Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

'Kies horeca, kies uitslapen. En nog heel veel meer.'

Marvin Zellenrath is leidinggevend gastheer bij Stadscafé Flow in Den Helder. Hij vertelt hoe hij via de opleiding als automonteur en jeugdzorg uiteindelijk toch weer belandde in de horeca. Voor hem een baan vol uitdaging, en met nog een ander voordeel: uitslapen kan ook.

Marvin, wat is het leukst aan werken in de horeca?

Dat ik kan uitslapen. Ik geniet enorm van mijn slaapjes. Een dienst die om twaalf uur begint en om negen uur eindigt, vind ik heerlijk. Dan kan ik lekker rustig aan mijn dag beginnen.

Kies horeca, kies uitslapen. Dat is wel een opmerkelijke aanbeveling.  

Misschien wel, haha. Het is in elk geval een onvolledige. Dus even zonder dollen: dat ik kan uitslapen is echt relaxt, maar niet dé reden om voor een carrière in de horeca te kiezen natuurlijk. Ik heb een hekel aan sleur. Elke dag met oogkleppen op naar je kantoor, bah… Dat is niks voor mij. En in een stadscafé als Flow werken, voorkomt die sleur. Wij trekken een breed publiek aan, van jong tot oud. Elke dag ontmoet ik op mijn werk andere, nieuwe mensen. Van Portugezen die hier tijdelijk aanmeren omdat hun schip hier in de haven ligt voor onderhoud, tot Duitsers in de zomer.    

Marvin Zellenrath.

Wist je meteen al dat je in de horeca wilde werken? 

Nee joh. Ik had wel altijd al bijbaantjes in de horeca. Maar ik ben hier via een omweg gekomen. Eerst automonteur, daarna een poosje in de jeugdzorg en uiteindelijk dit. Ik studeerde Horeca, Management en Financiën niveau 4. Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik verdiende altijd goed in de horeca, mijn dagen waren nooit hetzelfde en mijn nieuwsgierigheid naar wat ik binnen de branche nog meer allemaal kon, nam toe.  

Je bent gastheer, wat betekent dat in de praktijk?  

Dat ik professionele gastvrijheid bied, bijvoorbeeld. Ik ben de rechterhand van onze bedrijfsleider. Binnen ons team probeer ik jongeren die bij Flow komen werken te begeleiden en enthousiasmeren. Samen ben je verantwoordelijk voor de ambiance. Je draagt er zorg voor dat gasten zich welkom voelen en een fijne tijd hebben. Je hebt communicatieve skills nodig, moet sociaal sterk zijn en het leuk vinden om in een altijd dynamische omgeving te werken.  

Marvin voor Stadscafé Flow.

Wil je gastheer blijven of heb je nog andere dromen?  

Voorlopig ben ik hartstikke blij met mijn plek en positie binnen Flow, maar op termijn zou ik een stadscafé als dit het liefst overnemen. Mijn droom is om ooit mijn eigen horecazaak te hebben. Veel mensen beschouwen ons werk als ‘een bijbaantje’, ikzelf ook ooit. Maar inmiddels weet ik dat ik het vak daarmee te kort deed. Het is echt een beroep, veel meer dan een tussenstop. Je bouwt netwerken in de horeca, je ontwikkelt je op heel veel terreinen tegelijk en de doorgroeimogelijkheden zijn talloos. Ik raad het elke jongere aan. Maar niet té enthousiast worden. Wie mijn concurrent wordt, verliest… haha. 

 Over concurrentie gesproken; het culturele en horeca-aanbod in de Kop wordt snel groter. Heb je daar bij Flow last van?  

Helemaal niet. Ik moedig het aan. Concurrentie houd je scherp en wakker, herinnert je eraan dat je kwaliteit moet blijven leveren en moet blijven presteren. En het is fijn dat Den Helder zich ontwikkelt, er meer bedrijvigheid en levendigheid in het centrum is. Dus laat maar komen, die concurrentie!

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan