Overzicht
Scholen aan Zee. Meer dan een goede school
22 december 2022
Yanaika Zomer

Het nieuwe schoolplan staat op het punt definitief goedgekeurd te worden als Reinier de Voogd ons al deelgenoot wil maken van de koers die de school gaat varen. En voortzetten, want ook de afgelopen jaren zijn er flink wat veranderingen doorgevoerd. Reinier: “De komende tijd zullen we nog meer één school worden. Dat betekent dat het onderscheid tussen de niveaus minder strikt gaat worden, waardoor leerlingen makkelijker kunnen bewegen tussen bijvoorbeeld mavo en havo. Verder betekent een verbrede school dat je over je instituut heen kunt kijken. We maken de verbinding met de stad door samen te werken in projecten die plaatsvinden buiten het klaslokaal. Er is bijvoorbeeld de samenwerking met de Helderse Vallei voor natuureducatie en duurzaamheid, en met bedrijven op Willemsoord.” Willemsoord is de voormalige Rijkswerf van de havenstad. Reinier: “De komende tijd zal daar bijvoorbeeld door leerlingen van verschillende niveaus gebouwd worden aan een skiff en er zijn al plannen voor een minibotter. Als deze af is kan ermee gevaren worden, wat weer mogelijkheden biedt voor veldwerklessen.”

Binnen én buiten de lessentabel

Behalve met bedrijven en organisaties werkt Scholen aan Zee samen met andere onderwijsinstellingen als Praktijkschool De Pijler, de scholen van het primair onderwijs en het ROC Kop van Noord-Holland. De partijen vullen elkaar aan en daarmee worden de strikte scheidingen diffuser. Reinier geeft een voorbeeld: “Den Helder is een stad met een maritiem karakter. Ons vmbo heeft geen licentie voor maritieme techniek. Samen met het ROC, die daarvoor alle kennis in huis heeft, kunnen we echter een module maritiem aanbieden aan leerlingen die dat interessant vinden.”

De verbrede scholengemeenschap moet doorsijpelen in het hele denken, stelt de voorzitter. “Dat gaat ook over de manier waarop je zorg vormgeeft met de partners binnen de gemeente, over burgerschap en ook over vrije tijd.” Want de school wil een plek zijn waar leerlingen van half 8 ’s ochtends tot 7 uur ’s avonds terecht kunnen voor alles wat binnen én buiten de lessentabel valt. “Wat ooit de docentenkamer was op het lyceum, is nu een leerlingenlounge. Daar kunnen ze terecht om aan hun huiswerk te gaan, maar ook voor buitenschoolse activiteiten”, vertelt Reinier.

Juiste mensen op de juiste plek

Scholen aan Zee is één van de grotere werkgevers van de regio. Op HRM-gebied hebben zij een shared service met het ROC Kop van Noord-Holland. ROC en Scholen aan Zee hebben samen 800 medewerkers die les geven of ondersteunende diensten verlenen. Onlangs verscheen in het Noordhollands Dagblad een interview met Suzanne van Acquooij, hoofd HRM. Daarin vertelde zij onder meer dat er in Den Helder altijd vraag is naar nieuwe docenten. Mede daarom is ze blij dat het ROC en Scholen aan Zee een gezamenlijke opleidingsschool voor docenten zijn geworden. “Daarmee kunnen we mensen behouden voor deze regio.”

Angélique Verheijen houdt zich onder diezelfde HRM-afdeling bezig met mobiliteit en ontwikkeling. “Wat past binnen de gedachte van Scholen aan Zee is dat je gaat samenwerken op de plekken waar je iets mist. Doordat Scholen aan Zee en het ROC Kop van Noord-Holland op het gebied van HRM de handen ineen hebben geslagen, kunnen we veel meer bieden. Zo hebben we nu een team van HR-adviseurs en richten we ons op duurzame inzetbaarheid en vitaliteit van de medewerkers. We zijn constant bezig de juiste mensen op de juiste plek te krijgen en we merken dat dat door de medewerkers wordt gewaardeerd.”

Open deuren

Scholen aan Zee is een school die haar deuren wagenwijd openzet richting de omgeving. Daar profiteren zowel de leerlingen als de medewerkers van. Reinier de Voogd: “Elke school wil een goede school zijn. Op deze manier proberen wij meer te zijn dan dat.”