Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Tulpen beter, mooier, aparter en beter bestand tegen ziektes

IIn de tulpensector is er veel veranderd in de afgelopen vijftig jaar. Aan het woord is Erik van Dam, één van de directeuren van Triflor: “In mijn ogen zijn er drie gamechangers in de tulpensector geweest: nettenteelt, waterbroei en de bosmachine. Door deze drie ontwikkelingen kunnen we in de sector veel sneller werken en meer en goedkoper produceren.”

Triflor, al ruim 50 jaar een familiebedrijf

Triflor, een familiebedrijf dat in 1965  in het dorpje Oude Niedorp is begonnen met het broeien van tulpen, is in de loop van ruim 50 jaar uitgegroeid tot een allesomvattend tulpenbedrijf. Van veredeling, teelt, handel- en export tot broeierij: alle facetten van bol tot bloem worden doorlopen.

Ondanks het feit dat Triflor in de jaren '90 een voorloper was op het gebied van waterbroei, kozen ze in die tijd toch voor de teelt op potgrond. “Wij mikken op het hoge segment en daar hoort potgrondbroei bij. Echter, in de tussentijd is de broei op water flink doorontwikkeld, dus overschakelen op water? Zeg nooit nooit.” Naast kwaliteit is assortiment een belangrijke pijler voor Triflor om zich te onderscheiden. “De rassen die wij ontwikkelen worden steeds beter, mooier, aparter en bovendien zieketeresistenter. Hierdoor hebben we minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en dat komt niet alleen de bloemen, maar natuurlijk ook het milieu ten goede”, aldus Erik.

Dat Triflor gaat voor de beste kwaliteit van hun tulpen is ook zichtbaar in de keuze voor teeltgrond. En bij Triflor weten ze: veel van die beste grond is in Flevoland te vinden. “Ook hier maken we bewuste keuzes, we vinden het geen enkel probleem per dag twee uur extra te reizen om gebruik te kunnen maken van deze kwalitatief goede grond.”  Natuurlijk maken ze ook gebruik van de grond in de Kop van Noord-Holland. “We merken dat hier de grond juist weer beter wordt naarmate het ouder wordt.” lacht Erik. "Wanneer je in de lente langs de tulpenvelden in de Kop van Noord-Holland rijdt, is de kans groot dat je er ook een aantal van Triflor voorbij rijdt." 

Een mijlpaal in vijftig jaar Triflor is niet in de laatste plaats de uitbreiding van de bollenteelt naar het buitenland. “Dat begon begin jaren tachtig met een eigen productiebedrijf in Frankrijk. Met de daar geteelde bollen konden we een maand eerder starten met de broeierij. Wat daar kan, kan ook aan de andere kant van de evenaar, zo was ons idee. Dat heeft ertoe geleid dat in 1991 onze eerste bollen in Nieuw-Zeeland werden geteeld en de kwalitatief mindere ijstulpen overbodig werden.” Anno 2019 teelt Triflor 130 hectare tulpen in Nederland, grotendeels in de Flevopolder, 110 hectare in Nieuw-Zeeland en 20 hectare in Frankrijk. Grootste afzetmarkt voor de bollen is Amerika. “Ook de bollen uit Nieuw-Zeeland, die al in september te broeien zijn, gaan veel die kant op. De markt voor tulpen buiten het reguliere seizoen om is in Amerika en Canada namelijk groter.”

Werken bij Triflor, is afwisselend werk bij een dynamisch bedrijf

Op dit moment werken er rond de honderd mensen bij Triflor, waarvan ongeveer de helft met een vast contract, de andere helft bestaat uit scholieren en losse medewerkers. Tijdens piekmomenten, rond Valentijnsdag, Internationale vrouwendag en in de zomer tijdens de oogstwerkzaamheden komen daar nog eens extra mensen bij.

Wanneer je bij Triflor werkt, werk je bij een bedrijf met grote passie voor tulpen. En Triflor is meer dan een gemiddelde bollenboer. Alle aspecten van de sector komen aan bod, per seizoen is er ander werk te doen bij Triflor, echt afwisselend. Het is een dynamisch bedrijf.  Het hele jaar door houdt je je bezig met verschillende werkzaamheden, zoals bollen pellen in de zomer en tulpen inpakken in de winter. “Wanneer je graag met je handen bezig bent met natuurproducten, ben je hier op de juiste plek” 
Dat het goed werken is bij Triflor blijkt wel uit het aantal jubilarissen die Triflor heeft. Elk jaar zijn er wel een aantal personeelsleden die 12,5 of 25 jaar in dienst zijn. Niet alleen is het werk afwisselend, je kunt ook doorgroeien binnen het bedrijf. Zo kun je bijvoorbeeld binnenkomen als bakkentiller en doorgroeien tot eindverantwoordelijke van de bedrijfsvoorraad.

“De wereld om ons heen verandert snel en ontwikkelingen zullen nog veel sneller gaan. Hoe en waar we staan over een aantal jaar is de vraag. Doordat de organisatie plat en flexibel is, kun je gemakkelijk inspelen op veranderingen." vertelt Erik tot slot. "Gezonde groei en doorontwikkelen zijn belangrijk om mooie dingen te kunnen blijven doen. En misschien is dat ook wel onze missie in tulpenland: ‘Mooie dingen doen met mooie mensen'.”


Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan