Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Dieuwertje is huisarts bij Huisartsenpraktijk Waarland

DDe medisch specialist waar je als eerste naartoe gaat als je een klacht, ziekte of aandoening hebt is de huisarts. Als huisarts heb je een brede medische kennis van heel veel ziektes en aandoeningen en houd je zicht op de gehele gezondheid van een patiënt. Je onderzoekt patiënten, behandelt ze en schrijft recepten uit. Veel klachten behandel je zelf, maar soms verwijs je patiënten door naar een specialist.

Tijdens de huisartsenopleiding werk je al als huisarts en ga je ook een dag naar school, je verdient dan dus wel al geld. Dieuwertje is huisarts bij Huisartsenpraktijk Waarland. Overdag houdt ze spreekuur voor patiënten, rijdt ze visites en behandelt ze telefonische vragen. “Ik vind het leuk om met het menselijk lichaam en geest bezig te zijn en te puzzelen naar wat de oorzaak van iets kan zijn. Maar ook het voeren van gesprekken met mensen om erachter te komen waar ze mee zitten. Ik houd van de diversiteit. Je ziet baby’s die net geboren zijn, maar begeleidt ook mensen met sterven. Je doet kleine chirurgische ingrepen, schrijft medicijnen voor, maar begeleidt ook mensen met psychische klachten. Je kan ook zelf bepalen hoe ver je daarin gaat. Als jij het leuk vindt om je te specialiseren in chirurgie, sportgeneeskunde of psychische begeleiding, dan kun je je daar in ontwikkelen. Ik wist altijd al dat ik met het menselijk lichaam wilde werken. Eerst heb ik nog wel gedacht aan gymdocent of fysiotherapeut, maar vanwege het afwisselende werk heb ik voor geneeskunde gekozen. Iedere dag is anders. Ik draai ook wel eens een avond- of weekenddienst op de Huisartsenpost Schagen. Daar worden klachten behandeld van patiënten die niet tot de volgende werkdag kunnen wachten. Ik rijd ook visites in een soort ambulance-achtige auto en dan gaat er een chauffeur met mij mee. Naast de diversiteit in werkzaamheden, vind ik ook het contact dat je met patiënten opbouwt erg bijzonder. Zeker als dorpsdokter leer je hele gezinnen en families kennen en kan ik hen begeleiden in allerlei aspecten van het leven en (on)gezondheid. Als mensen je bedanken omdat je er in een moeilijke tijd voor ze bent geweest, ben ik blij. Dus als jij van puzzelen en het omgaan met mensen houdt, is het beroep van huisarts de perfecte combinatie.”

OPLEIDINGSNIVEAU BEROEP: WO

DIT INTERVIEW IS GESCHREVEN VOOR HET BEROEPENMAGAZINE OP KOP, WAAR BEROEPEN ZIJN UITGELICHT TER INSPIRATIE VOOR DERDEJAARS LEERLINGEN VAN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. 

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.