Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Hoe laat je een schip zo zuinig mogelijk varen, ontdekken ze bij een hackathon gehost door de Koninklijke Marine

HHoe kun je een schip zo zuinig mogelijk laten varen, en de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk houden? In de komende drie dagen gaan zeven teams met ruim 30 deelnemers via een hackathon aan de slag met die uitdaging. De groepen bestaan onder andere uit studenten van de TU Delft, Codam, trainees van het Rijkstraineeprogramma en medewerkers van scheepsbouwers Damen en Royal IHC. De winnaars van de hackathon mogen een dag meevaren op een schip van de Koninklijke Marine.

De hackathon maakt deel uit van het Oceans X-programma waar onder meer de Koninklijke Marine aan meedoet. Het programma heeft als doel om wereldwijd de uitstoot van de scheepvaart met 50 procent te reduceren. Hiervoor zijn verschillende deelprojecten bedacht, Oceans 1, 2 en 3, ieder met een eigen doel. Bij Oceans 1 werken bemanningen van zeeschepen eraan om de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken. De hackathon zou in eerste instantie fysiek worden gehouden, maar is aangepast naar een online deelname vanwege het coronavirus.

Verrassende en creatieve ideeën en slimme algoritmes

Tijdens de hackathon maken de dataspecialisten gebruik van de informatie van een van de zogeheten ‘Oceangoing Patrol Vessels’ – OPV’s – van de Koninklijke Marine. Die data geven onder andere de meetgegevens van verschillende sensoren weer. Het kan bijvoorbeeld gaan om de scheepsmotoren, maar bijvoorbeeld ook hoe de stroming was en hoe hard het waaide. Ook is er een logboek bijgehouden waardoor de analisten kunnen zien wat er gebeurde op het schip: Lagen ze voor anker of werd er juist plankgas gevaren? ‘In totaal is er een maand lang data verzameld op zes reizen’, vertelt Dennis Curvers namens de organisatie van de hackathon.  

Uiteindelijk moeten er na de drie dagen concrete adviezen komen voor de bemanningen. Dat is enerzijds op basis van de data. ‘Ik hoop dat ze met verrassende, creatieve ideeën en slimme algoritmes komen, waardoor we de bemanningen zo goed mogelijk kunnen adviseren’, zegt Dennis. ‘Maar er zit ook een grote sociale component aan de hackathon: het uitdagen van de bemanning om zelf met ideeën te komen om hun ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te maken.’

Samen met bedrijven de wereld beter maken

De deelnemers aan de hackathon gaan dan ook niet alleen maar aan de slag met de data, maar krijgen ook inspiratiesessies, kunnen gebruikmaken van hulplijnen zodat ze meer leren over het leven aan boord en losse challenges zodat ze geprikkeld worden om extra na te denken over het verkleinen van die ecologische voetafdruk. ‘Misschien introduceren ze bijvoorbeeld wel een Meatless Monday. Het uitgangspunt is in ieder geval, samen met al deze verschillende bedrijven, de wereld beter maken.’

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan