Overzicht
De Ooievaar, een veelzijdig ondernemersleven in Warmenhuizen
22 december 2022
Cas Broxterman

Hoe slaag je erin als restaurant in een dorp van -pak ‘m beet- 5300 inwoners, je onderneming toch rendabel te houden? Silvia Pronk en haar partner Maarten weten dat met De Ooievaar in Warmenhuizen als geen ander: hun onderneming is een café, restaurant en cateringbedrijf in één. Het is een plek waar kermis, bridge, voetbal, biljart en vijfgangendiners bijeenkomen.

In de afgelopen jaren heeft het eten binnen De Ooievaar een steeds belangrijkere plek gekregen. “Zoals overal het geval is. In het verleden kwamen bruiloften, partijen en nieuwjaarsborrels vanzelf aanwaaien. Nu kijken we bewust naar nieuwe ontwikkelingen”, zegt Silvia Pronk.

Ze heeft samen met partner Maarten een veelzijdig ondernemersleven. De kermis is nog steeds een van de absolute hoogtepunten, maar de vele weken zonder het grootse dorpsevenement vullen zich ook. “Neem alleen al de bridgeclub”, vertelt Maarten. “Op een reguliere avond zit er hier honderd man. Verder heb je de biljartclub, feesten en partijen en op zondag vaak jongens van de voetbal die een daghap komen eten.”

Eens in de zoveel tijd organiseert De Ooievaar zelf een feest. Dan zit de grote zaal meestal vol. De banden met collega’s in Warmenhuizen worden aangehaald voor allerlei soorten evenementen. “Dan moet je denken aan een bockbiertocht of een amusetour”, zegt Maarten. “Tijdens de Sportweek wordt er ook goed samengewerkt. Warmenhuizen heeft een stabiel groepje horecaondernemers. Het is leuk om samen iets op poten te zetten.”

Iedere week afwisselend
Silvia en Maarten Pronk zien voorlopig geen reden om het anders aan te pakken dan ze al doen. De weken zijn afwisselend, zeker bij het cateringgedeelte. “Het heeft pieken en dalen. Catering kan zich bijvoorbeeld iedere dag van de week aandienen”, stelt Silvia.

“We houden het in ons bedrijf heel breed. Je kunt het in ons restaurant zo gek niet bedenken, of we hebben het. Van boerenkool tot een vijfgangenmenu. Er heerst een dorpse sfeer, waar je dus voor alle doelgroepen in het dorp bezig bent. Voor het personeel is het ook afwisselend. Dat is soms een uitdaging, maar ik heb een WhatsApp-groep met vaste krachten waarin ik regelmatig om hulp vraag. Dan komt alles op zijn pootjes terecht.”