Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

Vloeibaar gas, een koud kunstje voor Cryoworld

CCryoworld in Wieringerwerf is één van de vele uiterst innovatieve techbedrijven in de Noordkop. Met klanten over de hele wereld in een uiterst specialistische markt, hebben ze hun plek voorgoed veroverd. Hun technologie wordt onder meer gebruikt in de deeltjesversneller van CERN in Genève en zou kunnen bijdragen aan een volledig klimaat neutrale Olympische Spelen. Wat die technologie precies is, vertelt Ria Zeeman van Cryoworld. “Wij hebben de kennis, de ervaring én de technologie.”

Cryogene technologie gaat over stoffen, zoals bijvoorbeeld helium en waterstof die bij extreem lage temperaturen vloeibaar zijn, met andere woorden: een zeer laag kookpunt hebben. Cryoworld bouwt installaties om die stoffen te transporteren, doseren en vloeibaar te houden. Het bedrijf levert met name aan kennisinstituten. Ria Zeeman legt uit: “Veel mensen hebben wel eens te maken gehad met vloeibare stikstof. Dat wordt gebruikt door de huisarts om wratten mee te behandelen. Je ziet het ook wel in restaurants om bepaalde gerechten te maken. Stikstof is gasvormig boven een temperatuur van -196˚C. Daaronder wordt het vloeibaar. Min 196 graden is dus het kookpunt. Denk maar aan water, dat tot 100 graden vloeibaar is en daarboven verandert in gas.”

In de deeltjesversneller van CERN bijvoorbeeld.

Supergeleiding

Voor sommige wetenschappelijke toepassingen zijn extreem lage temperaturen nodig. Ria: “In de deeltjesversneller van CERN bijvoorbeeld. De deeltjes worden rondgejaagd door heel sterke magneten. Om die magneten optimaal te laten werken is supergeleiding nodig. Die supergeleiding creëer je met temperaturen rond een temperatuur van min 269 graden Celsius.” Wie ooit natuurkunde heeft gehad, denkt nu wellicht terug aan de lessen over het absolute nulpunt. Min 269 graden is om precies te zijn 4 Kelvin. Cryoworld bouwt de RVS-installaties waar vloeibare helium doorheen stroomt om de magneten zo koud mogelijk te houden. Dat betekent de technologie om te conditioneren, maar ook de buizensystemen, de vacuüm isolatie en het superstrakke laswerk dat nodig is om de temperatuur buiten de buis ook echt buiten te houden. Alleen zo blijft vloeibaar helium daadwerkelijk vloeibaar.

Energie

“Wetenschappelijke instituten zijn onze belangrijkste markt”, vertelt Ria. “ASML, bekend van de computerchips is bijvoorbeeld een klant van ons en ook het centrum voor Duitse lucht- en ruimtevaart. Onze systemen worden gebruikt bij de ontwikkeling van raketmotoren. Maar we zijn ook actief in de energiemarkt. Vloeibaar aardgas is bijvoorbeeld een goed alternatief voor Diesel. En waterstof is een goede en schone brandstof voor de nabije toekomst.

De ontwikkelingen op het gebied van energie, leidden ook tot een mooie opdracht uit Japan. Ria: “Ze zouden de eerste klimaatneutrale Olymische Spelen organiseren. We hebben daar installaties voor geleverd, maar de Spelen gaan vooralsnog niet door.”

Ze zouden de eerste klimaatneutrale Olymische Spelen organiseren.

Pipi Langkous

Cryoworld is begonnen in 2012. Een relatief jong bedrijf dus. Ria: “Toch zit hier heel veel kennis. De oprichters hebben zeker twintig jaar ervaring opgedaan in andere bedrijven en we blijven constant ontwikkelen. Er zijn meer bedrijven in de cryogene technologie, maar de meesten zijn gespecialiseerd in een deel van het proces. Wij bieden de volledige procestechnologie en met name de zogenaamde specials: geheel nieuwe ontwerpen, voor een specifieke klant, die vaak slechts éénmalig worden gebouwd. De slogan daarbij is “Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan”, naar de uitspraak van Pipi Langkous. We houden van een uitdaging. Daarom zoeken we altijd mensen die dat ook leuk vinden, of het nu om engineers of lassers gaat.” Ongeveer de helft van de medewerkers is engineer, de andere helft zit in de uitvoering en ondersteuning. Het is een platte organisatie, vertelt Ria. “Gezelligheid vinden we belangrijk. We lunchen samen en alle lagen van de organisatie zitten door elkaar in de kantine.”

Cryoworld hanteert dan ook de bedrijfsfilosofie: We willen de beste zijn, maar wel met plezier in ons werk. Ria “Het moet goed de deur uit. Alle apparaten en leidingen worden uitgebreid getest en het gaat pas weg als alles in orde is. We hebben dus de beste lassers nodig, die goed zijn in tekeningen lezen en kunnen overleggen met de engineers. Dat lukt nou eenmaal het best als je het leuk hebt met elkaar.”

Bekijk alle kansen bij Cryoworld
Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.