Overzicht
Danique is Casemanager dementie bij Geriant
12 september 2023
Deborah de Graauw

Casemanager dementie is de medisch specialist die mensen met geheugenproblematiek die nog thuis wonen begeleidt, zodat  mensen zo lang mogelijk thuis kunnen blijven wonen op een kwalitatieve en veilige manier. Onder de belgeleiding wordt verstaan: het geven van psycho-educatie, regelen van praktische zaken zoals het inzetten van thuiszorg, het aanvragen van een indicatie, dagbesteding of huishoudelijke hulp. Danique is Casemanager dementie bij Geriant en gaat met name op huisbezoek. Ze heeft echter ook gesprekken met de families op kantoor. In dit beroep werk je nauw samen met de specialist ouderengeneeskunde en psycholoog van Geriant. Daarnaast onderhoudt een casemanager onder andere contact met de huisart, wijkverpleegkundige, wet maatschappelijke ondersteuning en verschillende dagbesteding locaties. Psycho-educatie wordt soms ook in groepen gegeven d.m.v. bijvoorbeeld een cursus omgaan met dementie voor mantelzorgers. Door de diversiteit blijft deze baan voor Danique erg uitdagend en leuk.

 “Ik ga met veel plezier naar mijn werk en het geeft me echt voldoening. Ik wordt blij van het cliënt contact dat ik heb, de uitdaging en dat het me het gevoel geeft dat ik echt iets kan betekenen. Ik vind het zelf ook heel mooi dat mensen het toelaten dat je zo’n inkijk in hun leven hebt. Ze moeten heel veel persoonlijke zaken delen en laten je toch toe in hun privé. Dat vraagt om een stuk vertrouwen naar elkaar en dat is mooi om gezamenlijk op te bouwen tijdens de huisbezoeken.” 

In haar beroep maakt Danique elke dag mooie momenten mee. “Wat me altijd is bijgebleven is één van mijn eerste intakes. Dat was een mevrouw van midden negentig die tijdens de intake in allerlei yoga houdingen stond om te laten zien hoe fit ze nog was, maar ook nog heel actief in het leven stond. Dat was mooi om te zien. Daarnaast is het iedere dag eigenlijk leuk om zoveel persoonlijke verhalen te horen en echt de mens te mogen zien achter de persoon met dementie.” 

Ze raad dit beroep zeker aan om kennis te maken met de verschillende settingen in de zorg. Ambulant werken is enorm aan te raden door de diversiteit en uitdagingen dat het met zich meebrengt. “Het is absoluut nooit saai!” Danique heeft eerst een HBO verpleegkundige opleiding afgerond en daarna nog 1 jaar de aanvullende opleiding tot Casemanager dementie. 

Opleidingsniveau beroep: HBO

*DIT INTERVIEW IS GESCHREVEN VOOR HET  BEROEPENMAGAZINE WAAR BEROEPEN ZIJN UITGELICHT TER INSPIRATIE VOOR DERDEJAARS LEERLINGEN VAN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. 

Wil je jouw beroep promoten op het Beroepenevent of in een volgende editie van het Beroepenmagazine?

Aanmelden kan via: