Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

'De horeca is echt een beroep'

‘‘Ons restaurant ligt op het Landgoed Hoenderdaell, waar ook een dierenpark bij hoort. Kortgeleden werd een bezoek aan dit Landgoed door de ANWB uitgeroepen tot leukste uitje van Nederland. Sindsdien is het hier voelbaar drukker', vertelt Melissa Schabbing, bedrijfsleider bij 't Veer in Anna Paulowna.

(NB: dit interview is voor de coronacrisis afgenomen)

'Uit het hele land, van Zeeland tot Brabant, Limburg tot Overijssel, komen bezoekers. Vooral gezinnen, dat hoort wel bij deze plek. Al hebben we ook zakelijke groepen en blijven wij langer open dan het dierenpark. Bij ons kun je namelijk ook dineren.'

Ik vind het echt jammer dat veel jonge mensen het als een bijbaantje zien

Als bedrijfsleider ben ik verantwoordelijk voor het hele reilen en zeilen. Ik stuur het team aan, houd overzicht, voer facturen in, zorg dat de tafels schoon zijn en netjes. Wat mij betreft is een baan in de horeca echt een beroep. Ik vind het echt jammer dat veel jonge mensen het als een bijbaantje zien. Daarmee doe je de branche eigenlijk te kort. Een professional kent alle etiquette, weet wat specifieke allergieën van de keuken vragen en ook hoe je met bijvoorbeeld lastige gasten moet opereren. Want ook dat hoort bij ons vak: sommige mensen zijn minder aardig, dronken of misdragen zich. Dan is het zaak dat je weet hoe je communiceert, handelt, de-escaleert. Ja, communicatie is echt een belangrijk onderdeel van werken in de horeca.


Mijn favoriete dagen, zijn de drukke dagen. Als de zon schijnt, het terras vol zit en je echt met z’n allen de schouders eronder moet zetten, geniet ik enorm. Op de drukste momenten hebben we hier 180 gasten zitten. Je moet dus niet voor de horeca kiezen als je niet stressbestendig bent. Zelfverzekerdheid is ook een pre in mijn werk. Je moet niet verlegen zijn als je groepen van dertig man moet aanspreken.

Kies meerdere leerbedrijven in je stagetijd

Mijn advies aan jongeren die een loopbaan in mijn branche overwegen, is vooral: kies voor meerdere leerbedrijven in je stagetijd. In de volle breedte. De horeca is zo divers, zo ontzettend breed, het helpt echt om die breedte te ervaren. Alleen zo kom je er goed achter wat bij jou past. Voor mij is dat absoluut een functie als deze. Vroeger dacht ik nog dat ik een eigen horecazaak wilde. Nu ik beter weet hoeveel er bij goed ondernemerschap komt kijken, vind ik het helemaal goed om bedrijfsleider in loondienst te zijn. En dat bedoel ik dus, pas als je heel veel ervaring opdoet op verschillende plekken, weet je beter wat bij jou past.’   

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan