Overzicht
Een ROC verankerd in de regio
22 december 2022
Yanaika Zomer

Aad de Wit is voorzitter college van bestuur bij ROC Kop van Noord-Holland. Hij is sinds het begin betrokken. “Landelijk gingen toentertijd honderden MBO-scholen op in ROC’s. De vier MBO’s hier in Den Helder zouden daarmee onder een groot ROC komen te vallen, met een hoofdkantoor in een geheel andere regio. We voorzagen dat de kwaliteit daarmee hard achteruit zou gaan. We wilden graag een eigen ROC beginnen, met korte lijnen en persoonlijk contact. In die tijd vond men nog dat groter beter was, maar het lukte.”

“Gewoon een goede school”

MBO’s uit (toen nog) negen gemeenten sloegen de handen ineen om samen een onderwijsaanbod te creëren voor en door de regio. “Als je naar het logo kijkt zie je onze geschiedenis. De negen stipjes zijn de gemeenten waar we mee begonnen. Inmiddels zijn dat vier fusiegemeenten. En die krul toont de samenwerking. We hadden kunnen kiezen voor een mooie eigen naam, maar ‘ROC Kop van Noord-Holland’ laat precies zien waarin we verbonden zijn. Deze regio doet er toe. Verder hebben we de slogan ‘Gewoon een goede school’, want zo vanzelfsprekend moet het zijn.”

Het ROC Kop van Noord-Holland biedt behalve MBO-onderwijs ook volwassenenonderwijs als VAVO, inburgering en alfabetisering. Studenten doen er soms hun eerste opleiding, maar het ROC biedt ook opleidingen aan werkenden en zij-instromers, al dan niet in samenwerking met bedrijven. Aad de Wit: “We zijn verankerd in de regio. Bedrijven hebben ons nodig voor nieuwe medewerkers en wij hebben bedrijven nodig voor onder meer stageplekken. We ontwikkelen daarnaast opleidingen samen met bedrijven, waardoor medewerkers in company hun opleidingsniveau kunnen verhogen.” Het ROC werkt verder nauw samen met alle scholen die voortgezet onderwijs bieden in de regio. Samen met Scholen aan Zee, vormen we een opleidingsschool. 60 docenten in opleiding hebben een stageplek bij ons gevonden, waarvan we de eerste 16 al een baan hebben aan kunnen bieden.  

Iedereen gezien

Sinds de start heeft er dus een behoorlijke schaalvergroting plaats gevonden. Volgens Aad de Wit gaat dat niet ten koste van het persoonlijk contact. “Wij vinden het belangrijk dat iedereen gezien wordt. We hebben studenten van buiten de regio die om die reden liever hiernaartoe komen, dan naar een ROC in de Randstad gaan of aan de andere kant van de Afsluitdijk blijven.” En wat voor studenten geldt, geldt ook voor medewerkers. Aad: “Een aantal jaar geleden liep ik in de gang eens een medewerker tegen het lijf die ik niet herkende en ik was eigenlijk ook niet helemaal zeker of het een collega of student was. Sindsdien nodigen we alle nieuwe  medewerkers uit voor een persoonlijk gesprek van twee uur. Daarin leren we elkaar beter kennen en de medewerkers krijgen de kans hun eerste ervaringen te delen. Dat wordt erg gewaardeerd. Daarnaast is er aandacht voor verjaardagen, teamuitjes en een personeelsfeest om te vieren dat we allemaal deel uitmaken van dezelfde gemeenschap.”

Binnen die gemeenschap is ruimte voor ontwikkeling, vertelt de voorzitter. “Jaarlijks is 2 procent van het personeelsbudget bestemd voor scholing. Of je nu conciërge bent of manager, je hoeft nooit op de plek te blijven waar je bent begonnen.”

Aad de Wit kijkt terug op een succesvolle geschiedenis. “Vroeger trokken jongeren uit deze regio weg om hun opleiding elders te vervolgen. Daarna kwamen ze meestal niet meer terug. Nu hebben we zo’n ruim aanbod dat ze blijven of zelfs van buitenaf hiernaartoe komen. Door de samenwerkingen met bedrijven en onderwijs creëren we daarnaast werkgelegenheid. In die zin passen we helemaal binnen de doelstellingen van Op Kop."