Overzicht
Marleen Deken: “Bij Van der Bel draait alles om mogelijkheden”
22 december 2022
Karen Span

Met enige aarzeling nam Marleen Deken een paar jaar geleden plaats aan haar bureau bij Van der Bel. Natuurlijk was ze als vrouw van eigenaar Sjors al lang en breed betrokken bij het familiebedrijf, maar tot dan toe werkte ze met veel plezier in de hotelbranche. Marleen: “Voor mij was het zeker geen vanzelfsprekendheid om binnen het bedrijf te gaan werken. Maar toen het bedrijf in 2015 naar Agriport verhuisde was er behoefte aan extra handen. In die tijd werd de afstand naar mijn werk in Amsterdam gevoelsmatig steeds groter en ik besloot me te gaan oriënteren op wat anders. In de tussentijd zou ik mezelf nuttig maken bij Van der Bel, met name in het verbeteren van bedrijfsprocessen. Mijn man Sjors en zijn broer Roy vormen de vierde generatie: de naam is afkomstig van mijn schoonmoeder, die het bedrijf samen met mijn schoonvader van haar ouders overnam. Vandaar dat je onze achternamen niet terugziet in de bedrijfsnaam.” Inmiddels peinst Marleen er niet over een andere baan te zoeken. “Ik heb echt mijn draai gevonden. Ik haal elke dag energie uit mijn werk en er liggen nog voldoende uitdagingen. Ons team bestaat uit zo’n vijftig mensen, met zowel vaste medewerkers als ingehuurde krachten en zzp’ers. Stuk voor stuk fijne collega’s.”

Circulair slopen
Hoe groeit een bedrijf van sloopwerk naar volledig circulair slopen- en ondernemen? Marleen: “We hebben nooit stilgezeten. Asbestsanering is een service die je natuurlijk vaker ziet bij sloopbedrijven; daarmee ontzorg je veel opdrachtgevers, omdat asbest nu eenmaal vaak voorkomt bij oude panden. Bodemsanering is ook een logische dienst die goed past bij onze sloopwerkzaamheden. Het gaat erom dat je een stuk grond weer vrij van vervuiling en gebruiksklaar oplevert voor de opdrachtgever. Verder is vooral Sjors iemand die overal kansen en mogelijkheden ziet. Veel materiaal van gesloopte gebouwen is bij uitstek geschikt voor recycling. We draaien de basis in feite om. We zien dus geen berg afval maar vragen ons af: wat kunnen we allemaal nog opnieuw gebruiken? En dat is veel. Wij beschikten als éen van de eerste sloopbedrijven in Nederland over een mobiele puinbreker. Deze kunnen we ter plaatse inzetten. Het vrijkomende puin op locatie wordt gebroken tot granulaat, wat vervolgens vaak op hetzelfde project weer kan worden toegepast. Doordat we dit ter plekke doen bespaar je transport en dat betekent minder belasting voor het milieu.

Als branche hebben we enorme stappen gezet op het gebied van milieu en duurzaamheid. Afval is door de jaren heen een belangrijke grondstof geworden.” In die waardevolle overgang van afval naar grondstof zag Sjors wederom een kans, die realiteit werd met Grondstoffenbank Agriport. Marleen: “Ondernemers en particulieren kunnen onder andere steenachtige materialen inleveren. Die worden vervolgens gescheiden en waar nodig be- of verwerkt, zodat ze daarna weer gebruikt kunnen worden als grond- en bouwstoffen.”

Altijd vacatures
Na de transformatie van ouderwets sloopbedrijf naar een zo groen mogelijke, innovatieve organisatie is er toch één ding dat nog altijd op het wensenlijstje staat: medewerkers. Marleen: “We hebben áltijd vacatures. Het is ontzettend lastig om vakmensen te vinden. Er zijn te weinig praktisch geschoolde mensen en slopen wordt niet altijd als een vak gezien. Ook over asbestsanering is veel te doen terwijl het een hele leuke baan is met veel verantwoordelijkheden. Naast vakmensen voor op de werkvloer zijn we ook met regelmaat op zoek naar uitbreiding in de vorm van projectleiders en collega’s op kantoor. Onze deuren staan wagenwijd open. We geven veel rondleidingen door ons duurzame pand. Of dat nu ondernemersclubs, woningcorporaties of andere geïnteresseerden zijn, wij laten graag zien wat we in huis hebben. Daarnaast werken we samen met scholen, we geven bijvoorbeeld gastlessen en demonstraties. Tijdens Demolition Day, de dag van de sloop die eens in de twee jaar wordt georganiseerd, kunnen we een kijkje in de keuken bieden op locatie bij een van onze projecten of onze eigen bedrijfslocatie. Zo’n kans laten we dan niet liggen.”

“Het mooie is dat we merken dat onze openheid vruchten afwerpt. Zo was er eens een bezoeker van een open dag die uiteindelijk machinist bij ons is geworden en dankzij zijn enthousiasme komt zijn zoon binnenkort bij ons stagelopen. Tegen iedereen die nieuwsgierig is zou ik willen zeggen: kom gewoon eens langs. We kijken vooral naar iemands motivatie. Er moet een klik zijn en de wil om ergens voor te gaan - de rest kunnen wij je gewoon leren!”

De volgende Demolitoin Day is in september 2022. Meer weten? Kijk op www.demolitionday.nl