Overzicht
Het leven gaat door, wijzigen we de koers?
22 december 2022
Cyril Kraak

Een goeie typering is misschien wel: “En de boer? Die ploegde voort!” Het virus en de gevolgen zijn er wel degelijk. Toch bepaalt het seizoen - zoals altijd - dat het werk gewoon door gaat. De natuur is onverstoorbaar in haar ritme. Het werd weer lente en zomer en dat geeft hoop.

Oogst werd vernietigd

Sinds er begin dit jaar in landen over de hele wereld diverse vormen van tijdelijke lockdown werden ingevoerd,  dit onbekende virus de export (gedeeltelijk) op slot zette en velen economisch in ander vaarwater bracht, werd vooruit kijken en extrapoleren moeilijker. Zorgeloos genieten van bijvoorbeeld de tulpen werd lastiger. Konden we nog rekenen op omzet van andere bloemen en planten, van goed en vers voedsel van het land en uit de kassen? Helaas werd er oogst vernietigd. We zagen dat gewaardeerde en nodige buitenlandse werknemers thuis bleven in eigen land. Het was lang ongewis of ze nog zouden komen. De prijs van patataardappelen daalde tot historisch lage – symbolische – waarden. Om maar wat voorbeelden te noemen van dat wat ik zag gebeuren in de agrarische sector.

Velen slaan de handen in één om zo goed mogelijk met elkaar en deze nieuwe situatie om te gaan

Omdenken is nodig

Ondertussen in ‘de stad’ uit eigen ervaring: een teler bracht z’n perfecte tulpen na een dag hard werken ‘s avonds zelf om te verkopen op een pleintje en om zo nog iets van omzet te creëren. De buurt liep meerdere malen massaal uit om deze vindingrijke en sympathieke ondernemer te steunen. Zo ging het ook online. De ene ‘omdenker’ na de andere zien we op nieuwe manieren producten aanbieden. Lokale producten krijgen opeens veel meer aandacht. In het winkelcentrum werd  regelmatig een man gezien die in zijn eentje het bloemencorso vertegenwoordigt, gehuld in telkens een ander fleurig bloemenpak. Mooie initiatieven. Naast natuurlijk de rappe opstart en inzet van crisis teams, hulp- en steun maatregelen. Velen slaan de handen in één om zo goed mogelijk met elkaar en deze nieuwe situatie om te gaan.

Onderwijs – ook het agrarisch onderwijs in de regio – schakelde over van klassikaal naar digitaal. Een hele expeditie op zich. Het werd geregeld en de noodzakelijke processen liepen door. Met man en macht is er gewerkt en gelukkig levert dat ook dit jaar weer een mooi aantal ‘overgangen’ en geslaagde leerlingen op die klaar zijn voor de arbeidsmarkt.

Nieuwe verbanden leggen

Tijdens deze periode volgden we vanuit de vier sectoren van de Match2020 Projecten (Leisure, Zorg, Techniek en Agri) de ontwikkelingen en legden nieuwe verbanden waar nodig en mogelijk. Ook keken we met een nieuwe blik naar de projecten en checken op relevantie. Gezamenlijk ijveren we voor verbetering aansluiting onderwijs en arbeidsmarkt en blijven we inzetten om zoveel mogelijk mensen te enthousiasmeren om te werken in één van de vier kopgemeenten in één van deze sectoren en jongeren en werknemers zo te behouden voor de arbeidsmarkt in de kopgemeenten.

Enthousiasme voor de agri sector

Voor de Match2020 Agri Projecten die worden aangestuurd vanuit GreenPort NHN doen we dit bijvoorbeeld door de NH Tuinbouw Battle te continueren. Die was dit jaar voor het eerst op Texel precies nog voor de lockdown. In het najaar zorgen we dat scholen in de vier kopgemeenten weer  kunnen deelnemen aan dit succesvolle project. Basisscholieren kweken met een teeltinstallatie met ledverlichting in de klas zelf tulpen en volbrengen het hele proces van bol tot verkoop met elkaar via een digitaal lespakket. De kandidaten in het GroenStart project konden op een aantal plekken gelukkig door leren en werken,. Sommigen tijdelijk thuis, maar nu gelukkig ook weer op locatie. Zo zijn ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nu toch nog aan de slag dankzij dit leer-/werktraject op maat. Na de zomervakantie starten we ook weer met nieuwe deelnemers. De start van het Smart Farming Drones & Data project ondervindt behoorlijk hinder van de omstandigheden. We blijven inzetten om zo snel mogelijk te starten met het opzetten van onderzoekslijnen, samen met (bollen-)telers in de kopgemeenten, Inholland en onder andere Data Science Alkmaar. Hiermee en door de inzet van een agri drone lespakket voor vmbo en mbo agrarisch onderwijs organiseren we mogelijkheden voor studenten en scholieren om met de nieuwste technieken aansluiting te vinden en in de regio kennis hierover te versnellen. Hier vind je een overzicht van alle lopende projecten. 

Carolina Deelen, projectleider Match2020 AgriProjecten