Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Roxan is blij met een werkgever als de gemeente Den Helder

ZZe werkte in Alkmaar en verhuisde vanuit Schagen naar Den Helder. Haar collega’s begrepen er niks van: vrijwillig verhuizen naar Den Helder?! Inmiddels woont Roxan Töpfer-Rotteveel niet alleen vol plezier in de stad, maar werkt ze ook nog voor de gemeente. “Wij denken niet in stempels: de stad heeft echt veel voorzieningen en een mooie natuur. Plus een heel eigen karakter, met dat industriële en maritieme.”

Dan nog zo’n vooroordeel waar ze tegenaan loopt: dat werken bij de gemeente maar een stoffige bedoening is. “De gemeente Den Helder is een leuke organisatie, die ontzettend in ontwikkeling is. Er wordt echt een inhaalslag gemaakt. Het scheelt dat we verhuisd zijn naar een mooi, fris kantoorpand, want het oude pand was letterlijk stoffig. Ook de verhuizing laat zien dat we in beweging zijn. Ik ben consulent doelmatigheid in ons team Participatie. Maar ik werk ook mee in projecten die over de hele organisatie worden opgezet, zoals de organisatieontwikkeling en wijkgericht werken. Door mijn teamcoach wordt de mogelijkheid gegeven om hieraan te werken, binnen mijn eigen werktijd. Het leuke van dit soort projecten is dat je veel verschillende mensen binnen de gemeente leert kennen.”

Geen ervaring met Participatiewet en politiek, toch aangenomen

Ook merkt ze op dat het mogelijk is om intern door te stromen: “Ik heb zelf bijvoorbeeld ook een andere baan sinds februari. Daarin wordt naast werkervaring ook gekeken naar andere competenties. Dat was ook zo toen ik werd aangenomen: ik werkte bij een woningcorporatie en wilde iets anders. Ik solliciteerde op de functie ‘consulent bijzondere bijstand’, terwijl ik geen ervaring had met de Participatiewet en ook niet met het werken in een politieke omgeving. Met die politiek valt het overigens in mijn baan wel mee hoor. Ik heb er alleen soms mee te maken. Bijvoorbeeld als bepaalde regelingen worden afgeschaft; dan ben ik degene die de uitkeringsgerechtigden mag vertellen waarom dat zo is.”

Den Helder vanuit de lucht gezien. Foto Peter van Aalst

Daarbij heeft ze de sociale kant van de gemeente nog meer ervaren tijdens de coronacrisis. “Ik merkte voorheen al dat alles goed geregeld was, maar tijdens de crisis is dat bewezen. Er is vanuit de organisatie heel veel begrip voor de situatie en de puzzel die iedereen moest maken met opvang van de kinderen. Ik mag heel blij zijn dat ik deze werkgever heb, omdat ik ook gezien heb hoe het anders kan.”

Begeleiding naar een uitkering
Voor haar werk bij het team Participatie is ze normaal gesproken voornamelijk bezig met het begeleiden van mensen uit een uitkering richting werk of een zinvolle dagbesteding. Maar door de coronacrisis heeft ze tijdelijk andere werkzaamheden gekregen: toetsen of mensen recht hebben op een uitkering. “Er is een hoge stijging van aanvragen, vandaar dat ik dit nu doe. Er zijn bijvoorbeeld heel wat mensen tussen wal en schip gevallen: onder andere omdat ze nog niet lang genoeg werkten, of omdat ze hun oude baan hadden opgezegd maar nog niet het nieuwe contract hadden ondertekend bij hun volgende werkgever, en hun nieuwe baan vanwege de coronacrisis toch niet door ging. Ik onderzoek dus of deze mensen echt recht hebben op een uitkering en probeer ze zo goed mogelijk te helpen.” 

Ik kijk samen met mensen wat er haalbaar is voor hen: betaald werk, vrijwilligerswerk of iets anders

Dat doet ze in haar normale werkzaamheden ook: “Het doel van de participatiewet is dat iedereen meedoet. Ik kijk samen met de mensen wat er dan haalbaar is voor hen: betaald werk, vrijwilligerswerk, misschien werk in een sociale werkplaats? Zolang je maar nuttig bezig bent en actief, dat is voor iedereen beter. Sommige mensen hebben daar dus een steuntje bij nodig. Ik onderzoek wat iemand wil en kan, en wat ze nodig hebben. Soms kan dat een sollicitatietraining zijn of juist een werkervaringsplaats. Elke situatie is anders. Dat maakt het werk zo interessant.”

Werken bij de gemeente Den Helder Den Helder. De stad van acht kilometer strand, zee en duinen. Een stad vol bijzondere culturele en historische rijkdommen. Den Helder ontwikkelt zich in hoog tempo en heeft ambitieuze plannen om het woonklimaat, de werkgelegenheid en het toerisme een extra impuls te geven. De komende jaren investeren we in de stad en bouwen ook verder aan onze eigen organisatie.
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan