Overzicht
Op naar de Kop. Vier stadverlaters over hun nieuwe thuis
12 september 2022
Yanaika Zomer
"Ik heb mijn leven lang onder de rook van Schiphol gewoond"
Jennifer Schoone

De Kop van Noord-Holland trekt steeds meer nieuwe inwoners. De een komt voor de kansen, de ander voor de rust, maar stuk voor stuk vinden ze hier iets dat hun oude woonplaats niet meer bood. Jennifer ruilde razend vliegverkeer in voor de stilte van Winkel, Anja koos na 20 jaar voor een geheel andere loopbaan in Anna Paulowna en Floriaan en Tess zeiden Amsterdam vaarwel voor een delicatessenzaak in Den Helder.

“Ik heb mijn leven lang onder de rook van Schiphol gewoond”, vertelt Jennifer Schoone. Ze was dan ook aardig wat gewend als het om ronkende vliegtuigen gaat. “Ik had een fijn huis met een tuin en leuke vrienden in de buurt, maar de laatste jaren begon ons woonplezier echt af te nemen door herrie. Soms zaten we om half 10 ’s avonds op de bank en dan konden we de televisie niet eens meer verstaan.”

Het plan was niet direct om naar de Noordkop te gaan. “Eigenlijk wilden we naar Canada”, zegt ze lachend. “Mijn man maakte kans op een baan daar. We zijn er samen een keer geweest en kwamen terug met een souvenirtje. Ik was in verwachting. Toen hij de baan niet kreeg, besloten we evengoed uit Hoofddorp weg te gaan. Nou kwamen we wel eens bij familie in Nieuwe Niedorp en we gingen vaak naar de Floriade. Ik vond het daar altijd gemoedelijk. Steeds als ik in die regio was, dacht ik: hier zou ik best kunnen wonen.”

Huisje, baby, baan

Ze vonden een huis in Winkel. “Het ging allemaal razendsnel. Waarschijnlijk was het maar goed dat ik vol zwangerschapshormonen zat, anders ga je zo’n stap misschien te veel overdenken. Ik heb er geen moment spijt gehad.” En het werd beter. “Ik werkte toen nog bij de gemeente Haarlemmermeer. Kort nadat mijn zwangerschapsverlof voorbij was, kwam precies dezelfde functie vrij in Alkmaar. Sinds september werk ik dus ook nog in de buurt.” Daarnaast heeft ze een webshop geopend. ‘Inpakken is een feestje’. “Ik merk best vaak dat mensen nog nooit van Winkel gehoord hebben. Als je dan vertelt dat je er een webshop hebt, maar geen fysieke winkel, is de spraakverwarring compleet.”

Dat het een stuk rustiger is in Winkel dan in Hoofddorp, mag duidelijk zijn. Maar er is meer dat Jennifer gelukkig maakt. “Het groen vooral en de gemoedelijkheid van de mensen. Iedereen zegt elkaar gedag. Ik vind het ook leuk dat je wat meekrijgt van het boerenleven. En hoewel ik altijd in de bollenstreek heb gewoond, geniet ik nu nog meer van de velden. Er zijn hier een stuk minder toeristen.” Terug hoeft ze dan ook nooit meer. “Het is goed zo. Laatst was ik even in Hoofddorp en zelfs het wandelgebied voelde druk. Als ik ooit nog verhuis, wordt het hooguit nog verder naar het noorden.”

DiepFries

Anja Herder komt oorspronkelijk uit Friesland. Geboren in Appelscha en op haar 19e verhuisd naar het almaar groeiende Leeuwarden. “Ik ben geen echte DiepFries. Appelscha is al bijna Drenthe en hoewel ik wel Fries spreek, ben ik niet heel honkvast. Mijn man komt uit Anna Paulowna. Omdat hij bij Curium werkt in een functie die je niet zomaar ergens anders vindt, was ik makkelijker verplaatsbaar dan hij.”

Toch bleef Anja werken in Leeuwarden. In totaal werkte ze 20 jaar voor de rechtbank daar. “Leeuwarden was een groot dorp toen ik er kwam, maar inmiddels is het een behoorlijke stad geworden. Toen we een zoontje kregen, merkte ik dat het leven in Anna Paulowna steeds meer op zijn plek viel. Als je kinderen hebt, word je vanzelf meer onderdeel van je omgeving.” En toen was er ineens een interessante vacature bij de gemeente Hollands Kroon. “Om na 20 jaar een overstap te maken naar een andere werkgever, was best spannend, maar ik ben heel blij dat ik de stap gezet heb. Je kunt blijven hangen in wat je doet omdat dat veiliger voelt of je kunt kiezen voor een nieuwe toekomst. Dan liever dat laatste.”

Delicatessen in New Deli

Floriaan Hackmann en Tess Butterly trokken nog maar heel kort geleden naar Den Helder. Nieuw Den Helder om precies te zijn, ook wel New Deli genoemd. Ze begonnen daar hun winkel Opzouten. Een plek voor alles dat lekker is. Denk aan olijfolie, gedroogde worst, wijn en ander borrelgeluk, maar ook aan goede koffie, zelfgemaakte broodjes en maaltijden. “Ik kom uit Amsterdam”, vertelt Floriaan. “Tess komt oorspronkelijk hier vandaan, maar was al een hele tijd weg uit Den Helder. Drie jaar geleden kwam ik voor het eerst hier. Niet alleen op bezoek bij haar ouders, maar meteen een diner met familie en vrienden. In één keer ondergedompeld in het Helderse. Fantastisch. Het was een mooie zomeravond, we zijn nog even naar het strand gelopen en ik voelde me direct senang.”

Het deed hem denken aan vroeger. “Ik groeide op in Amsterdam West. Niet best in de jaren ’80. Mijn ouders grepen elke gelegenheid aan om naar de camping in Schoorldam te gaan. Ik heb heerlijke zomers beleefd aan de kust.” Het plan om in Den Helder te ondernemen ontstond in coronatijd. “Ik heb altijd in de horeca gewerkt. Eigen zaken gehad en me het schompes gewerkt. Maar ik merkte dat ik behoefte kreeg aan een eigen leven. Op een avond zaten we met Tess haar ouders. We konden niet uit eten en hadden wat bij een traiteur gehaald. ‘Dit kan jij toch beter?’ zei Tess’ moeder. En zo ontstond er langzaam een idee.”

Eindelijk

Dat idee groeit nog steeds. Iedere dag komen Floriaan en Tess tot nieuwe plannen. Een strandtas vol lekkers om onderweg naar zee nog even op te pikken, bijvoorbeeld. Een borrelbox, of voor de eigenwijzen onder ons, de mogelijkheid ‘out of the box’ te bestellen. Een klein terrasje misschien? Koken op locatie? Ze willen nog zo veel.

Hoe dan ook voelde Amsterdam niet als de plek om dat plan tot uitvoer te brengen. Floriaan: “Hip en happening is leuk, maar ik hou meer van ruw en ongepolijst. Ik wilde gewoon iets doen wat ik zelf leuk vind.” En het werkt. Tess vertelt: “We merken dat we in een behoefte voorzien. Mensen zeggen ‘eindelijk is er nu zoiets in Den Helder.’ En er komen nu zelfs mensen van buiten de stad voor bijvoorbeeld onze olijfolie.”

Tess was niet direct van plan in de zaak te komen of zelfs mee te verhuizen naar haar geboortestad. “Ik werkte voor een internationaal bedrijf en zou eigenlijk naar het buitenland. Dit was Floriaans plan en ik had het mijne. Maar gaandeweg voelde ik me steeds minder thuis in het bedrijf en steeds meer betrokken bij Opzouten.” Uiteindelijk besloot ze dan ook te verhuizen en samen te gaan werken met Floriaan. Hij vertelt verder en kijkt naar haar.  “Tess en ik zijn een geweldig team samen. Ik heb het haar nooit gevraagd omdat ik wilde dat ze haar eigen keuzes zou maken, maar ik ben er heel erg blij mee dat ze nu toch in Den Helder is. Voor mijzelf en voor de zaak. We maken er samen een thuis van.”

opzouten.jpg-60c749b83a157222593684.jpg 2.28 MB