Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Seed Valley: een wereld op zich in het hart van Noord-Holland

JJazéker: de naam Seed Valley is een vette knipoog naar het Amerikaanse Silicon Valley. Hoewel, knipoog? Seed Valley is hét centrum voor plantenveredeling en zaadtechnologie in Nederland en ver daarbuiten - zeg maar gerust: wereldwijd. Programmamanager Carolien Wagenaar: "Seed Valley is uniek, zowel nationaal als internationaal. Wat hier gebeurt, zie je overal ter wereld terug. Om te beginnen in de supermarkt.”

Aan enthousiasme geen gebrek bij Carolien, die zeven jaar geleden bij Seed Valley aan de slag ging. Eerst als projectleider, nu als programmamanager. Carolien: “Ik heb van oorsprong geen groene of agrarische achtergrond, maar toen ik de sector eenmaal leerde kennen was ik verkocht. Veel mensen hebben geen idee welke wereld er schuilgaat achter het ontwikkelen van nieuwe groente- en bloemenrassen, oftewel de groenten die we dagelijks eten en de bloemen waar ons land zo groot in is. Een goed product begínt bij goed uitgangsmateriaal: zaden van hoge kwaliteit. Daar komt een hoop hoogwaardig onderzoek bij kijken. Om een beeld te geven: gemiddeld investeren de bedrijven in Seed Valley zo’n 14% van hun omzet in onderzoek en ontwikkeling. Dat is meer dan in andere sectoren. We willen allemaal voldoende, gezond voedsel dat lekker smaakt. Duurzaamheid speelt ook een grote rol. Het draait vaak om ‘meer met minder’. Een zo hoog mogelijke opbrengst en kwaliteit met zo min mogelijk gebruik van energie, water en andere grondstoffen.”

(tekst loopt door onder foto)

Voor iedereen en elk vakgebied: jaarlijks meer dan 300 vacatures
Seed Valley beslaat het gebied van plantenveredelings- en zaadbedrijven in Noord-Holland, grofweg te vinden tussen de lijnen van Andijk, Enkhuizen, Hoorn en Warmenhuizen. Carolien: “Nederland is wereldkampioen in ontwikkeling van nieuwe groente- en bloemenrassen. De hele wereld kijkt naar Nederland. In deze regio is een groot deel van de wereldspelers gevestigd, waaronder Sygenta, Bejo Zaden en Enza Zaden, samen met aanverwante bedrijven als machinebouwers en andere toeleveranciers. Naast het geografisch gebied is Seed Valley ook een samenwerkingsverband met een bureau-organisatie. Bedrijven in Seed Valley werken samen aan het enthousiasmeren van jonge mensen om in de sector te komen werken. De behoefte aan voldoende en goed geschoold personeel loopt van vmbo tot aan het wo: we zeggen wel eens ‘iedereen kan werken in Seed Valley’. We zoeken mensen voor veredeling en onderzoek, in commerciële functies, maar ook voor HR en techniek. Jaarlijks hebben we meer dan 300 vacatures. De verbinding met vmbo- en mbo-studenten zoeken we dicht bij huis; met name hbo- en wo-studenten zijn bereid om te verhuizen in het kader van hun studie of hun (latere) werk. Aan hen willen we laten zien dat Noord-Holland ontzettend veel te bieden heeft. En dat is niet alleen op het gebied van techniek, want Seed Valley is een wereld op zich: van HR tot marketing en van voedingstechnologie tot transport. Welk vak je ook kiest, je kunt nagenoeg altijd bij ons terecht. Dat geldt trouwens ook voor buitenlandse studenten, die ons steeds beter weten te vinden. Een groot deel van onze collega’s heeft een buitenlandse achtergrond. Het werk in een veredelingsbedrijf is heel internationaal. Veel van onze veredelings- en zaadbedrijven hebben vestigingen en locaties over de hele wereld. Amerika, Azië…je vindt overal ter wereld stukjes Seed Valley terug.”

Jong geleerd is oud gedaan
De inzet van Seed Valley blijft dus allesbehalve onopgemerkt, maar dat betekent niet dat Carolien en haar collega’s achterover leunen. “Jong geleerd is oud gedaan. Er zijn altijd nieuwe scholieren en studenten die we enthousiast willen maken voor de sector, onder andere door planten letterlijk de klas in te rijden met de Plant Rover VERY DISCO. De Plant Rover is een kar met planten en ledverlichting waar je plantenproeven mee kunt doen. Een mobiele experimenteerruimte dus. Op basis van verschillenden soorten (kleuren) verlichting kunnen leerlingen de groei van de plant volgen en vastleggen: met welke verlichting groeit de plant het best? Scholen in Noord-Holland kunnen de Plant Rover kosteloos reserveren voor een perioden van acht tot tien weken. We merken dat dit aanslaat: het is concreet, laagdrempelig en maakt nieuwsgierig - de Plant Rover biedt een mooie kennismaking met onze sector. Hartstikke leuk én waardevol. En voor wie wil weten wat Seed Valley nog meer te bieden heeft, kijk eens op wwww.seedvalley.nl. Met honderden vacatures en stages per jaar zit er ongetwijfeld iets tussen dat aanspreekt!” 

Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.