Overzicht
VMBO Carrousels: de wereld van techniek binnen handbereik
22 december 2022
Cyril Kraak

Stef beschrijft de VMBO Carrousels als een prachtige manier om jongeren kennis te laten maken met techniek óf zich breder te oriënteren. “Een carrousel bestaat uit een set praktische opdrachten die worden uitgevoerd op je eigen school, bij een (leer)bedrijf en op het mbo. Deze sets vind je kant en klaar op het platform www.techportal.nl, met onder andere een instructieboekje voor docenten en voor leerlingen. Bovendien hebben de bedrijven en leerbedrijven die erin genoemd staan zich gecommitteerd aan de carrousels; op deze manier verlagen we de drempel voor docenten om er met de leerlingen op uit te trekken.” 

“Eén van de grote pluspunten is het brede aanbod, van ambachtelijk timmerwerk tot ontwerpen van logo’s en van domotica tot voedseltechnologie”, stelt Rob. “Techniek is overal om ons heen. Grote kans dat er een thema bij zit dat leerlingen persoonlijk aanspreekt. En als je erachter komt wat je níet wilt, dan is dat ook waardevol.” Inmiddels staan er 26 carrousels online, allemaal op dezelfde manier vormgegeven en getoetst op inhoud en eenduidigheid om zo de kwaliteit en het gebruiksgemak te waarborgen. Een goede basis dus, maar waar staat het project nu? Stef: “We kunnen niet anders zeggen dan dat de coronamaatregelen z’n weerslag hebben gehad op de uitrol van de carrousels. Net toen we volop aan de slag wilden gaan in de praktijk, kwamen we in een lockdown terecht. Maar nu gaan we er weer helemaal voor! Er is bijvoorbeeld net een carrousel gedraaid op het Clusius College: dat ging goed. Nu gaan we nog een paar carrousels draaien bij wijze van test; dat is meer voor onszelf, want ze zijn al gewoon volop beschikbaar.” 

Voor complete klassen en kleine groepjes 

Naast de extra uitdagingen rondom de coronamaatregelen werd in deze periode ook iets moois duidelijk: “Het is ontzettend belangrijk dat leerlingen en studenten goed worden voorgelicht. Naast grote evenementen en open dagen bleek de afgelopen tijd eens te meer dat je in een persoonlijk gesprek pas echt in contact komt. Als jongere is niet eenvoudig om je meteen van alles voor te kunnen stellen bij een engineeringsopleiding. En vervolgens moet je nog bepalen of je denkt dat zo’n opleiding bij je past. Doordat de carrousels met een hele klas maar juist ook in kleine groepjes gedaan kunnen worden, maak je de kans op verbinding veel groter.” Rob vult aan: “Daarom willen we uiteindelijk studenten uit het derde en vierde leerjaar meer bij de carrousels betrekken. Zij kunnen op hun eigen manier laten zien waar ze mee bezig zijn en een leerling bijvoorbeeld eens meenemen naar hun stageplek.”

Vlammetje aanwakkeren 

 Zowel Rob als Stef zijn trots op de goede samenwerking tussen Horizon College, Clusius College, leerbedrijven en bedrijven. Stef: “Zo’n project wordt uitgevoerd naast alle andere werkzaamheden waar scholen en bedrijven mee bezig zijn: er komt gewoon een stapel extra werk bij. Tegelijkertijd zien we allemaal het belang van dit soort concepten. De komende jaren hebben we overal technische mensen nodig. In de bouw groeit de vraag naar installateurs en vakmensen op het gebied van duurzaamheid, in de zorg groeit de vraag naar slimme oplossingen, in de energiesector groeit de vraag naar mensen met kennis van wind- en zonne-energie en ga zo maar door. Met de VMBO Caroussels brengen we al die sectoren direct en indirect over het voetlicht.” Rob: “Dat maakt het extra leuk: we doen het samen en we werken aan een groot gemeenschappelijk doel. Maar we doen het vooral ook voor al die jongeren bij wie we misschien wel een vlammetje aanwakkeren voor een toekomst in de techniek!”

Kiezen voor de techniek? De vmbo-carrousels kunnen je helpen.Klik hier