Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Bij Kindcentrum Sint Jan leer je op je eigen manier

‘‘We doen het nu eenmaal zo.’ Deze zin wordt op kindcentrum Sint Jan niet meer uitgesproken. Directrice Marion Kramer: “Wanneer er een nieuwe afspraak wordt bedacht, stellen we onszelf altijd de vraag ‘Waarom en waarom niet?’ Niets is vanzelfsprekend en er kan en mag veel, zolang de veiligheid dit toelaat. Daarnaast zijn we een lerende organisatie. Dat betekent dat de kinderen fouten mogen maken en de docenten ook. Je bent immers altijd in ontwikkeling en kunt niet gelijk op de top presteren.”

Een unieke combinatie in Waarland

Kindcentrum Sint Jan is een unieke combinatie van dorpsschool en kinderopvang die midden in de bruisende gemeenschap Waarland staat. Mededirectrice Simone Rock excuseert zich voor het gesprek, ze heeft beloofd om mee te helpen in groep 6 waar de leerlingen een knutselwerk maken. Het blijkt typerend voor de sfeer op de Sint Jan, waar Marion en Simone samen de directie voeren.

Verschillen maken het mooi en diversiteit wordt omarmd

De basisschool telt ongeveer 200 kinderen, die verdeeld zijn in drie units. Marion, woonachtig in hetzelfde dorp, had twijfels over de manier waarop het onderwijs was ingericht toen ze zo’n 25 jaar geleden haar eigen kinderen naar school bracht. “Toen ik deze twijfels uitte, kreeg ik als antwoord ‘We doen het nu eenmaal zo’. Niet echt een bevredigend antwoord.” Uiteindelijk is Marion in januari 2001 gestart als leerkracht op deze school. En na meerdere functies gehad te hebben binnen de school is ze sinds oktober samen met Simone directeur.

“We willen als school uitstralen dat je mag zijn wie je bent. Verschillen maken het juist mooi, diversiteit wordt omarmd. We geven kinderen een stem en zijn samen verantwoordelijk voor het onderwijs. We doen dit niet alleen, we werken als team samen, met de kinderen, met de ouders en met de hele gemeenschap van Waarland.” Marion is enthousiast over de nieuwe visie die het team heeft ontwikkeld. “Al deze punten komen naar hierin naar voren.”

Ruimte en vrijheid voor verandering en innovatie

Er is een veel veranderd in de jaren dat Marion op de Sint Jan werkt. “Tot voor kort was het onderwijs vrij traditioneel, de lessen werden klassikaal in jaargroepen gegeven. Er sluimerde al een tijd behoefte aan verandering en ontwikkeling hierin bij de teamleden. Toen Maruska Kuin in 2015 directeur van de school werd, heeft zij de ruimte en vrijheid gegeven voor verandering en innovatie.”

Tijdens een studiereis van twee docenten en Maruska naar New York, maakten zij kennis met de ‘Essential School’ stroming. Daar waren ze zo enthousiast over dat ze hun inspiratie konden delen en uitdragen in het team en hierin navolging kregen. De Essential Schools zijn kindgericht en gaat ervanuit dat iedereen er mag zijn. “Hoe je eruit ziet, maakt niet uit. Ook mogen kinderen waar mogelijk op hun eigen manier en ontwikkelingsniveau werken. Daarom zijn er in de lokalen plekken gecreëerd om op een tapijt te werken, of je kunt er voor kiezen staand te werken als je dit prettiger vindt.”

De directie en de intern begeleider staan zelf ook regelmatig voor de klas. Marion: “We zijn alle drie inzetbaar en staan graag met onze voeten in de klei, zo houden we feeling met de groepen, de kinderen en de collega’s."

Een lerende organisatie

In alle units werken de kinderen zoveel mogelijk op hun eigen niveau en groepsdoorbrekend.  In de bovenbouwunit zijn de docenten vakspecialisten geworden. Naast taal, spelling en rekenen zijn de creatieve vakken en gym verdeeld onder de collega’s.  Marion lacht: “Ondertussen vragen we ons wat onze volgende stap zal zijn, we blijven een lerende organisatie natuurlijk. We onderzoeken steeds opnieuw wat het beste past.”

De naam verraadt het al. Kindcentrum Sint Jan werkt ook samen met de opvang. De BSO heeft een plek binnen de locatie en ook de babyopvang en de peuteropvang. Marion vindt de samenwerking erg prettig “Voor peuters biedt dit een soepele overgang naar school. Met alle collega’s vormen we samen één team. We gaan echt voor samenwerking en iedereen steunt elkaar.”

Wanneer je een school door de ogen van een kind ziet, weet je écht wat er leeft

Binnen het schoolbestuur van stichting Blosse, waar kindcentrum Sint Jan een onderdeel van is, wordt het kindcentrum gezien als een voorbeeld. Regelmatig komen andere scholen op bezoek om te kijken hoe er hier geleerd en gewerkt wordt. Marion: “De kinderen uit de bovenbouw geven dan de rondleiding. Dat is uniek, maar uiteindelijk weten de kinderen het allerbeste hoe het werkt op school en hoe het voor hen werkt. Wanneer je een school door de ogen van een kind ziet, weet je écht wat er leeft.”

Marion verwoordt de idealen van het team: “Ik hoop dat het kindcentrum altijd in ontwikkeling blijft, de nieuwe visie echt uitstraalt en ademt. Dat alle leerlingen op hun eigen niveau leren en de docent als coach heeft. Een democratisch lerende gemeenschap.” 

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan