Overzicht
Koploper Jeroen houdt van de gemoedelijke sfeer in de Kop
22 december 2022
Cyril Kraak

“Wat ik zo mooi vindt in de Kop is dat mensen hier oogcontact hebben en elkaar op straat gedag zeggen. Dat ben ik op andere plekken in Nederland nog niet tegengekomen. Ook heb ik hier al mijn vrienden. We zijn een hechte vriendengroep. Daarnaast hou ik van de omgeving. Natuur is voor mij heel erg belangrijk. Ik houd niet van altijd auto’s om mij heen, dat is mij te druk. Ik vind het heerlijk om tussen het groen naar mijn werk te mogen. Als ik naar mijn werk toe ga rij ik langs de dijk, dat is gewoon prachtig om te zien. Zeker als het mistig is en de dauw net van het grasland af komt. Je gaat veel meer ontspannen naar je werk dan dat je vastzit in de file. Ik voel me hier gewoon thuis.”

Huis kopen

Jeroen woont op dit moment nog bij zijn ouders, maar is op zoek naar een koophuis. Van het stadse sfeertje heeft hij geproefd tijdens zijn studie. De stad is niet zijn ding, daarom is hij zich aan het oriënteren in de Kop. “Als ik een feest wil geven, wil ik de ruimte hebben, dat ga ik niet in Amsterdam vinden. Ik vertik het om een extreem duur huis te kopen in de grote stad. Hier zijn de prijzen heel veel lager en heb je veel meer huis voor je geld. Ik ga voor rust en ruimte. Lekker af en toe een wandeling maken of een stukje rondrijden. Ik rijd vaak op mijn scooter langs de dijk naar mijn werk. De meesten verklaren mij voor gek dat ik veertig minuten met plezier op dat ding zit. Ik vind het fantastisch om langs de dijken, schapen, koeien, de natuur te rijden. Een ultiem gevoel van vrijheid. Ik vind het ook heerlijk om met mijn handen bezig te zijn. In de modelbouw ben ik erg actief; ik bouw bestuurbare vliegtuigen en bootjes. Ik heb een Polo gehad waar ik altijd aan sleutelde. Die ruimte is hier ook. Je moet niet op een plek blijven omdat je het kent, je moet een beetje durven.”

Van stageplek naar baan

Jeroen heeft zijn studie Mechanical Engineering afgerond aan de Hogeschool van Amsterdam. In zijn tweede jaar ging hij stage lopen. Als bezorger moest hij bij Robert Kielstra spullen brengen. Die hielp hem met de spullen uit de wagen tillen. Ze raakten in gesprek. “Ik vertelde dat ik op zoek was naar stageplek. Hij gaf aan dat hij bij ECW werkte, niet dat hij directeur was. Zo is het gegaan. Puur toeval. Het ging heel natuurlijk, dat is heel bijzonder. Na mijn stage werd ik benaderd door de projectmanager of ik een dag in de week kon blijven werken. In overleg met school mocht dat. Ik kon ook afstuderen bij ECW, maar ik koos een andere afstudeerstage om mijn horizon te verbreden. Ik had al snel door dat mijn hart bij ECW lag. 'Hebben jullie iets voor me, het jeukt', zei ik tegen hen. Ze hebben een functie voor mij verzonnen. Ik werk er nu twee maanden en begin in te zien hoe groot het bedrijf is. Ik ben hier om heel veel te leren en begin van scratch. ECW is een super interessant bedrijf. De directeur verzint de plannen waar je bij staat, hij ziet overal potentie in. Er zijn veel bedrijven in de grote steden, maar Agriport biedt ontzettend veel werkgelegenheid én zit middenin de natuur.”  

Techniek is de toekomst 

ECW komt voort uit de Energie Combinatie Wieringermeer en is opgericht op initiatief van enkele grote glastuinbouwbedrijven. Het bedrijf is steeds op zoek naar de meest duurzame en efficiënte manier om energie te leveren, aan bedrijven die veel energie nodig hebben, zoals grote kassen en datacentra. Behalve met de productie en het transport van warmte en stroom, is ECW actief met duurzame innovaties. Zoals een op water drijvend zonnepark, smartgridontwikkelingen en de ondergrondse opslag van warmte (HTO). “We zijn de grootste in de Benelux op het gebied van geothermie. Hoe gaaf dat ik hier aan mag meewerken?! Ik werk twee dagen voor de afdeling geothermie-ondergrond, en de andere dagen ben ik bezig met netbeheer. We zijn nu bezig om een oplossing te uit te werken waarmee regenwater een groter deel van de waterbehoefte van het gebied gaat invullen. Dat is voorhanden en duurzaam. Het is ook een logische stap, je wilt alles zo circulair mogelijk houden. Mijn rol is om de berekeningen en tekeningen te maken voor dit systeem. We hebben hiervoor ook veel contact met de klanten en de overheden. In de Kop is een gillend tekort aan goed technisch opgeleide mensen. Dus als je een baan zoekt, zou ik het echt proberen in de Kop van Noord-Holland."