Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Quest. High tech in het laagland

QQuest uit Middenmeer ontwikkelt en produceert industriële multi-spectrale camera’s en de bijhorende software. Ze doen dat onder andere voor de medische sector. Oprichter Richard Meester begon 23 jaar geleden als programmeur op een zolderkamer. Inmiddels is Quest één van de meest innovatieve en immer groeiende techbedrijven van de regio. “Voor banen in de hightech hoef je echt niet naar de Randstad.”

Quest bestaat uit Quest Innovations en Quest Medical Imaging. Quest Innovations richt zich op de ontwikkeling en productie van cameratechnieken. Ze worden gebruikt voor bijvoorbeeld drones, in de agribusiness en de levensmiddelenindustrie. Richard: “We maken camera’s met verschillende golflengtes. Daarmee kun je ergens doorheen kijken.” Hij legt het uit aan de hand van een glas cola. “Daar kun je in principe niets doorheen zien, maar schijn je er een infraroodlicht op, dan is het infrarode gebied plotseling doorschijnend als water.” Deze techniek wordt vanuit de lucht bijvoorbeeld toegepast om vegetatie in beeld te brengen. In het menselijk lichaam wordt het gebruikt om aderen, de doorbloeding van weefsel, een tumor of uitzaaiingen te zien.

Gewoon doen

Quest begon ooit als eenmans ICT-dienstverlener. Richart vertelt: “Daar was toen veel vraag naar. Zoveel, dat ik na een paar jaar mensen aan kon gaan nemen. Maar het is ook een sector waarin de risico’s groot zijn. Toen het in 2004 crisis werd, stortte de vraag plotseling in. Nou was ik al een tijdje bezig met het idee een eigen product te ontwikkelen. Ik heb een achtergrond in software en beeldbewerking en vond het leuk om me naast het dienstverlenende werk te verdiepen in die technologie. We ontwikkelden een chip en dat werd uiteindelijk een nieuwe kans. Op de laatste geleende 5000 euro hielden we het net lang genoeg uit om een licentiedeal te maken met een Amerikaans bedrijf. Soms moet je niet te lang praten, maar gewoon doen.”

Met deze stap was het bedrijf de weg richting productie ingeslagen. Richard vertelt verder: “In 2006 ontwikkelden we een camera en meetsysteem ineen, speciaal voor robotica. Een robot met oogjes kan dingen waar je normaal gesproken een persoon voor nodig hebt. Ik kwam in die periode ook in aanraking met mensen in de medische sector die behoefte hadden aan heel precieze camera’s voor chirurgische ingrepen.”

Die combinatie van vraag en aanbod groeide uit tot Quest Medical Imaging, de tak die zich volledig richt op innovaties in de invasieve chirurgie. Met de camera’s van Quest is het mogelijk in het lichaam te kijken op niveaus die met het blote oog niet te zien zijn. Sterker nog, het bedrijf ontwikkelt camera’s die zelf weefsel kunnen herkennen als bijvoorbeeld aders, vetweefsel of een tumor, waardoor chirurgische ingrepen nóg preciezer worden.

Werk en opleiding

Quest is gehuisvest in een groot pand in Middenmeer, dat inmiddels alweer te klein wordt. Richard: “We hebben de laatste tijd nieuwe medewerkers aangenomen en zullen dat voorlopig blijven doen. Binnenkort verhuizen we dan ook naar het pand dat hiernaast wordt gebouwd.” De vacatures zijn voor een groot deel op HBO-niveau, maar ook in de productie, assemblage en ondersteuning zijn altijd nieuwe mensen nodig. “Voor onze producten werken technici samen met mensen met een biomedische onderzoeksachtergrond. Aan de ene kant zie je vaak wat meer mannen en aan de andere kant wat meer vrouwen, maar uiteindelijk gaat het om je skillset en je gedrevenheid. Ik vind het belangrijk dat je je werk belangrijk vindt. Door de bank genomen hebben we daardoor een heel mooie mix van mensen, die iets unieks neerzetten.’’

Zo’n 10% van de arbeidsplaatsen zijn opleidingsplekken. Richard: “Daar stoppen we graag de tijd en energie in. Overigens hebben we ook niet-technische opleidingsplaatsen, bijvoorbeeld voor mensen uit de economische of besturingshoek.’’ Medewerkers van Quest komen uit de hele Noordkop, maar ook uit de Randstad en zelfs uit het buitenland. “We staan op alle niveaus goed aangeschreven en we hebben wat moois te bieden. We willen mensen motiveren voor deze sector. Zo houden we talent in de regio.”

Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan