Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

‘Eten doe je óók met je ogen’

Experimenteren met recepten, dat vond Lien Spijkers altijd al leuk. Zo leuk, dat ze uiteindelijk bedacht dat ze er haar beroep van wilde maken. Hier vertelt Lien over haar koksopleiding op Texel. Laat je inspireren!

‘In eerste instantie volg ik altijd braaf een recept, maar gaandeweg ga ik experimenteren. Smaken uitproberen, proeven of mijn creaties kloppen. Koken is voor mij een passie. Ik deed het thuis - in Nijmegen - heel graag. Toen ik van de Texel Academy hoorde, besloot ik op het eiland mijn koksdiploma te gaan halen.

Inmiddels woon ik hier alweer bijna zes maanden. Natuurlijk is het wennen. Zeker in de winter is het rustig en stil op Texel. Maar op mijn leer-werkplek, Grand Hotel Opduin, is er gelukkig altijd genoeg te doen. Ook nu hebben we elke dag gasten die willen ontbijten en dineren. In de keuken werk ik aan mijn snijtechnieken. Ik maak voorgerechten en desserts.'

Op sommige avonden staat Lien in het restaurant.

Sommige avonden sta ik in het restaurant. Daar serveren we dan de Chef’s Table; een soort buffet van allemaal kleine hapjes en voorgerechten. Van die avonden geniet ik, vooral omdat ik dan direct contact heb met de gasten. In de keuken zie je de mensen die je eten verorberen natuurlijk niet, dus als ik de Chef’s Table verzorg en kan zien dat gasten het fijn hebben, als ik complimenten krijg, dan is dat voor de afwisseling ontzettend leuk. Maar ook in de keuken voel ik me thuis.

Doorgaan voor niveau 3

Werken in de horeca, is werken in een dynamische omgeving. Je moet een teamspeler zijn, je hebt communicatieve vaardigheden nodig en je moet voor jezelf op kunnen komen. Ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze voor de keuken. Sterker; ik hoop dat ik na het behalen van mijn niveau 2 diploma door kan gaan voor mijn niveau 3. Het liefst zou ik dan in een exclusievere keuken doorleren. Ik wil mijn kookkunsten op een hoger niveau verder ontwikkelen.

Mijn droom is dat ik ooit een hoofdgerecht van Lien creëer

Mijn droom is dat ik ooit een hoofdgerecht van Lien creëer. Iets wat overheerlijk is en helemaal door mijzelf bedacht. En het moet mooi zijn. Ik vind het versieren van een bord, het smakelijk opdienen van een gerecht, net zo belangrijk als de smaak. Eten doe je óók met je ogen. Dat is wat koken zo uitdagend maakt; smaak, presentatie, techniek. En je bent ook nog eens van een baan gegarandeerd!’  

Texel Academy De beste, erkende horeca leerwerkplek: die krijg je bij de Texel Academy. En dat niet alleen. Bij de Texel Academy rond je al in 1 jaar je horeca-opleiding op niveau 2 af. Ondertussen doe je betaald werkervaring op in de horeca. Die werkplek regelen wij voor jou: dat hoef je dus niet zelf te doen! We zorgen ook voor een betaalbare woning op het eiland. En ben je klaar met je opleiding? Dan heb je 100% baangarantie in de horeca.
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan