Overzicht
Hoenderdaell, vriendelijk voor dieren en bezoekers
22 december 2022
Yanaika Zomer

Marketingtechnisch was de Anna Paulownapolder natuurlijk niet de logische plek voor een dierenpark. Maar de familie Kruijff begon Landgoed Hoenderdaell dan ook als liefhebberij. Inmiddels trekt het bezoekers van ver buiten de regio en werd het dierenpark vier jaar op rij uitgeroepen tot het leukste uitje van Noord-Holland. Een park waar diervriendelijkheid voorop staat en bezoekers meegenieten.

Robert Kruijff was twintig jaar geleden die eerste die met zijn vrouw Agnes in het natuurgebied kwam wonen. “In een heel klein huisje”, vertelt Agnes erbij. Robert: “Samen met mijn vader, broer en zus kwamen we tot het plan er een landgoed van te maken, met daarop ruimte voor dieren.”

Het dierenwelzijn is altijd het uitgangspunt geweest.

En met ruimte wordt ook zo veel mogelijk ruimte bedoeld. Robert: “Het dierenwelzijn is altijd het uitgangspunt geweest. De beren hebben een hectare. De wolven en de hyena’s ook. Eigenlijk zijn we ons pas later meer op de bezoekers gaan richten met betere paden, horeca en andere voorzieningen.” Zo werd en onlangs een nieuw restaurant gebouwd en een mooie entree.

Opvang voor leeuwen en tijgers

Het landgoed biedt onder meer ruimte aan Stichting Leeuw. Een stichting die leeuwen en tijgers opvangt om ze een goede oude dag te bieden of uit te zetten in het wild. Daarnaast richt de stichting zich op educatie en onderzoek. Robert: “Toen wij Stichting Leeuw startten was het nog niet zo groot. Maar kort erna kwamen er strengere regels voor bijvoorbeeld dieren in het circus. Toen begon het snel te groeien. We zijn de grootste opvang van leeuwen en tijgers in Europa.” De dieren verblijven bij Stichting Leeuw op een ruim terrein achter rieten beschutting. Bezoekers kunnen de dieren zien, maar de dieren merken daar op hun beurt niet zo veel van. Ze maken een ontspannen indruk. Robert: “Bij wilde dieren in dierenparken zie je vaak onrustig gedrag. Ze lopen heen een weer achter het hek. In het wild zijn leeuwen en tijgers een groot deel van de dag heel ontspannen en als ze dan gaan jagen zijn ze heel even heel actief. Mijn broer kwam op het idee om ze die ontlading te bieden. Wetenschappers en studenten zijn twee jaar bezig geweest om een jaagsimulator te ontwikkelen waarin ze hun energie kwijt kunnen. Onze dieren vertonen veel minder van dat typische dierenparkgedrag.”

Vogelvrij

Een aantal jaar geleden werd Robert benaderd door een bevriende valkenier met de vraag of er op Hoenderdaell mogelijkheden waren voor zijn dieren en zijn vogelshow. Die mogelijkheid was er. Robert: “Maar op een gegeven moment kwam er een mevrouw bij me die vragen had bij het welzijn van onze vogels. Zo waren er nachtuilen die overdag in de show meededen, moesten ze trucjes doen en vaak op een boogje zitten. Dat zijn we verder uit gaan zoeken en sindsdien hebben we een heel nieuw vogelverblijf gebouwd dat helemaal bedacht is op natuurlijk gedrag. Er zijn geen trucjes meer en de vogels worden alleen nog getraind op beloning. Organisaties als De Vogelbescherming verwijzen andere parken nu naar ons als voorbeeld voor hoe het ook kan.”

Charme

Landgoed Hoenderdaell wordt gezien als een aantrekkelijke werkgever. Agnes, die zich onder meer bezig houdt met personeelszaken vertelt: “We hebben nu 175 medewerkers, zowel in vaste dienst als vrijwillig. Mensen die al met pensioen zijn of om een andere reden graag iets willen doen, vinden hier een fijne plek. En dierverzorgers willen hier heel graag werken.”

Hoenderdaell zou, gezien de populariteit en de ruimte verder uit kunnen groeien. Robert: “Maar het hoeft niet. De charme van dit park is dat het niet al te groot is en niet verschrikkelijk druk. We hebben bijvoorbeeld een lori-tuin. Daar kunnen bezoekers de vogels voeren. Nu is dat vreselijk leuk, maar als je daar met 80 man tegelijk staat niet meer. We blijven ons liever gewoon verbeteren.” Agnes beaamt dat. “We zijn heel erg trots op Landgoed Hoenderdaell. Op een gegeven moment moet je bij zijn met wat je hebt bereikt .”