Overzicht
Op Kop met de kinderen, de beste dagjes uit
22 december 2022
Yanaika Zomer

De Holle Bolle Boom in Tuitjenhorn (gemeente Schagen)

De Holle Bolle Boom is gegarandeerd spelen tot je erbij neervalt. Want dit speelparadijs heeft zowel binnen als buiten genoeg te bieden en maakt het af met een waterspeeltuin. In de Holle Bolle Plons vind je glijbanen en fonteinen bij ondiep water. In het Chinese bad kun je met of zonder bandjes lekker zwemmen.

Fort Kijkduin in Huisduinen (Den Helder)

Helemaal op het uiterste puntje van het vaste land, vlak voordat je in zee valt, ligt Fort Kijkduin. Een fort uit de tijd van Napoleon, dat nu zowel een kijkje in de geschiedenis biedt, als een kijkje in het onderwaterleven van de Noord- en Waddenzee. Het aquarium en museum zijn een avontuur voor groot en klein. Een uitje naar het Fort kan ook worden gecombineerd met een bezoek aan het Atlantikwall Centrum.

Ecomare in De Koog (Texel)

Ecomare is de leukste manier om meer te weten te komen over de natuur op en rond Texel. Je kijkt je ogen uit in het zeeaquarium en op de interactieve exposities. De zeehonden zijn blij dat je langskomt en de bruinvissen laten graag zien hoe hard ze gaan. Ecomare ligt middenin een prachtig duinpark waar het na een bezoek prima wandelen is. Speciaal voor de kinderen is er een uitdagende route uitgedacht.

Vlindorado in Waarland (gemeente Schagen)

Vind het tropisch regenwoud in Noord-Holland. In vlindertuin Vlindorado vind je behalve kleurrijke vlinders ook prachtig bloeiende planten en (sub)tropische vogels. Dat is voor iedereen mooi. Speciaal voor kinderen zijn er verder een speurtocht, een stapsteenpad, een speelhuis en een zandbak.

Land van Fluwel in Sint Maartenszee (gemeente Schagen)

Voor de ware avonturiers is er Land van Fluwel. Dit landgoed biedt alles om te klimmen, spelen, zwemmen, ontdekken en goed vies te worden. Er zijn onder meer een strandje, een klimpark, een skelterbaan, een speeltuin en een blotevoetenpad. Genoeg te doen voor kinderen van 0 tot 100.

De Klimvallei in Den Helder

De Klimvallei is een eco-klimpark in natuurgebied Mariëndal, vlak bij het bos en de duinen van Den Helder. In dit klimpark leg je verschillende parcours tussen de boomtoppen af, op vier tot acht meter boven de grond. Afhankelijk van je lengte, je handigheid en je moed kun je het zo moeilijk maken als je zelf wil. Hoe dan ook zul je je Tarzan voelen. Vanaf De Klimvallei is het mogelijk ook andere activiteiten te ondernemen, zoals bijvoorbeeld een kanotocht of een rondje suppen.

Landgoed Hoenderdaell in Anna Paulowna (gemeente Hollands Kroon)

Landgoed Hoenderdaell is een dierenpark middenin de prachtige Anna Paulownapolder. Het is een charmant, niet al te groot park waar diervriendelijkheid en ruimte hoog in het vaandel staan. Bovendien is Hoenderdaell het thuis van Stichting Leeuw, de grootste opvang van tijgers en leeuwen in Europa. In Hoenderdaell kun je zelf de lori’s voeren en wandel je op het apeneiland zomaar tussen de ringstaartmaki’s.

Garnalen vissen en zeehonden spotten vanaf Oudeschild (Texel)

Een dagje Texel is altijd te kort, maar één ding moet je zeker doen. Garnalen vissen. Vanaf de haven van Oudeschild vertrekken bijna dagelijks boten voor een vaartocht over de Waddenzee. Je vangt, sorteert, kookt en pelt de garnalen en uiteraard wordt er geproefd. Op de terugweg kun je zeehonden spotten. Omdat ze net zo nieuwsgierig zijn als wij, is de kans groot dat je ze van heel dichtbij zal zien.

Het Marinemuseum in Den Helder

Het Marinemuseum is een stoer dagje uit. Je leert er alles over de marine, zeehelden, uniformen en de techniek aan boord van een schip. Het museum is interactief en kinderen wanen zich even een ware marineman of -vrouw. Verder is er een kinderatelier en zijn er verschillende ontdekkingstochten, speciaal voor gezinnen. Wat absoluut niet mag ontbreken is Het Geheim van de Tonijn, een unieke interactieve speurtocht door de onderbuik van een echte onderzeeboot.

Van Blanckendaell Park in Tuitjenhorn (gemeente Schagen)

Het Van Blanckendaell Park is de hele dierenwereld in het klein. Het biedt een overzicht van dieren uit alle continenten. Zo sta je het ene moment oog in oog met een laplanduil en het volgende moment met een zebra of giraffe, die het overigens prima doen op de poldersavanne. Kinderen kunnen er niet alleen genieten van de dieren, maar ook volop spelen en een ritje maken met de Blanckendaell Express.

De Helderse Vallei in Den Helder

De Helderse Vallei is een bezoekerscentrum op de rand van het Helderse bos- en duingebied. Een educatief centrum over natuur en duurzaamheid, waar je ook nog eens uitstekend kunt spelen en ontdekken. Het centrum heeft een kinderboerderij, blotevoetenpad, speurtochten, speel- en klimplekken, een leuke cadeauwinkel en een fijne koffiehoek. Zelf op pad met je picknickmand is overigens ook toegestaan.

Skagaventure in Schagen

Een dagje Skagaventure betekent genieten, beleven en strijden. Want de activiteiten van dit indoor speelpark zijn niet voor softies. Je kunt en karten, lasergamen en trampolinespringen tot je een ons weegt. De activiteiten richten zich op iets grotere kinderen en volwassenen, maar de kleintjes worden niet vergeten. Er is een indoor speeltuin en het trampolinepark is op gezette tijden geopend voor de jongere leden van het gezin.

Het Reddingmuseum in Den Helder

Reddingmuseum Dorus Rijkers mag in dit rijtje niet ontbreken. Het won per slot van rekening de Kidsproof Award 2018 en mocht die status in 2019 verlengen. Het museum is interactief en kinderen mogen bijna alles aanraken. In de windtunnel ervaren ze windkracht 10 en op de vaarsimulator komen ze erachter wat dat betekent voor een tochtje met de boot. Alle hens aan dek dus voor een heldhaftig dagje uit.