Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Een beetje gas geven op de trekker en Niek Schaap was verkocht

​​Hij was net uit de luiers. Maar dat eerste moment op de trekker, herinnert Niek Schaap zich als de dag van gisteren. “Toen de boer die naast ons huis werkt vroeg of ik niet een keer mee wilde, liet ik me dat geen twee keer zeggen. Ik mocht een beetje gas geven. Daar is het voor mij allemaal begonnen.”

Niek pakt het liefst de fiets om zich door de Kop van Noord-Holland te bewegen. “Als ik om me heen kijk, is bijna alles wat ik zie agrarisch. Ja, je ziet ook huizen, maar of ik nou links of rechts kijk, mijn oog valt altijd op trekkers.”

Het had heel anders kunnen lopen. De ouders van Niek hebben een autobedrijf onder de rook van Julianadorp. Omdat hij in de tussentijd ook nog even verliefd werd op ijsmotorcrossen - daarover later meer - lag dat eeuwig sleutelen op zich ook voor de hand. Maar ja, hoe ouder hun zoon werd, hoe groener zijn vingers werden. Die eerste keer gas geven onder begeleiding van de boer, was een gedachte die altijd bij hem bleef. Toen hij van de basisschool af kwam, was één ding zeker: hij zou naar het Clusius College in Schagen gaan. Die vmbo-school in Schagen staat namelijk bekend om z’n agrarische tint.

'Mijn hele leven in deze sector'

“De keuze na de basisschool was niet zo moeilijk. Toen ik hoorde dat ze op het Clusius veel met groen bezig zijn, dat ik er mijn liefde voor trekkers zou kunnen ophalen, was ik verkocht. Ik ging naar de open dag en heb er met leraren gesproken. Dat zorgde voor een heel positief gevoel”, vertelt hij. “Op school ben ik erachter gekomen hoe mooi deze sector is. Dat ik het vak plantenteler, waarbij je vaak op de trekker zit, ook echt leuk vind. Ik zou mijn hele leven in deze sector willen werken.”

Na het vmbo is Niek mbo gaan doen, ook op het Clusius College maar dan in Hoorn. Het is een werken en leren-opleiding, typisch voor scholieren die niet stil kunnen zitten. Ze doen liever iets met hun handen. “Twee dagen in de week zit ik op school, de rest werk ik voor een baas. In het hoogseizoen ben je de hele dag in de weer. Rooien, het land klaarmaken, net wat er te doen is. Ik heb een hoop vrijheid, zolang het werk maar af komt. Dan kan het soms best laat worden. Ik heb weleens een dag van zeven uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts gemaakt. Maar als je dan aan het einde van de dag het eindresultaat ziet, is dat iets om trots op te zijn. Ik vind het juist mooi om lange dagen op het land te maken.”

Icespeedway

In de wintermaanden is het vaak rustiger voor de boeren. Een dag van zeven uur ‘s ochtends tot twee uur ’s nachts, komt dan niet zo snel voor. Maar in die periode kan Niek zijn hart ophalen met een andere favoriete bezigheid: icespeedway, motorcrossen op het ijs, is een hobby die er bij hem al vroeg in is geslepen. “Ik zeg weleens: ik kon eerder motorrijden dan ik kon fietsen. Het zit in de familie.”

Weinig mensen in Nederland doen aan die sport. Het is duur en je moet er vaak voor naar het buitenland. “Eens in het jaar zijn we in Thialf te vinden om te trainen”, vertelt Niek. “Verder ben ik in Nederland vooral mijn conditie aan het trainen. Overal op de fiets heen dus, maar ook gewichtheffen voor de armspieren. Het mooiste zou natuurlijk zijn als we altijd op Thialf terecht kunnen. Maar goed, dan krijgen we ruzie met Sven Kramer, en dat moet je natuurlijk ook niet willen, haha. De toekomst van de sport is onduidelijk, want het klimaat is enorm aan het veranderen. Maar ik zie mezelf dit nog wel een paar jaar doen. Ik vind het fantastisch.”

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.