Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

‘Kies je voor techniek dan is alles mogelijk’

‘‘Eigenlijk heb ik destijds een verkeerd vakkenpakket gekozen. Desondanks ben ik nu precies waar ik wil zijn. Na het afronden van de havo in Hoorn - ik koos het profiel Economie en Maatschappij - sprak tijdens de open dagen die ik bezocht werktuigbouwkunde me aan. Omdat ik geen scheikunde had kon ik niet direct naar het hbo, maar heb ik eerst mbo niveau 4 behaald. Daarna heb ik bij InHolland in Alkmaar de opleiding werktuigbouwkunde afgerond.’

Aan het woord is werkvoorbereider Mark Nieman bij Zeestad Staal in Den Helder.

'We maken uiteenlopende metaalproducten waarvoor ik de ontwerpen maak. Het bijzondere aan dit bedrijf is dat we werken met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zijn mensen die moeilijk leren of de Nederlandse taal onvoldoende beheersen. Wij leiden ze op tot echte vakmensen. Zo heb ik naast een technische functie ook een directe maatschappelijke bijdrage. Dit betekent dat ik alles goed moet uitleggen.

Wanneer de uitvoerders hun werk niet goed doen, ben ik ergens tekortgeschoten. Ook moet ik mijn ontwerp zo tekenen, dat het eenvoudig te fabriceren is. Het voordeel hiervan is dat dit het product vaak efficiënter en goedkoper maakt om te produceren. Zo ontwikkel ik mezelf tot een betere ontwerper.

Ik bouw ook nog uitlaten voor raceauto's

Naast mijn werk bij Zeestad Staal ben ik zelfstandig ondernemer. Ik bouw uitlaten voor personenauto’s en raceauto’s. In de tijd die ik over heb ondersteun ik een raceteam. Hier werk ik samen met veel professionele automonteurs. Voor en na iedere race moet de auto zorgvuldig worden nagekeken en in veel gevallen worden gerepareerd. Naast het plezier dat dit geeft, leer ik van mijn collega- monteurs.

Allemaal mannen met jaren ervaring in de praktijk. Deze combinatie is ideaal. Ik heb een toffe baan, kan anderen wat leren en van anderen wat leren. Ik heb financiële zekerheid en ik bouw iets op voor mezelf. Zo zie je maar, kies je voor techniek dan is alles mogelijk.’  

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan