Overzicht
Cas is freelance journalist bij Broxterman Media
7 september 2023
Deborah de Graauw

Cas is sinds 2012 werkzaam als freelance journalist. De afgelopen jaren waren onder meer het NoordHollands Dagblad, Goal.com, KNVB en UEFA zijn opdrachtgevers. Hij maakt (nieuws)artikelen met name gefocust op sport. De ene keer werkt hij als interviewer aan een tv-item voor UEFA en weer een andere keer staat hij bij een wedstrijd langs de lijn om hierover verslag uit de brengen voor het NoordHollands Dagblad. 
 “Wat ik me nog goed herinner is dat we in groep 3 werden gevraagd een ‘moeilijk’ woord op het schoolbord te schrijven, namelijk ‘succes’. Ik had het goed gespeld en waarschijnlijk is daar het zaadje geplant. Ik las voor het naar school gaan vaak de krant en begon op jonge leeftijd stukken te schrijven voor voetbal- en muziekwebsites. Daarna ging het van kwaad tot erger. Het stond, voordat ik naar de middelbare school ging, al vast dat ik naar een School van de Journalistiek zou gaan.”
 Dat hij zichzelf compleet kan verliezen in het schrijven van een verhaal, vind hij het leukste aan zijn werk. “Ieder mens heeft een verhaal en jij krijgt de kans dat op te schrijven.” 
 Het leukste wat hij ooit heeft meegemaakt in zijn werk was een sporttoernooi in Rusland, waar hij als journalist heen is gegaan. Van tevoren deed hij onderzoek een maakte een planning voor de verhalen die hij kon gaan schrijven en benaderde hiervoor de desbetreffende streekredacties. “Dat is sowieso een advies als je het in deze branche wil maken: neem initiatief en wees creatief. Dat gaat niemand anders voor je doen.” 
 De journalistieke wereld is volgens Cas wel veranderd, maar de basis is hetzelfde gebleven: of je nou wakker wordt met de krant of een nieuwssite, je wilt toch even op de hoogte zijn van wat er speelt. “De journalistiek houdt, in welke vorm dan ook, nooit op, omdat er altijd actuele gebeurtenissen zijn waarover mensen geïnformeerd willen worden. Laat jou diegene zijn die al die mooie verhalen opschrijft.” 
 Freelance journalist kan je op elk niveau worden, als je maar passie hebt voor schrijven. Dat staat voor Cas boven alles. “Dat ik van mijn hobby mijn werk heb kunnen maken, was een droom die uitkwam. Misschien lukt het op deze manier niet om een Lamborghini of een villa te kopen, maar dat maakt me niets uit. Ik doe liever werk dat ik leuk vind, dan dat ik rijk word met iets dat ik stom vind.”

Opleidingsniveau beroep: MBO/HBO/WO

*DIT INTERVIEW IS GESCHREVEN VOOR HET  BEROEPENMAGAZINE WAAR BEROEPEN ZIJN UITGELICHT TER INSPIRATIE VOOR DERDEJAARS LEERLINGEN VAN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. 

Wil je jouw beroep promoten op het Beroepenevent of in een volgende editie van het Beroepenmagazine?

Aanmelden kan via: