Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

De Noordkop, walhalla voor watersporters

MMet zijn kilometerslange kustlijn en parels zoals Texel en het Amstelmeer is de Noordkop een walhalla voor watersporters. Surfen, suppen, zeilen, (branding)kanoën, flyboarden, bootje varen. Wat je maar wilt doen op het water, het kan in de Kop! Opkop.nl neemt je mee naar onweerstaanbare watersportplekken in de regio.

Biggest catrace in the world

Texel is niet alleen fietseiland, maar ook dé plek voor catamaranzeilen! Het is niet voor niks dat de grootste catamaranrace ter wereld wordt gehouden rondom Texel. Aan de ene kant de betrekkelijk rustige Waddenzee en aan de andere kant de Noordzee met regelmatig pittige brandinggolven. Zeker voor wie nooit op zee heeft gevaren, is dat een uitdaging. Bij zeilschool De Eilander kun je instappen voor een korte of meerdaagse zeilcursus. Je begint hier lekker rustig op de Waddenzee.

Op pad in een kano 

Wil je op een relaxte manier de Noordkop verkennen, stap dan eens in een kano of kajak. Picknickmand mee en gaan! In en om Schagen, Hollands Kroon en Den Helder liggen diverse mooie kanoroutes van verschillende lengtes. Ze voeren je langs de mooiste plekjes. Onderweg kun je gemakkelijk even aanmeren voor een tussenstop. Op meerdere plekken kun je kano’s en kajaks huren. Leuke routes vind je op kanoroutes.nl.

Jakob Kooij geeft suples op Texel. 'Heel tof om in rustig water te suppen.'

Ontspanning door inspanning op de sup

Sup is de afkorting van stand-up paddle. Je staat op een breed, stabiel board en gebruikt een lange peddel om vooruit te komen. Suppend door stilstaand water kom je helemaal tot rust. Als je een beetje sportief bent, heb je het zo onder de knie. Suppen kun je zowel op zee doen, als het niet hard waait, of op binnenwater. In de Noordkop is zoveel water, dat je op de sup alle kanten op kunt! Zowel in de steden als dorpen, als in buiten water. Je kunt natuurlijk ook de kanoroutes volgen. Op meerdere plekken kun je een sup huren of een cursus volgen, bijvoorbeeld bij Sup op Texel, Leersup of Cup of Sup

De Kop door in een bootje

Ben je niet van de sport, maar wel van het water, dan is het huren van een sloep voor jou een leuke manier om de Kop vanaf het water te ontdekken. Net als op het land met fietsknooppunten bestaat er op het water ook zoiets: het sloepennetwerk. De Kop telt zo’n 220 kilometer aan vaarroutes. Op deze manier kun je lekker varen door de hele regio zonder te verdwalen. Je kunt kiezen voor vaste routes of zelf je route uitzetten. Op sloepennetwerk zie je ook waar je een sloep kunt huren.

Kitesurfen kun je in de Kop op zee of op het Amstelmeer.

Hang loose! Kitesurfen op gave plekken

Kitesurfers uit heel Nederland komen deze kant uit om te kiten. Het Amstelmeer is bijvoorbeeld een prima plek. Zeker omdat kiters hier hun eigen grasveld hebben om hun vlieger op te laten, gescheiden van andere watersporters. Lees ook het wedstrijdsurferRomy-Anne Reenders die wekelijks op het Amstelmeer is te vinden. Ook op zee is het leuk om te varen. Callantsoog, Den Helder en Texel hebben gave kitesurfspots. In Callantsoog zit die precies voor de reddingsbrigade bij strandpaal 13, in Den Helder moet je zijn in Huisduinen. Op Texel wordt gevaren op de Noordzee bij de strandpalen 9 en 17 en bij de vuurtoren. Op die laatste spot zit je net op de scheiding van Wadden- en Noordzee. En kijk niet vreemd op, als je onderweg een zeehond tegenkomt! Bijzonderheden over deze hotspots vind je op 35knots.com. Wil je op les, dan kun je o.a. terecht bij Kitesurffun Den Helder (06-53772322) en Kitesurfschool Texel.

Lift mee op de golfen, en kom surfen in de Kop!

Je zou het misschien niet denken, maar in de Noordkop en vooral op Texel, kun je uitstekend golfsurfen! Natuurlijk, de golven zijn hier niet zo hoog als in Hawaii of andere exotische oorden, maar heel geschikt om op te surfen. ‘Texel ligt noordelijker dan de andere kustplaatsen en daardoor dichter bij open zee. De golven zijn hier vaak hoger’, vertelt Texelaar Mees Koch. Hij kan het weten, want samen met de broers Senne en Jaas Roeper maakte hij jarenlang deel uit van het Nederlands juniorenteam. De meeste trainingsuren maakten ze dichtbij huis op Texel. Surfen kun je leren bij o.m. Surfschool Julianadorp, Foamball Texel en Surfschool Petten.

Flyboarden lijkt op niets wat je als eens hebt gedaan!

Dé adrenalinekick: flyboarden

Ben je van de adrenalinekicks? Dan is flyboarden wat voor jou! Je staat op een board, dat door twee krachtige waterstralen aan de onderkant, verbonden met een waterscooter, uit het water komt. Daardoor kun je hoog boven het water allerlei tricks uitvoeren. Gaaf om te zien én te doen. Het bedrijf Flyboardfun van Renée en Rico Giljou uit Den Helder verzorgt lessen bij de Jachthaven Willemsoord en bij het Lutjestrand aan het Amstelmeer. ‘Dit is zo tof om te doen! We geven lessen aan individuele cursisten en aan kleine groepjes. Je ziet dat mensen met wat instructie al snel goed het water uitkomen’, vertelt Rico. Zelf staat hij er ook regelmatig op en oefent hij moves en tricks voor demo’s. 

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.