Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

“Als stagiair naar Thailand? Met een goed idee is alles mogelijk” stelt Rob Stam van Aeroworks

VVan het ene op het andere moment wordt een kop koffie aan tafel bij Aeroworks in Middenmeer ineens een digitaal interview - we zijn er inmiddels aan gewend dat coronamaatregelen deels onze agenda bepalen. Een gesprek op afstand dus, maar dat doet niets af aan het enthousiasme van Rob Stam: hij geeft meteen een complete virtuele rondleiding waarbij het enthousiasme van het scherm spat. Extra leuk: inmiddels is zijn enthousiasme ook overgeslagen op stagiair Nighel de Jong.

Rob Stam is CTO bij Aeroworks, oftewel de chief technical officer. In het Engels inderdaad - het is tenslotte een hartstikke internationaal bedrijf. Rob: “Vertaald betekent het dat ik een groot deel van het contact met onze klanten doe én dat ik me bezighoud met productontwikkeling en engineering. We produceren vooral onderdelen van vliegtuiginterieurs, denk aan afdekkappen, deuren, zittingen en deursloten. Als je met een Airbus vliegt is de kans groot dat delen van het interieur door ons zijn gemaakt. Ik richt me met name op de eerste fase, dus het maken van de ontwerpen, prototypes en testen. Daarna dragen we het meeste ons werk vanuit Middenmeer over naar Thailand.” Daar raakt Rob meteen aan het internationale karakter van Aeroworks. Het grootste deel van de productie vindt plaats in Thailand, waar de kosten lager liggen en er meer personeel beschikbaar is. Rob: “De afstand is groot, maar de lijnen zijn kort. Ik heb er zelf lang gewoond en er wonen meer Nederlandse collega’s.”

(Tekst loopt door onder foto)

Interior hardware uit de catalogus van Aeroworks

Hoe komt zo’n internationale speler in Middenmeer terecht? Rob: “De oorsprong van het bedrijf lígt in Middenmeer. Oprichter Sjuk de Vries komt ook uit Middenmeer. Hij begon eenentwintig jaar geleden voor zichzelf. Tot begin dit jaar zaten we aan de Havenkade, maar daar waren we uit ons jasje gegroeid. Een paar maanden geleden zijn we verhuisd naar ons nieuwe pand op Agriport A7. Omdat er ook vanuit deze vestiging best wat af en aan wordt gereden door vrachtwagens en ander zwaar verkeer is het prettig dat ze nu niet meer door de bebouwde kom hoeven te rijden: ze draaien zo de snelweg op. Wat er dan in die vrachtwagens zit? Nou, we hebben behoorlijk wat aan- en afvoer van materialen en onderdelen - ook al produceren we hier geen grote volumes. Voor een aantal klanten hebben we hier bijvoorbeeld wat voorraad, voor noodgevallen. Daarnaast produceren we voor onze opdrachtgevers allerlei producten waar er relatief weinig van nodig zijn - soms gaat het zelfs om één enkel exemplaar, denk aan het vervangen van een specifiek oud onderdeel. Daarnaast maken we natuurlijk prototypes, die sturen we dan door naar Azië. Kortom, het is altijd behoorlijk bedrijvig in onze werkplaats en testruimtes. Er staan onder andere een aantal CNC-machines, een thermoformmachine voor composiet en 3D-printers. Omdat we steeds weer nieuwe producten en onderdelen bedenken, moeten de machines ook steeds opnieuw worden geprogrammeerd. Dat vraagt om technische kennis en vaardigheden op het gebied van ontwerpen, software én de machines zelf. Het is overigens een behoorlijke uitdaging om collega’s te vinden die dit kunnen, terwijl het echt een prachtige combinatie is van theorie en praktijk. Je bent van de eerste schets tot en met het werkende prototype met een onderdeel of product bezig.”

Stage of afstuderen bij Aeroworks? Aanrader!
Zijdelings probeert Rob stagiairs en afstudeerders warm te laten lopen voor een loopbaan bij Aeroworks. “Als engineer heb je bij Aeroworks ontzettend veel vrijheid. Heb je een goed idee? Ga maar uitwerken. Wil je ontdekken of iets werkt? Maak maar een 3D-print. Loop je warm voor een periode in Thailand? Dan kijken we wat je daar kunt doen - óók als stagiair. Vrijheid leidt tot de beste ideeën en dat leidt weer tot goede ontwerpen. Veel medewerkers -waaronder ikzelf- zijn hier ooit begonnen als stagiair of als afstudeerder. Vooral mensen die goed kunnen werken met een CNC-machine -oftewel technisch programmeurs- zijn schaars.” Eén van de stagiairs die Rob graag in huis zou halen is Nighel. De achttienjarige student zit in het 3e jaar van de opleiding Technicus middenkader engineering op ROC Kop van Noord-Holland. Nighel: “Ik doe hier nu een werkstage, bedoeld om zo breed mogelijk ervaring op te doen; van ontwerpen en testen, inspecties en kwaliteitscontroles tot aan het bedienen van de freesmachine. Het is echt heel leuk om elke fase van productontwikkeling te doorlopen. Rob vroeg me al of ik misschien belangstelling heb om straks verder in het programmeren van CNC-machines te duiken.” Lachend: “Een mooi aanbod, maar ik heb nog geen idee wat ik wil gaan doen. Ik wil in elk geval wel in de Noordkop blijven, dat is zeker. En wat deze stageplek betreft: ik zou het elke student aanraden.” 

Meer weten? Kijk op www.aeroworks.nl.

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.