Overzicht
Havo en vwo leerlingen enthousiasmeren voor techniek?
22 december 2022
Cyril Kraak

Wat is het Technasium?

Het Technasium is een onderwijsstroom voor havo en vwo. Nederland telt in totaal 102 technasiumscholen. Deze werken samen in 18 regionale netwerken verspreid over heel Nederland. Ieder netwerk bestaat uit actieve, ambitieuze scholen die in het bezit zijn van het predicaat Technasium. Dit predicaat is gebaseerd op het gezamenlijk bewaken en ontwikkelen van de kwaliteit van het technasiumonderwijs en de actieve participatie in dat betreffende netwerk. Naast scholen, behoren ook het hoger onderwijs en het bedrijfsleven tot het netwerk. Met elkaar ontwikkelen zij het technasiumonderwijs. Allen met hetzelfde doel: leerlingen opleiden tot nieuwsgierige en succesvolle studenten van bètatechnische vervolgopleidingen.

Onderzoeken en ontwerpen

Op een technasiumschool krijgen leerlingen naast de reguliere vakken, het examenvak O&O (Onderzoek & Ontwerpen). Dit vak bereidt leerlingen voor op opleidingen en beroepen in de bèta-technische sector. Waaronder die in de infra sector. Dat gebeurt door ze intensief in contact te laten komen met authentieke vragen uit bedrijven en instellingen uit de sector. Het vak O&O bestaat uit lessen, workshops en vooral uit projecten. Bij de projecten waar leerlingen in teamverband mee aan de slag gaan, is altijd sprake van een echte opdrachtgever. Deze opdrachtgever wil voor een technisch vraagstuk een resultaat waar hij of zij ook echt iets mee kan.

Projectonderwijs op basis van echte opdrachten

De opdrachten waar de leerlingen mee aan de slag gaan worden in de onderbouwfase van de technasiumopleiding in samenspraak met de opdrachtgever ontwikkeld door een O&O-docent. Leerlingen uit de bovenbouw leggen zelf contact met opdrachtgevers om hun opdracht te formuleren.

Wanneer is een vraagstuk interessant voor het technasiumonderwijs?
De (technische) opdracht moet de leerlingen in ieder geval aanzetten tot samenwerken, creatief nadenken en out-of-the-box denken. Het kunnen vraagstukken zijn waar jullie binnen het bedrijf mee bezig zijn. Het kunnen vraagstukken zijn waar jullie mee bezig willen zijn, maar niet aan toekomen of de mankracht voor missen.

Wat levert het jou op?

Opdrachtgever worden hoeft helemaal niet zoveel tijd te kosten, maar levert jou wél veel op. Je bent niet de eerste die wordt verrast door het niveau. Vaak komen leerlingen met out-of-the-box-invalshoeken, die een uitgangspunt kunnen vormen voor nieuwe ideeën en plannen binnen jouw bedrijf. Het contact en de samenwerking met de leerlingen werkt verfrissend en levert energie op bij medewerkers. Ook leuk: de resultaten van O&O-projecten halen regelmatig de media en dat betekent gratis publiciteit voor je bedrijf. Lees hier de ervaringen van andere bedrijven!

Investeer in jouw branche en regio

Leerlingen nemen een kijkje in je bedrijf of organisatie en gaan aan de slag met een echt, actueel vraagstuk. Hierbij doen ze veel kennis en indrukken op van de branche waarin u actief bent. Jij interesseert ze voor een vervolgopleiding en loopbaan in de bètatechniek. Wie weet ontmoet je de leerlingen die later bij jou willen komen werken.



TechnasiumonderwijsKlik hier