Overzicht
Koploper Jody gaat voor het dorpse gevoel
22 december 2022
Cyril Kraak

“Ik ben nooit echt weggeweest uit de Kop. Ik heb hier alles opgebouwd, met werk, vrienden en ik hou van het sfeertje. Een dagje naar Amsterdam vind ik ook gezellig, maar toch ben ik ook altijd blij als ik weer terug rij. Het is hier gewoon lekker relaxt. Ik sport veel, handbal, tennis, bootcamp, alles is binnen 100 meter van m’n huis vandaan. Dorpjes zijn absoluut niet saai, er is zat te doen. De reuring in de dorpen, heerlijk op het terras zitten. Ik ben altijd te porren voor feestjes en leuke dingen doen. Dat kan overal, ook hier. En daarbij, je ben ook zo in Alkmaar. Ook zijn de natuur, het strand en de tulpenvelden extra leuk hier!”

Van lesgeven naar de bloembollen

Jody heeft in Alkmaar gestudeerd en is begonnen als leerkracht op de basisschool. Al gauw had ze door dat dit toch niet was wat zij wilde. Zij is toen de studie, Management en HR,  gaan volgen in Amsterdam en vervolgens gaan werken bij Kapiteyn, het bedrijf van haar familie in Breezand. “Het bedrijf is van mijn vader, zijn broers en neven. Mijn broer, neef, nicht en ik zijn de vierde generatie die instroomt. Het werd niet van ons verwacht, al is het wel traditioneel in de bollenwereld. Er wordt thuis natuurlijk veel over gesproken en je krijgt veel dingen mee. In eerste instantie hebben mijn broer, nicht en ik een ander plan getrokken, maar nu zijn we toch in het bedrijf terecht gekomen en het is leuk om erbij te horen. Bij de meeste bollenbedrijven in de buurt zitten weinig vrouwen in de opvolging, des te leuker dat het hier wel kan. Wij zijn echt wel een vooruitstrevend bedrijf, we kijken verder en zijn ruimdenkend.“

Wereldwijd exporteren vanuit Breezand 

Bloembollenonderneming Kapiteyn is begonnen als kwekerij en verwerkte bollen op het land. Een aantal jaar later is daar handel bijgekomen. Dat werd zo groot, dat er een exportbedrijf bij kwam. Jody is HR-manager voor alle locaties. “Bij het exportbedrijf komen de bollen binnen en worden ze verpakt en verzonden over de hele wereld. Hier hoort een groot kantoor bij, waar teams zitten voor onder andere verkoop, inkoop, marketing en financiën. We hebben verschillende locaties. Een kwekerij, de veredeling en het exportbedrijf. In 2019 zijn we begonnen met een locatie gespecialiseerd in het callagewas. Alle producten gaan de hele wereld over. Het zijn allemaal seizoenproducten. Sommige periodes zijn heel rustig, op andere momenten pieken we. We hebben dan veel Poolse arbeiders die helpen. Er lopen meer dan tweehonderd mensen over de vloer, waarvan tachtig mensen in vaste dienst die verdeeld zijn over drie locaties.”

Wel of geen een kantoorbaan? 

Als HR-manager zit Jody veel op kantoor, maar is ze ook dagelijks op het bedrijf en in de schuren aanwezig. “Ik ben er eigenlijk gewoon voor alle vragen van het personeel. Voor het betalen van de lonen, het urensysteem, de verzekeringen en pensioenen. Voor seizoenmedewerkers is er huisvesting. Ook dat regel ik, net als hun contracten. Eigenlijk komt alles dat met personeel te maken heeft bij mij terecht. Ik had nooit verwacht dat ik een kantoorbaan leuk zou vinden, maar ik spreek zoveel mensen en hoor zoveel dingen, dat maakt het voor mij heel erg leuk. Omdat ik niet alleen maar achter mijn bureau zit, maar ook een rondje door de schuur kan lopen, is het niet echt een kantoorbaan voor mij. Ik vind mijn werk superleuk!”