Overzicht
Het begint in de Kop. Startende ondernemers in de regio
22 december 2022
Yanaika Zomer

Groetjes by Ruth

Ruth Benjamins is 23 en eigenaar van Groetjes by Ruth. Als grafisch vormgever maakt ze unieke illustraties voor kaarten, posters, stickers en sleutelhangers. “Maar eigenlijk kan alles”, vertelt ze. Meest gevraagd zijn haar skylines van dorpen en steden in de regio.

Ruth kwam in Anna Paulowna wonen toen ze 1 jaar oud was en is er altijd gebleven. Tijdens haar opleiding tot sociaal pedagogisch hulpverlener, zat ze een tijdje niet goed in haar vel. “Ik moest iets doen waar ik weer blij van werd, merkte ik. Als kind tekende ik graag. Dat heb ik toen weer opgepakt.” Via haar ouders kwamen er al snel opdrachten binnen. “Op een gegeven moment kon ik het met de hand niet eens meer bijbenen. Ik heb mezelf een E-learning Illustrator gegund en kon van mijn eerste inkomsten een tablet en pen kopen.”

Met een opdracht van Bakkerij Alkemade uit Anna Paulowna werd een volgende stap gezet. “Ik had op dat moment al wat skylines gemaakt, die enthousiast werden ontvangen. De bakkerij vroeg me of ze die van Anna Paulowna mochten gebruiken op de koekblikken voor hun Polderse Jongens.” Sindsdien maakte ze onder meer het logo van de Buurtkamer in Oudesluis en werkte ze samen met Boudewijn Hosmus Keukenambacht aan een geïllustreerde kast voor een school in ’t Veld. Ruth: “Dat vind ik mooi aan deze regio. Ondernemers zoeken elkaar op om samen te werken en bij elkaar af te nemen.” Ze voelt dan ook geen enkele behoefte haar onderneming door te laten groeien in de grote stad. “Ik woon nog bij mijn ouders, maar ga binnenkort samenwonen. We hebben een huis gekocht in Anna Paulowna. Alles wat ik nodig heb, zowel sociaal als zakelijk, vind ik hier.” 

(Tekst loopt door onder de foto.)

DAAN Mediation

Daniëlla den Iseger (38) is legal mediator. Met DAAN Mediation werkt ze vanuit Schagen, Alkmaar en Amsterdam om te bemiddelen in arbeids- en familieconflicten, zoals echtscheidingen. Daniëlla heeft een afwisselende loopbaan achter de rug waarin ze onder meer als politieagent werkte, rechten studeerde, leidinggevende was in een beveiligingsbedrijf en uiteindelijk als accountmanager aan de slag ging voor Shell. “Daar kwam de boel tot stilstand”, vertelt ze. “Na een reorganisatie moest ik gaan nadenken over mijn volgende stap. Ik kwam tot het inzicht dat ik in al die verschillende vakgebieden steeds naar het conflict werd toegetrokken.” Ze vindt dat zelf niet zo gek. “Ik ben opgegroeid in een vechtscheiding. Dat klinkt heftig, maar daardoor kan ik vrij gemakkelijk goed in andermans conflict gaan staan.”

Als mediator onderscheidt ze zich door haar visie op verlies. “We denken vaak dat een scheiding rond is als de papieren zijn getekend. Maar daar komt nog iets na. Je bent ex-partner. Je bent je gezin en je huis kwijt of in het geval van een arbeidsconflict je baan en je collega’s. Als je dat onvoldoende plek geeft, dan blijft het in je huizen. Je komt dan makkelijk in meningsverschillen en ruzies terecht. Ik neem het verlies mee in de mediation. Als mensen elkaar kunnen zien in wat ze verloren zijn, dan zien ze waarin ze overeenkomen en verloopt de mediation succesvoller.”  

DAAN startte kort voor corona en beleefde daardoor een wat hobbelige start. Daniëlla is dan ook “megatrots” dat ze heeft doorgezet. Inmiddels werkt ze samen met andere mediators en organisaties uit de regio. Ze heeft daarnaast een stagiair uit Breezand en verwacht binnenkort een beginnende mediator van Texel met haar mee te laten draaien. “Ik vind het belangrijk dat je als ondernemer dichtbij je eigen gemeenschap staat en daar dus ook impact kan maken.” En dat werkt. Het bedrijf groeit. “Volgend jaar hoop ik een B.V. te worden. Dan kan ik mensen aannemen en mijn manier van mediation verder verbreiden.”

(Tekst loopt door onder de foto.)

Depot 33 - Family concept

Tessa Betsema (34) staat aan de vooravond van haar eigen onderneming. Met een flinke hutkoffer aan ervaring opent ze binnenkort een family conceptstore in De Koog. Een winkel waar het hele gezin terecht kan voor kwalitatief goede en duurzame kleding, maar ook voor meubels en woonaccessoires. Bovendien is er een speelhoek voor de kinderen en een koffiehoek om even bij te komen. “Ik vond winkelen altijd heel leuk. Maar sinds ik twee kinderen heb, ga ik niet zo makkelijk meer een boetiek in. Dat doe ik ze echt niet aan. Hier kun je gewoon ontspannen met het hele gezin terecht.” En er is nog iets. “Ik vind het fijn om mensen de vrijheid te geven lekker te winkelen. Ze moeten zelf kunnen ontdekken, maar ook advies kunnen vragen als dat nodig is. Ik laat daarom een grote kas in het pand bouwen, waar ik kantoorwerk kan doen en toch in de zaak aanwezig ben. Zo voelt niemand zich opgejaagd. Een deel van de kas verhuur ik aan andere startende ondernemers. Hun diensten sluiten perfect aan bij de doelgroep van de winkel. Zo kunnen we elkaar ondersteunen.”

Tessa is geboren en getogen op Texel. “Na de middelbare school ben ik het CIOS gaan doen de opleiding voor sportleiders. Ik liep stage in een sportwinkel op Texel. Dat vond ik echt heel leuk, zeker omdat ik me ook bezig mocht houden met inkoop. Omdat ik na mijn afstuderen pas 20 was, besloot ik nog niet aan het werk te gaan, maar een tweede opleiding te gaan doen: Small business and Retailmanagement. Ik liep stage bij sportmerk O’Neill en studeerde daar ook af.” Tessa woonde in die tijd in Amsterdam. Haar vriend, die nu haar man is, woonde nog op Texel. “Ik was nog niet klaar om de stad helemaal vaarwel te zeggen, maar wilde wel graag op Texel wonen. Gelukkig kon ik bij AGU in Alkmaar aan de slag. De meeste mensen kennen het van de regenpakken. Ik werd daar productmanager. Samen met een collega stelde ik de nieuwe collectie samen. We kregen de kans het merk hipper te maken met nieuwe stijlen en kleuren. Heel leuk om te doen.”

Maar er kriebelde iets. Een volgende stap. “Mijn zus en ik winkelen graag samen. Dan kijken we ook graag naar de winkels zelf. Grote zaken met mooie merken. Ze herinnerde me eraan dat ik zoiets altijd voor mezelf wilde. Een winkel die de concepten van de stad naar het eiland haalt. Ze moedigde me aan dat idee uit te werken. Inmiddels heb ik mijn baan bij AGU opgezegd om me helemaal op mijn droom te storten.”

Het pand is in aanbouw. Tessa hoopt haar family conceptstore vóór de zomer te openen. Houd haar Insta in de gaten: @depot33texel.

(Tekst loopt door onder de foto.)

Liana Ceara

De Helderse Liana Willemse (22) is grafisch ontwerper. Met haar bedrijf Liana Ceara heeft ze zich gespecialiseerd in ontwerpen voor ondernemers. Denk bijvoorbeeld aan logo’s, visitekaartjes, banners en flyers. “Mensen zien grafisch design vaak als een plaatje, iets aan de buitenkant, maar het gaat veel dieper. Ik vraag bedrijven waar ze voor staan, wie hun doelgroep is en wat ze willen uitstralen. Dat gevoel overbrengen met een beeld is zo mooi van mijn vak.”

Naast haar werk in opdracht, maakt ze vrij werk. Dat is binnenkort verkrijgbaar op posterformaat. Liana is dan ook een ultieme creatieveling. Tijdens haar opleiding leerde ze grafisch vormgeven, maar ook wat ze niet wilde. “Creativiteit kun je niet aan of uit zetten. Ideeën komen vanzelf. Die vrijheid miste ik in mijn opleiding. Ik ben uiteindelijk van opleiding geswitcht en mode gaan doen aan het Jan des Bouvrie-college. Daar mocht ik creatief zijn, maar leerde ook hoe de markt werkt.”

Liana was in die tijd zeven dagen per week in Amsterdam te vinden. Ze zocht naar woonruimte, maar toen ze die vond besloot ze toch in Den Helder te blijven. Na haar afstuderen, brak de pandemie uit. “Plotseling zat ik weer zeven dagen per week in Den Helder. Ik had tijd over, want ik was klaar met mijn studie en had nog geen werk. Het stomme is, ik ontwierp altijd van alles voor vrienden en familie, maar ik had nooit het idee dat ik daar ook echt mijn geld mee zou kunnen verdienen. Ik moest erachter komen wie ik ben en wat ik kan. Toen durfde ik de stap te nemen.”

Op dit moment werkt ze nog vanuit huis, maar ze staat op het punt een kantoorpand te betrekken in de Helderse binnenstad. Had ze dat niet in Amsterdam willen doen? “Nee, ik kan mijn werk overal doen. Het enige dat ik nodig heb is een laptop. Ik heb dan ook opdrachtgevers in de Randstad. Maar het fijne aan Den Helder is dat er nog zoveel potentie ligt. Ik wil hier de ondernemers leren kennen, hier de kansen benutten en kijken hoe ver ik kan komen in de stad waar ik ben opgegroeid. Als de kansen opraken, kan ik altijd verder kijken. Actie geeft reactie. Als bedrijven zich hier vestigen trekt dat anderen aan. De mogelijkheden liggen juist in de regio.”