering van de nationale en internationale veiligheid. Met jouw cybercapaciteiten ondersteun je de militaire operaties. 
  • Niet-militaire functies: Ook als burger kun je bij de Koninklijke Marine bijdragen aan vrede en veiligheid wereldwijd. Er zijn ook vele niet-militaire functies, de Koninklijke Marine is onder andere voor de afdelingen ICT, inkoop en techniek regelmatig op zoek naar nieuwe mensen. 
De Koninklijke Marine is écht een wereld op zich

En dan hebben we nog lang niet alle beroepen bij de Koninklijke Marine gehad. Je hebt er ook nog de kleermakers, docenten, piloten, zeilmakers, sportinstructeurs, hofmeesters. We kunnen het lijstje nog veel langer maken. 


Al met al is het echt waar wat ze bij de Koninklijke Marine zeggen: de Koninklijke Marine is écht een wereld op zich!