Overzicht
Erik is Adviseur Rundvee bij Agrifirm
12 september 2023
Deborah de Graauw

Advies geven rondom alle zaken die met voeding te maken hebben op een melkveebedrijf, dat is wat Erik dagelijks doet. Van ruwvoermanagement tot jongvee, droge koeien en uiteraard de melkkoe. Hij rekent de rantsoenen uit en zorgt ervoor dat dit in de praktijk ook klopt. Met als doel een zo gezond mogelijke koe. Samen met de melkveehouder zet hij doelstellingen neer en proberen ze die na te streven. Ook neemt hij de melkveehouder mee in datgene waarvan hij denkt dat er mogelijkheden zijn voor verbeteringen. Het maakt het alleen maar leuker als dit resulteert in de gewenste veranderingen.

‘’Mijn interesse voor gezonde koeien en dan met name een zo hoog mogelijke melk productie, werd steeds groter tijdens mijn opleiding. Voor vragen die ik had moest ik altijd bij mijn voeradviseur aankloppen en dat beviel mij slecht. Hierdoor ging ik mij steeds meer en meer verdiepen in de veevoeding en dat wekte dan ook mijn interesse. Adviseur rundvee is mijn droombaan, omdat ik mijn passie voor koeien kan combineren met mijn werk. Ik loop dagelijks in de stal bij andere melkveehouders en daardoor is het werk erg afwisselend. Iedere melkveehouder heeft zo zijn eigen uitdagingen en vragen en dat zorgt ervoor dat geen dag hetzelfde is.

Vooruitstrevende doelstellingen neerzetten samen met de veehouder, zoals bijvoorbeeld een aanzienlijk hogere productie maakt het werk uitdagend en leuk. De weg hier naar toe moet je elkaar scherp houden. Zo wil je aan de ene kant met elkaar de hogere productie behalen, maar dat mag aan de andere kant niet ten kostte gaan van het voersaldo. Alle facetten op een melkveebedrijf moeten dan kloppen en dit kan dan leiden tot super resultaten. 

Ik raad dit beroep zeker aan bij jongeren omdat er naar mijn idee niet veel hbo functies die zo afwisselend zijn in werkzaamheden en waarbij je ook nog veel in de buitenlucht en tussen de koeien bent. Het is een baan met veel vrijheid, maar met veel verantwoordelijkheden richting de melkveehouders. Samen ben je namelijk verantwoordelijk voor de technische resultaten.” 

Opleidingsniveau beroep: HBO

*DIT INTERVIEW IS GESCHREVEN VOOR HET  BEROEPENMAGAZINE WAAR BEROEPEN ZIJN UITGELICHT TER INSPIRATIE VOOR DERDEJAARS LEERLINGEN VAN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. 

Wil je jouw beroep promoten op het Beroepenevent of in een volgende editie van het Beroepenmagazine?

Aanmelden kan via: