Overzicht
Bij Campingpark de Bongerd in Tuitjenhorn staat thematisering centraal: van de Stamboom tot het Klokhuis
22 december 2022
Cas Broxterman

De overname door het Franse CapFun heeft voor Campingpark de Bongerd in Tuitjenhorn alleen maar meer deuren geopend. “We hebben de middelen om te blijven uitbreiden. Dat zorgt ook voor meer werkgelegenheid”, zegt parkmanager Tom Clarijs. “Bij die groei moeten we altijd zoeken naar de juiste mensen om ons te ondersteunen.”

Campingpark de Bongerd, vijf sterren, heeft zich door de jaren heen gespecialiseerd in vermaak. Zowel bij goed als slecht weer. Het zwembad wordt met het jaar uitgebreider en het overdekte speelparadijs de Holle Bolle Boom is een begrip in de regio. Er werken bij dit bedrijf veel jongeren, voornamelijk in de vakanties en tijdens de feestdagen. Ze kunnen terecht in bijvoorbeeld de bediening, begeleiding of als oogappels, dit is de gethematiseerde naam voor een badmeester.  

Thematisering is voor de Bongerd ontzettend belangrijk. Het park is gebouwd op een oude appelboomgaard. Daar heeft de hele aankleding van het park mee te maken. Zo heet het restaurant ‘De Stamboom’, heet het speelparadijs op het park ‘De Holle Bolle Boom’ en de entree daarvan ‘Het Klokhuis’. “Thematisering zit in ons DNA”, zegt Clarijs. “Het gaat uiteindelijk om de totale beleving.”

Daar speelt het personeel ook een grote rol in. ‘Samenwerkers’ worden ze op het park genoemd. “Omdat je dingen hier nooit alleen doet. Je werkt altijd in een team, bent altijd sociaal bezig. Samen werk je aan de beleving. Wij letten goed op dat gevoel van ‘samen’. Het onderlinge contact steunen we aan alle kanten. Dat kan door bijvoorbeeld een magazine, maar na het seizoen hebben we altijd ook een Bongerd-uitje waarin er een leuke activiteit met afsluitend feest centraal staat. Daar gaat het meestal ver van tevoren al over.”

 In de zomer komen er duizenden campinggasten naar de Bongerd. Dan is het een drukte van jewelste. Hoe zorg je er nou voor dat je zoiets in goede banen leidt met al die samenwerkers? ,,We begeleiden ze zo goed mogelijk”, vertelt Clarijs. “Het is een kwestie van in de winterperiodes de juiste mensen aan boord houden. Zij kunnen veel betekenen qua begeleiding. Ze zorgen ervoor dat een nieuwe samenwerker zich hier snel thuis voelt en weet wat hij of zij moet doen.”

“Wat je hier al snel leert, is dat werken niet alleen een negen tot vijf-mentaliteit is. De Bongerd is gericht op gastvrijheid. Je sociale kwaliteiten komen daarbij volop van pas. Het zijn de standaard dingen: dat je altijd vrolijk bent, altijd open bent naar de gast. Uiteindelijk draait het om één ding: dat een gast hier met een tevreden gevoel weg gaat.”