Overzicht
Gezocht: avontuurlijke jongeren met een goed humeur
22 december 2022
Citymarketing Den Helder

“Het schip helt, de motor gaat uit en met alleen de wind in de zeilen wordt gekoerst naar Hartlepool in Engeland. Op de route duiken tuimelaars op die met elkaar lijken te spelen en een deel van de reis het schip blijven volgen. Onder de sterrenhemel wordt aan dek muziek gemaakt en soms maak je in zo’n week vrienden voor het leven”, aldus directeur Monique Touw, die via haar bedrijf Windseeker al duizenden jongeren kennis heeft laten maken met het leven en de cultuur aan boord van een Tall Ship.

Unieke ervaring

“Onder meer door betalende trainees mee te nemen, kunnen de Tall Ships blijven varen”, zo legt Monique uit. “Om zoveel mogelijk jongeren te bereiken, werken we onder meer samen met stichting Sail en Scholen aan Zee. Stichting Sail Den Helder biedt alle jongeren het Dinghy programma aan, waarbij zij ondersteuning kunnen krijgen in het werven van fondsen. Een tekort aan geld mag nooit een belemmering zijn om deel te nemen. Wij willen dat deze unieke ervaring voor zoveel mogelijk jongeren mogelijk wordt en daar is vanuit de stichting Sail ook sponsorgeld voor beschikbaar.”

De mast beklimmen

Wie besluit mee te doen, krijgt vooraf informatie en wordt geholpen bij de keuze van het schip. Wie wil, kan ook een online training volgen voor fondsenwerving en wordt tot aan de reis begeleid door professionals van Windseeker. Een dag voor de race start, komen de jongeren aan boord. Om vijf uur wordt ingescheept en vanaf de boten wordt een spectaculaire lichtshow bekeken. De volgende dag volgt het startsein voor de Parade of Sail. De schepen stellen zich op de Waddenzee op voor de race en voordat het startschot wordt gegeven, zal een deel van de trainees al in de masten hangen voor het zetten van de zeilen.

Zingen onder de sterren

Monique vertelt dat de jongeren volwaardig onderdeel zijn van de bemanning. “Zij staan vier uur op wacht en zijn acht uur vrij. Wie niet zo van hoogtes houdt en dus niet graag in de masten klimt, kan andere dingen doen aan boord. Er is werk zat. En of je nu op een Noors, Spaans of Nederlands Tall Ship aanmonstert, je komt thuis met het zout in de haren, een verbeterde Engels woordenschat en je bent een fantastische ervaring rijker.”