Overzicht
Het pand waar inspiratie Raak schiet
22 december 2022
Mariëlle Dekker

Werken, delen en leren op één plek.

“Pand Raak is een pand waar wordt gewerkt, gedeeld en geleerd. Zzp’ers kunnen een werkplek huren, bedrijven kunnen hier vergaderen en er worden regelmatig trainingen gegeven”, vertelt Lonneke Deutekom. Samen met haar compagnon, zus Marjolein, is ze sinds 2016 eigenaar van dit pand. Lonneke en Marjolein waren al eigenaar van communicatieadviesbureau She Knows How. Pand Raak is voortgekomen uit een gemis bij deze onderneming. “We misten het onderlinge contact met collega’s aan de lunchtafel. Door samen met andere mensen in een ruimte te werken, verbreed je je blik en krijg je nieuwe inzichten. Alleen al door het kijken naar anderen kun je leren. Dit gunnen we iedereen.”

Er komen dagelijks veel verschillende mensen binnen. Van burgemeester tot mensen die in de schuldhulpverlening zitten. Lonneke: “Mijn rol is die van gastvrouw, iedereen heeft zijn eigen verhaal en dat vind ik heerlijk. Ik geef iedereen een kop koffie en de nodige aandacht.”

Groeien is delen

Een plek als deze in de Kop van Noord-Holland is nog vrij uniek. “Mensen uit de Kop denken toch nog vaak ’waarom zou ik betalen voor een tafel, die heb ik thuis ook’. Maar ze vergeten dat je door op andere plekken te werken, geïnspireerd wordt en meer kunt leren. Ook zijn er al diverse mooie samenwerkingen ontstaan in Pand Raak. Groeien is delen en samen sta je sterk. Wij bieden zzp’ers graag deze gelegenheid”, vertelt Lonneke enthousiast.

Als ondernemer hoef je alleen maar te kijken naar wat er in de stad gebeurt

In de Randstad is werken en vergaderen op locatie al gemeengoed, in de Kop van Noord-Holland staat het nog in de kinderschoenen. Toch heeft Lonneke alle vertrouwen in de toekomst. “Het gaat hier vaak wat langzamer. Voor mij als ondernemer is dat soms juist fijn. Ik hoef alleen maar te kijken naar wat er in de stad gebeurt en krijg inspiratie voor mogelijkheden in ons bedrijf.”

Genoeg kansen voor de Kop

De voordelen van werken in de Kop van Noord-Holland vindt Lonneke vooral de korte lijntjes en het stabiele netwerk. “Mensen blijven hier vaak jarenlang bij hetzelfde bedrijf werken. Wanneer je eenmaal een netwerk hebt opgebouwd, kun je er echt van op aan. Dat maakt het werken en verkrijgen van opdrachten een stuk makkelijker.”     

Lonneke houdt zich graag bezig met de toekomst in de Kop van Noord Holland: “Ik hoop dat we in de toekomst de talenten kunnen behouden in de Noordkop. In mijn ogen zijn er genoeg talenten die voor positieve verandering kunnen zorgen. Ik denk wel dat we daarvoor meer huisvesting nodig hebben. Er zijn hier genoeg mooie bedrijven waar ze aan de slag kunnen, al hebben deze bedrijven nog wel een ontwikkeling door te maken om ook de millennials aan te trekken en te behouden.”

Kiezen voor de reuring, of juist voor de rust

“Werken én wonen in de Noordkop kan ik iedereen aanraden”, vertelt Lonneke tot slot. “Het is nu eenmaal een fantastische plek. Het is hier nog echt gemoedelijk en je hoeft nooit in de file te staan. Persoonlijk vind ik het ook heerlijk dat je kunt kiezen voor reuring door een stad op te zoeken of juist voor de rust. Met het strand en bos zo dichtbij kan ik heerlijk mijn hoofd leegmaken na een drukke dag.”