Overzicht
'Grote kans op werk? Kies voor de civiele techniek'
22 december 2022
Bo-Anne van Egmond

Jesse heeft van jongs af aan een fascinatie gehad voor de civiele techniek. Na zijn studie civiele techniek in Alkmaar, kwam hij in eerste instantie terecht bij een aannemersbedrijf. Vroeg opstaan, lange dagen en een tikkeltje conservatief. Hij wilde wat anders en solliciteerde na een tip van een dorpsgenoot bij de gemeente Hollands Kroon, de gemeente waar hij in woont. En hoe mooi is het om bij te dragen aan je eigen leefomgeving? “Het bevalt me prima!”

Een heleboel vrijheid bij Hollands Kroon 

Daarvoor had hij geen flauw idee hoe het werken bij de gemeente zou zijn. Misschien ook een beetje conservatief? “Maar dat is helemaal niet zo. We werken bij Hollands Kroon tijd- en plaatsonafhankelijk. Je hebt een heleboel vrijheid en je bepaalt zelf hoe het werk gedaan wordt. Ik voel niet de druk dat ik aanwezig móet zijn, maar ik ben er wel. Dat geldt ook voor vakanties: wij hebben geen vakantiedagen. Je kunt in overleg met je team vrij nemen. Sommige mensen denken dan misschien dat het daarom altijd vakantie is, maar ik merk juist dat ik minder dagen opneem. Daarnaast hebben we zelfsturende teams, waardoor we dus geen directe leidinggevende hebben. We hebben wel een eerste aanspreekpunt binnen de directie, met wie we resultaatafspraken maken. Het vereist discipline om zo te werken.”

Werken bij Hollands KroonKlik hier

Poten in de klei

Hij merkt op dat veel jonge mensen in eerste instantie kiezen voor het werk bij een aannemer. “Dat heeft een wat stoerder imago, een beetje met je poten in de klei staan.” De ervaring als uitvoerder in de aannemerswereld helpt hem ook wel in zijn huidige baan. “Ik ken hun gedachten en beweegredenen, omdat ik op hun stoel heb gezeten. Dat maakt discussies met aannemers wel makkelijker: ik weet hoe ik moet reageren. De praktische kennis en ervaring van het vak zijn wel handig om te hebben.” Toch zou hij graag zien dat meer jongeren voor de gemeente komen werken. “Die hebben weer heel andere inzichten dan oudere collega’s.”

Ik ben een spin in het web

Bij de gemeente moet hij ervoor zorgen dat de openbare ruimte in orde blijft. “Ik ben een spin in het web.” Jesse hoort bijvoorbeeld van beheerders dat er een weg of riolering opgeknapt moet worden. Maar ook inventariseert hij bijvoorbeeld tijdens een bewonersbijeenkomst wat er in de leefomgeving speelt. “Vervolgens zoek ik een ingenieursbureau om plannen te maken. Dat is vaak een proces waarin we stapje voor stapje verder gaan. Uiteindelijk zoeken we een aannemer die het werk gaat uitvoeren.”

Rioolverbetering, woningbouw

Projecten waar hij onder andere bij betrokken is geweest: een rioolverbetering in Anna Paulowna, in samenwerking met een woningbouwcorporatie. Het herinrichten van een winkelgebied in Nieuwe Niedorp. Een ander project waar hij mee bezig is, is het verbeteren van de toegankelijkheid van de bushaltes in de gemeente. “In dit project overleg ik weer met mensen van de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) Adviesraad. We doen nu een proef met het ‘bouwen met vertrouwen-principe’, waarbij we de aannemer alleen met een duidelijke tekening het werk laten maken. We vertrouwen erop dat het werk gemaakt wordt zoals wij dat willen.”