Aan het woord is Michael van Alderwegen, projectmanager van Tech@Connect, dat technische bedrijven, opleiders en werkzoekenden met elkaar verbindt. Hij vertelt met gepaste trots over TekPark. “Eigenlijk is TekPark het huis van Tech@Connect. Als corona ons iets heeft geleerd, dan is het wel hoe belangrijk het is elkaar te ontmoeten. We merken nu al dat een fysieke plek helpt om onze doelen te bereiken.”
Alles mag kapot
Sinds de start en de officiële opening op 9 juni, sloten zich al 40 bedrijven aan, 60% van de basisscholen in de regio, alle VO-scholen en het ROC. Met elkaar maken ze jongeren enthousiast voor een toekomst in een technisch vak. Niet door voorlichting, maar door te doen. Vanuit TekPark wordt gebouwd, geprogrammeerd, gesoldeerd, ontworpen, gegamed en vooral veel uitgeprobeerd. “Het laatste wat we willen zijn is een museum”, zegt Michael. “Alles mag hier kapot, zolang ze het zelf weer maken.”
In het gebouw klinkt het dan ook bedrijvig. Machines ronken en jongeren werken aan Lego-opdrachten in samenwerking met techbedrijven. Anderen spelen games in het E-sportcenter en weer anderen nemen een kijkje bij het podium. Michael: “De podiumfunctie van TekPark is opgezet met MEE & De Wering en richt zich op talentontwikkeling. Jongeren kunnen er zelf invulling aan geven en leren wat ze leuk vinden. Op het podium, maar bijvoorbeeld ook in licht, geluid of decorbouw. Net wat ze willen.”
Onderzoeksbereid
In 2028 hebben we in Nederland 13% minder studerende jongeren dan nu. Dat betekent een enorme arbeidskundige uitdaging voor het bedrijfsleven. In de technische sector is de nood nog een stuk hoger. “Lichte paniek is wel op zijn plaats”, stelt Michael. “Theo Meskers, wethouder Economische Zaken in Hollands Kroon, heeft het over honderdduizenden vacatures in de Noordkop die vervuld moeten worden. Tja, dan kun je allemaal in dezelfde vijver gaan vissen of met elkaar zorgen dat je die vijver vergroot.”