Overzicht
Je hoeft de wereld niet over om hem aan je voeten te hebben
22 december 2022
Marjolein Deutekom

Of toch niet? Want deze vier jongeren bewijzen het tegendeel. Het zijn stuk voor stuk intelligente jonge mensen. Allemaal hebben ze een plan, hebben ze doelen. Ze studeren of hebben een goede baan. Allemaal zetten ze zich vrijwillig in voor en in hun gemeente. Ze leren en ontwikkelen zichzelf. En ze peinzen er niet over om ooit de Noordkop te verlaten.

Je bent jong en je laat je stem horen
Al zolang hij het zich kan herinneren is de interesse er, voor mensen en meningen en daarmee voor de politiek. Al zes jaar is hij lid van zijn partij JESSLokaal, en daar is hij trots op. “Mijn nieuwsgierigheid heeft ervoor gezorgd dat ik de politiek in ben gegaan,” zegt Lars Dignum uit Warmenhuizen. Met zijn 27 jaar is deze Teamcoördinator bij Kop-Zorg het jongste raadslid van de gemeente Schagen. Maar dat is niet het enige dat hem in de kop van Noord-Holland houdt.

“Het ons kent ons gevoel zorgt voor een fijne, vertrouwde en gezellige sfeer. Je kunt hier bouwen op je buren en buurtgenoten. Natuurlijk heb ik er wel eens over gedacht richting de stad te vertrekken, maar waarom zou ik? Alles wat ik nodig heb is hier aanwezig. Er is werk, er zijn voldoende sportfaciliteiten, genoeg manieren om te ontspannen en mijn vrienden zijn altijd in de buurt. Meer heb ik niet nodig.”

Je bent jong en je hebt ambitie
Freddie Prins (26) is het helemaal met Lars eens. De mede-eigenaar van Aad Prins Leliecultures en daarmee de derde generatie die dit bedrijf runt heeft nooit de behoefte gehad om ergens anders op de wereld haar geluk te beproeven. We hebben hier in de omgeving immers alles. Haar verhuizing van Breezand naar Schagen was ver genoeg. “Het feit dat iedereen elkaar kent in een dorp of gemeente leidt tot verbondenheid. Breezand is echt de plek waar ik me thuis voel. Ik voel me er simpelweg veilig.”

Je hoeft de wereld niet over te reizen om hem aan je voeten te hebben liggen. Want naast haar drukke baan, is Freddie bezig met een Master MBA en is ze als vrijwilliger betrokken bij de organisatie van de Lentetuin in Breezand. Een evenement waar jaarlijks 20.000 bezoekers op afkomen. “Niet alleen door mijn werk een studie, maar ook door mijn vrijwilligerswerk ontwikkel ik mezelf. Het geeft me uitdagingen en voldoening. De Lentetuin leeft enorm in het dorp en de regio en ik ben er op mijn beurt trots op om er samen met de mensen uit mijn omgeving onderdeel van te zijn.”

Je bent jong en je durft
Twaalf was Rodny Stolk toen hij reageerde op een advertentie in de krant en vrijwilliger werd bij de kinderboerderij op Texel. Op zijn eerste dag nam hij drie volgeschreven A4’tjes vol ideeën mee. Na vier jaar waren ze stuk voor stuk doorgevoerd. “Leeftijd maakt mij niet uit. Het gaat om nieuwsgierigheid en durven. Die combinatie plus het inleveren van een beetje tijd zorgt ervoor dat je dingen voor elkaar krijgt. Hoe oud je ook bent.”

En dat voor elkaar krijgen doet de 20-jarige student aan de Nyenrode Business Universiteit. In verschillende functies zet hij zich in voor zijn eiland. Want 1 ding weet hij zeker. De sterke binding met het eiland zal er altijd zijn. “Vanwege mijn studie woon ik doordeweeks nu aan de overkant, maar eenmaal terug op de boot ben ik thuis. Later voor werk zal ik goed moeten zoeken, maar er zijn meer mogelijkheden op Texel dan je op het eerste gezicht zou denken.”

Je bent jong en je gaat ervoor
Geboren en getogen in Den Helder herkent de 21-jarige top basketbalspeler Mickey Kolhorn zich in de binding die je hebt met je geboorteplaats. Hij gaat er nooit weg. Nou ja, tegen een mooie basketbalaanbieding uit het buitenland zegt hij uiteraard geen nee. “Door het sporten op het hoogste niveau reis ik door heel Nederland. Ik weet dus waar ik het over heb als ik zeg dat we in Den Helder alles hebben. We zijn een stad, maar hebben ook strand. Er zijn winkels, restaurants en zelfs een geweldig theater. En er is werk. Den Helder kent prachtige bedrijven met veel mogelijkheden.” 

Mickey werkt in de ochtend voor zijn baas, de middag en de avond is voor de sport en tussendoor helpt hij waar hij kan. “De structuur die ik hier in Den Helder heb, is de ideale balans om mijzelf te ontwikkelen en te groeien. Zolang dat hier kan blijf ik dat nog lekker doen.” Via zijn oma werd hij vrijwilliger bij de Helderse Uitdaging. Een stichting die verbindingen legt tussen het bedrijfsleven en de samenleving. “Ik heb een paar handige handen en help graag. Net als mijn oma kan ik goed luisteren en heb ik interesse om dingen voor anderen te doen. Kleine dingen waarmee je een verschil maakt. Ik draag daarmee graag mijn steentje bij aan het nog mooier maken van mijn stad.” 

Je bent jong en je wilt wat. Je hebt ambitie, je hebt een doel voor ogen en je steekt graag je handen uit de welbekende mouwen. Je bent jong en je wilt wat. Alleen niet verhuizen. Want ook in de Noordkop ligt de wereld aan je voeten...