Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Marion is ergotherapeut ouderenzorg bij Woonzorggroep Samen

Ergotherapie maakt het mensen mogelijk om (opnieuw) dagelijkse activiteiten uit te voeren of deel te nemen aan activiteiten in hun eigen omgeving en in de samenleving. Denk aan activiteiten zoals wassen, aankleden, eten, boodschappen doen, maar ook het uitvoeren van hobby’s.

Het is belangrijk dat mensen actief blijven, zodat ze in staat zijn langer thuis te wonen. Ergotherapeuten werken onder andere in: ziekenhuizen, verpleeghuizen, revalidatiecentra, scholen, re-integratie en psychiatrische instellingen. Je wordt breed opgeleid, zodat je kennis ontwikkelt van alle soorten ziektebeelden in verschillende leeftijdscategorieën. Op deze manier bepaal je zelf wat voor ergotherapeut je wordt. Marion is ergotherapeut in de ouderenzorg. Ze adviseert en traint cliënten zodanig dat zij hun dagelijkse activiteiten weer zoveel mogelijk zelf kunnen uitvoeren. “Dit doe ik met oefeningen, het uitvoeren van activiteiten op een andere manier of het inzetten van een hulpmiddel. Dit maakt mijn werk ontzettend uiteenlopend. Elke hulpvraag is anders en vraagt om een andere aanpak. Ik geef scootmobiel- en fietstraining en adviseer mensen over hun lighouding. Ook zorg ik voor het opmeten en aanvragen van de juiste rolstoel en leer ik cliënten steunkousen aan- en uittrekken. Daarnaast doe ik observaties om te zien hoe dagelijkse activiteiten van cliënten kunnen worden verbeterd. Ik vind het mooi dat ik mensen, die een stukje zelfstandigheid verloren zijn door ziekte, ongeval of ouderdom, kan ondersteunen dit weer terug te krijgen. Revalideren gaat namelijk niet alleen om lichamelijke verbetering. Het gaat ook om mentale gezondheid en toegang hebben tot allerlei voorzieningen. En onderschat ook niet het belang van een prettige thuissituatie en een fijn sociaal netwerk. Mensen zijn altijd blij als je komt en iets voor ze kan betekenen. In de ouderenzorg is het vooral leuk dat mensen verhalen van vroeger met je delen. Soms is zo’n praatje voor hen al voldoende. Mijn hart ligt in de zorg en ik wil zoveel mogelijk mensen helpen, zodat zij weer zelfstandig kunnen functioneren. Het is enorm dankbaar werk. En wist je dit beroep steeds belangrijker wordt, waardoor de kans op een baan groot is.”

OPLEIDINGSNIVEAU BEROEP: HBO

DIT INTERVIEW IS GESCHREVEN VOOR HET BEROEPENMAGAZINE OP KOP, WAAR BEROEPEN ZIJN UITGELICHT TER INSPIRATIE VOOR DERDEJAARS LEERLINGEN VAN HET VOORTGEZET ONDERWIJS. 

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.