Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Kopen in de Kop, hoe doe je dat?

DDe Noordkop wordt populair, zowel om te werken als om te wonen. Dat is niet voor niks. Steeds meer mensen zien de voordelen van een leven buiten de Randstad. Rust, ruimte en weinig reistijd naar één van de vele interessante banen in de regio. Maar hoe maak je kans op een mooie woning in de Kop? We vroegen drie makelaars naar de ins en outs van de huidige markt.

Danny Laan is van oorsprong een Jutter. Zijn Laan Makelaars heeft vestigingen in Den Helder en Schagen en richt zich op de hele regio. Geboren en getogen in het vastgoed, kent hij de markt, maar ook de geschiedenis van die markt. “Wat we nu zien is eigenlijk nog nooit voorgekomen. Den Helder bijvoorbeeld was sinds de economische crisis een  krimpgemeente. Mensen trokken hier weg. Maar sinds een aantal jaar keert het helemaal om.”

Dat kwam in eerste instantie door nieuwe inwoners die naar de kust trokken om van hun pensioen te genieten. Laan: “Maar inmiddels hebben ook anderen de weg naar de Noordkop gevonden. Ze ontvluchten de drukte. Een nieuwe groep geïnteresseerden bestaat uit thuiswerkers. Waar het voorheen belangrijk was dat je dichtbij je werk woonde, voelen mensen nu de vrijheid te wonen waar ze willen. Een paar keer in de week naar Amsterdam voor een meeting is bijvoorbeeld prima te doen vanaf hier.”

Tips

Al die nieuwe interesse, maakt het lastig om ertussen te komen. Laan: “Er wordt hard gewerkt en er ligt veel nieuwbouw in de planning. Maar je moet er wel op tijd bij zijn. Als ik kijk naar de nieuwbouwprojecten van dit moment, dan zijn er heel veel woningen al vergeven. Vanaf 27 januari gaan er nog 31 nieuwe woningen in de verkoop in ’t Laar in Julianadorp. Dat is erg mooi wonen. En uiteraard zijn er bestaande woningen, maar ook die gaan hard.” Toch betekent dat niet dat het onmogelijk is. Laan: “Als je hier graag wil wonen, is het in ieder geval handig makelaars te volgen op hun sociale media. Daarop zijn woningen vaak eerder te zien dan op Funda. Verder, als je van buiten de stad komt, raad ik aan genoeg vooronderzoek te doen. Het is zonde als je dat hele eind rijdt en dan na 10 minuten kijken moet concluderen dat je de straat te druk vindt. Er zijn dingen die je van tevoren had kunnen weten. Verder raad ik aan een makelaar uit de regio te zoeken. Zij kennen de markt daar, maar ook de huizen en de wijk.

Schaakspel

Raymond Warnars van Warnars Makelaars in Den Helder en Julianadorp en Westhuis makelaardij in Schagen beaamt het verhaal van zijn collega. Ook hij bedient de gehele regio en overziet de markt. “Het is ongekend. Soms hebben we wel veertig kandidaten voor een woning. In 25 tot 30% van de gevallen komen ze van buiten de stad.’’ Zoveel gegadigden voor één pand, dat klinkt als ‘Randstadpraktijken’, zoals men dat in de regio placht te noemen. “Ach, het is een schaakspel”, zegt Warnars. “Alles draait om de juiste zetten. De huizenprijzen stijgen en de rente is laag. Als je je eigen huis goed hebt kunnen verkopen, dan kun je wat meer bieden en dat in een nog relatief betaalbare regio. Zo laat je je geld voor je werken. We hebben laatst nog iemand geholpen die zijn huis verkocht met 150.000 euro overwaarde. Die kon een groter huis kopen, tegen lagere maandlasten. Het scheelde al met al 200.000 euro in de komende 20 jaar. Geld dat je in de toekomst van je kinderen kan stoppen of in die van jezelf, maar ook geld waar je nu van kan genieten. Laten we wel wezen, je weet niet hoe het allemaal loopt. Leef het leven, zeg ik altijd maar.”

Van stad naar regio

Warnars zag dat het gebied in en rond Schagen al langer een aantrekkende werking had. “Toen wij drie jaar geleden Westhuis overnamen waren de verschillen veel groter dan nu. Ik merkte het ook in de vergelijkingen die werden gemaakt. Schagen had bijvoorbeeld dat mooie centrum met leuke winkels, maar inmiddels wordt voor steeds meer mensen duidelijk wat Den Helder te bieden heeft. Ik denk dan ook altijd graag in termen van regio en niet in aparte dorpen en steden. Ze hebben allemaal iets moois en je rijdt zo van de ene plek naar de andere.’’  

Ook Warnars makelaardij ziet dat nieuwbouw snel vergeven is. “Maar op dit moment hebben we 94 woningen in de Willem Alexanderhof in Julianadorp en nog zes levenloopbestendige patiowoningen in dezelfde wijk. Daar liggen mogelijkheden. Net als in bestaande woningen, natuurlijk.”

Eiland

Op het vasteland is de vraag dus hoog. Maar hoe zit dat op Texel? Makelaar Richard Kortekaas van TM Vastgoed weet er alles van. “De aantrekkingskracht van Texel is enorm groot. Mensen die hier op vakantie zijn, vragen zich al snel af hoe het is om hier te wonen. Nu zijn ‘overkanters’ altijd welkom, maar er zijn wel een aantal regels gesteld. Zo is de economische binding met het eiland een vereiste en is minimaal een intentieverklaring van je nieuwe werkgever nodig.” Om in aanmerking te komen voor een koop- of huurwoning vraagt de gemeente daarnaast een huisvestingsvergunning.

Deze en andere voorwaarden zijn opgenomen in de huisvestingsverordening die in 2019 van kracht ging. Deze verordening beschermt Texel en de Texelaar tegen een te grote toestroom van nieuwe inwoners. Er staat bijvoorbeeld ook in dat woningen onder de 600.000 euro verkocht moeten worden aan Texelaars of aan mensen met economische binding. Kortekaas: “Toch zijn er wel uitzonderingen. Woningen die na 13 weken niet zijn verkocht, mogen alsnog verkocht worden aan andere gegadigden. Het is de moeite waard om dat in de gaten te houden.”

Een eiland heeft natuurlijke grenzen. Maar ook binnen die grenzen is de ruimte waarop gebouwd wordt beperkt. Zo blijft de ruimte en de rust bewaard. Kortekaas: “Uitbreiding buiten de dorpskernen is niet toegestaan. Er liggen wel wat plannen voor lege basisscholen, maar heel concreet zijn ze nog niet. We hebben wel Buurtskap de Tuunen. Dat is een bijzonder nieuwbouwproject waar natuur, duurzaamheid en sociaal wonen het uitgangspunt vormen. Verdeeld over meerdere woonerven komen er ongeveer 140 verschillende soorten woningen in verschillende prijsklassen.”

Een huis kopen in de Kop vraagt dus om een beetje geluk en een goede strategie, maar het kan zeker. En wie hier al woont zal het bevestigen: het kost wat moeite, maar dan heb je ook wat.

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.