Overzicht
Hoe aannemer K_Dekker vanuit Warmenhuizen vooral is gaan organiseren
22 december 2022
Cas Broxterman

"Voorheen was er één ingenieur, één fte, die zes weken bezig was met de voorbereidingen. Nu zitten we al op achttien weken, maar dan wel met zes specialisten in deeltijd , vertelt algemeen directeur Ron Oudeman.

Die nieuwe ontwikkelingen hebben de werkstructuur bij K_Dekker veranderd. Op kantoor in Warmenhuizen zijn iedere dag vijftig tot zestig mensen aan het werk. Een typerend gedeelte van het pand is de benedenverdieping. Daar loop je door een hal met op de deuren allerlei bouwtermen. Op één van de deuren staat ‘Bouwkeet’.

“Mede door de (prefab)techniek is het steeds minder nodig om tijdens een project op de bouwlocatie aanwezig te zijn. Hier heb je constant een perfecte internetverbinding, daar moet je het nog maar afwachten of zelf opzetten. Dus zijn er bij ons veel medewerkers vanaf kantoor bezig om de projecten te ontwikkelen en voor te bereiden”, legt Oudeman uit. “Dat is ten opzichte van een paar jaar terug veel meer in teamverband. Er is bij ons veel behoefte aan overleg tussen alle specialisten.” Bouwen is tegenwoordig veel meer dan alleen bouwen op de bouwplaats.

Kerstboom 

 Het organiseren is een van de punten waarop K_Dekker zich onderscheidt. Het bedrijf is actief in alle facetten van de bouw. Een bewuste keuze, want zo biedt de aannemer een totaalpakket. Maar om alles in goede banen te leiden, wordt er nou eenmaal veel georganiseerd.

“De conservatieve gedachte in de bouw kun je vergelijken met het opbouwen van een kerstboom”, zegt Oudeman. “Je weet dat het op 25 december kerst is, maar begint op 23 december pas met opbouwen. Op het laatste moment dus, terwijl je allang vooruit had kunnen plannen. Dat klinkt heel simpel, maar in de praktijk is dat een kwestie van structuur. Pas als die goed is, ben je in staat het zo te organiseren dat je die kerstboom begin december al opbouwt, en dat alle benodigde spullen ook aanwezig zijn.”

In verbinding 

 Terwijl de directeur vertelt, loopt hij geregeld naar een bord met groot afscheurpapier. Want: “Een techneut praat graag met z’n handen. Dat helpt iemand anders het te begrijpen.” Dan tekent hij bijvoorbeeld de verschoven verhoudingen uit, om te onderbouwen wat hij bedoelt. Of hij tekent vijf stippen op het bord, met daarboven de naam K_Dekker. Alle stippen staan in verbinding met K_Dekker, en boven de bedrijfsnaam staat een lijntje naar een vierkant met de tekst ‘klant’. “Die stippen staan voor de mensen die voor ons aan het werk zijn in de verschillende segmenten. Daar zit de beroepskennis dus. Wij zijn de overkoepelende partij die in contact staat met de klant. Door ervoor te zorgen dat alle partijen perfect op elkaar ingespeeld zijn, maken wij het verschil.”

K_Dekker kiest er bewust voor om tussen de grote en kleine opdrachtgevers in te gaan zitten. “Wij gaan namelijk het liefst creatieve uitdagingen aan. Niet de grootste, maar wel de slimste, dát willen we zijn. Het hoeft niet het grootste gebouw van Nederland te zijn. Maar als er een gebouw moet komen, moet dat er wel op een zo logisch en kostenefficiënt mogelijke manier komen.”

Rustig op de weg

In het bedrijf werken veel hoogopgeleide mensen, mannen en vrouwen, als BIM modelleur projectengineer, kostendeskundige, contractmanager of ontwerpleider. Een eigen ingenieurbedrijf Sophia Engineering zit om de hoek in Krabbendam met universitaire en HBO geschoolde constructeurs en ontwerpers.

Medewerkers op het kantoor komen voornamelijk uit de omgeving. Dat is verleidelijk: hier in de buurt is het immers rustig op de weg. Oudeman: “Door in Warmenhuizen te blijven, kiezen we voor een locatie die goed bereikbaar is. Dat is aantrekkelijk voor het personeel. Desalniettemin hebben we ook een locatie in Amsterdam. Ik juich het altijd toe om ook mensen van ‘buitenaf’ erbij te betrekken. Als jij aan de slag moet voor een project in Amsterdam, moet je ook kunnen snappen in wat voor wereld je terecht komt. Het vergt inlevingsvermogen, want de stad is natuurlijk anders dan het dorpse Warmenhuizen.”