Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Dicht bij de natuur op De Helderse Vallei

In Mariëndal, aan de rand van het Helderse bos- en duingebied ligt De Helderse Vallei. Een duurzaamheidscentrum, dat mensen met haar stadsboerderij, natuureducatie, spannende en ontspannende activiteiten, dichter bij de natuur brengt.

“Wij zijn primair gericht op educatie”, vertelt directeur Katelijne van Spronsen. “Als partner van de gemeente is onze opdracht om de inwoners kennis te laten maken met de natuur om zo tot duurzamer gedrag te komen. Dat doen we aan de ene kant in samenwerking met onderwijs en kinderopvang. Maar ook door recreatie in de vorm van activiteiten, sport, wandelen… Gewoon leuke dingen doen. Want duurzaam gedrag begint bij goed zorgen voor jezelf. Daarop volgt goed zorgen voor elkaar en je omgeving. En als je het naar zin hebt leer je nou eenmaal sneller en eigenlijk vanzelf.”

We willen graag dat iedereen zich hier goed kan voelen

Katelijne vindt het in eerste instantie belangrijk dat De Helderse Vallei een plek is waar iedereen zich thuis voelt. “Dat gaat om veel meer dan praktische zaken als toegankelijkheid en wat je aanbiedt. We ontwikkelen lessen en activiteiten voor heel veel verschillende doelgroepen, van peuters en kleuters tot bewoners van een verzorgingstehuis. Maar uiteindelijk gaat het erom wat je uitstraalt. We willen graag dat iedereen zich hier goed kan voelen. Of je nou informatie zoekt in het centrum, wil picknicken naast de speeltuin of je juist even terug wil trekken in een rustig hoekje. Als dat gevoel er is, komt de rest vanzelf.”

De omgeving betrekken

En ‘de rest’ bestaat uit een flink aanbod van diensten. “Samenwerkingen met bedrijven, scholen, kinderopvang en natuurverenigingen brengen ons verder. Daardoor blijft het aanbod aan activiteiten steeds in ontwikkeling en betrekken we de omgeving. Maar ook door gewoon start- of eindpunt van fiets- en wandelroutes te zijn, met de mogelijkheid om even een kopje koffie te drinken in onze koffiehoek.”

Onderwijs

Scholen kunnen bij De Helderse Vallei terecht voor leskisten over groene thema’s, maar komen ook op locatie voor veldwerklessen van de afdeling educatie. “We werken samen met onder meer Scholen aan Zee, Stichting Kinderopvang Den Helder en het ROC Kop van Noord-Holland.” Scholieren en studenten lopen op De Helderse Vallei hun stages of vinden er een werkervaringsplek. Katelijne: “Bijzonder daarin is de samenwerking met het Clusius College. We vormen een dependance voor de opleiding dierverzorging en dierenartsassistent. De studenten doen een aantal dagen in de week ervaring op bij onze dierverzorgers. Verder huizen Esdege-Reigersdaal en Landschap Noord-Holland bij ons in het gebouw. Ook zij hebben stageplaatsen.”

Spelen en werken

De Helderse Vallei combineert steeds het goede, danwel groene met het aangename. Of dat nou een lezing over vogels of bijen is of een avontuurlijke wandeling over het blotevoetenpad. Terwijl de dierverzorgers met een dier op bezoek gaan bij een verzorgingstehuis, bewegen kinderen zich spelenderwijs door de interactieve expositie. Ze gaan nog even op de schommel of klimmen op de uitkijktoren voor een uitzicht over de hele regio. Daarna helpen ze de dieren terug naar de stallen bij de activiteit ‘Met de kippen op stok’.

Ook bedrijven kunnen goed terecht bij De Helderse Vallei. Het centrum biedt mogelijkheden van teamuitjes tot vergaderen. Katelijne: “Onze vergaderruimte en het nog wat informelere bosatelier lenen zich heel goed voor groepen die wat ruimte, rust en inspiratie nodig hebben. Even een andere omgeving dan het eigen kantoor, de mogelijkheid om naar buiten te gaan of creatief te kunnen zijn, maken dit een populaire locatie.”

Een wild jaar

In 2020 bestaat De Helderse Vallei 10 jaar. Dat zal gevierd worden met extra jubileumactiviteiten en een uitbreiding. “We hebben groen licht van de gemeente gekregen om samen met het huidige vogelasiel een geheel nieuwe wildopvang op te zetten. Dat willen we al heel lang. Zo kunnen we de educatie over de leefomgeving van wilde dieren koppelen aan het zorgdragen voor zieke en gewonde wilde dieren, in samenwerking met onze partner- en onderwijsinstellingen.” Katelijne is zichtbaar blij met het vooruitzicht. “In ons jubileumjaar gaat het dan toch echt gebeuren. Mooier kan eigenlijk niet.”

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.