Voor werkgevers
Jouw favorieten
Je hebt nog geen favoriete vacatures of andere kansen toegevoegd aan jouw lijst. Bekijk de leerkansen of vacatures om ze toe te voegen.

VMBO Carrousels: de wereld van techniek binnen handbereik

""Als ik nu een van de VMBO Carrousels mocht kiezen, dan ging ik zonder twijfel voor de Mighty Machines”, aldus Stef Macke. Maar helaas roept de plicht: als voorzitter van de werkgroep VMBO Carrousels is Stef vooral bezig om het project te stroomlijnen. - “Gelukkig is dat óók hartstikke leuk om te doen”. Samen met Rob Heijmans, projectleider DudocXP, vertelt hij over de carrousels en de samenwerking tussen vmbo, mbo en opleidingsbedrijven.

Stef beschrijft de VMBO Carrousels als een prachtige manier om jongeren kennis te laten maken met techniek óf zich breder te oriënteren. “Een carrousel bestaat uit een set praktische opdrachten die worden uitgevoerd op je eigen school, bij een (leer)bedrijf en op het mbo. Deze sets vind je kant en klaar op het platform www.techportal.nl, met onder andere een instructieboekje voor docenten en voor leerlingen. Bovendien hebben de bedrijven en leerbedrijven die erin genoemd staan zich gecommitteerd aan de carrousels; op deze manier verlagen we de drempel voor docenten om er met de leerlingen op uit te trekken.” 

“Eén van de grote pluspunten is het brede aanbod, van ambachtelijk timmerwerk tot ontwerpen van logo’s en van domotica tot voedseltechnologie”, stelt Rob. “Techniek is overal om ons heen. Grote kans dat er een thema bij zit dat leerlingen persoonlijk aanspreekt. En als je erachter komt wat je níet wilt, dan is dat ook waardevol.” Inmiddels staan er 26 carrousels online, allemaal op dezelfde manier vormgegeven en getoetst op inhoud en eenduidigheid om zo de kwaliteit en het gebruiksgemak te waarborgen. Een goede basis dus, maar waar staat het project nu? Stef: “We kunnen niet anders zeggen dan dat de coronamaatregelen z’n weerslag hebben gehad op de uitrol van de carrousels. Net toen we volop aan de slag wilden gaan in de praktijk, kwamen we in een lockdown terecht. Maar nu gaan we er weer helemaal voor! Er is bijvoorbeeld net een carrousel gedraaid op het Clusius College: dat ging goed. Nu gaan we nog een paar carrousels draaien bij wijze van test; dat is meer voor onszelf, want ze zijn al gewoon volop beschikbaar.” 

Voor complete klassen en kleine groepjes 

Naast de extra uitdagingen rondom de coronamaatregelen werd in deze periode ook iets moois duidelijk: “Het is ontzettend belangrijk dat leerlingen en studenten goed worden voorgelicht. Naast grote evenementen en open dagen bleek de afgelopen tijd eens te meer dat je in een persoonlijk gesprek pas echt in contact komt. Als jongere is niet eenvoudig om je meteen van alles voor te kunnen stellen bij een engineeringsopleiding. En vervolgens moet je nog bepalen of je denkt dat zo’n opleiding bij je past. Doordat de carrousels met een hele klas maar juist ook in kleine groepjes gedaan kunnen worden, maak je de kans op verbinding veel groter.” Rob vult aan: “Daarom willen we uiteindelijk studenten uit het derde en vierde leerjaar meer bij de carrousels betrekken. Zij kunnen op hun eigen manier laten zien waar ze mee bezig zijn en een leerling bijvoorbeeld eens meenemen naar hun stageplek.”

Vlammetje aanwakkeren 

 Zowel Rob als Stef zijn trots op de goede samenwerking tussen Horizon College, Clusius College, leerbedrijven en bedrijven. Stef: “Zo’n project wordt uitgevoerd naast alle andere werkzaamheden waar scholen en bedrijven mee bezig zijn: er komt gewoon een stapel extra werk bij. Tegelijkertijd zien we allemaal het belang van dit soort concepten. De komende jaren hebben we overal technische mensen nodig. In de bouw groeit de vraag naar installateurs en vakmensen op het gebied van duurzaamheid, in de zorg groeit de vraag naar slimme oplossingen, in de energiesector groeit de vraag naar mensen met kennis van wind- en zonne-energie en ga zo maar door. Met de VMBO Caroussels brengen we al die sectoren direct en indirect over het voetlicht.” Rob: “Dat maakt het extra leuk: we doen het samen en we werken aan een groot gemeenschappelijk doel. Maar we doen het vooral ook voor al die jongeren bij wie we misschien wel een vlammetje aanwakkeren voor een toekomst in de techniek!”

Kiezen voor de techniek? De vmbo-carrousels kunnen je helpen. Het kiezen van een vervolgopleiding na het vmbo is nog best lastig met al die keuzes die je kunt maken. Je wilt vooral zo breed mogelijk worden geïnformeerd over de mogelijkheden. Deelname aan een vmbo-carrousel kan helpen bij het kiezen. Meer weten over de vmbo-carrousels? Ga naar www.techportal.nl. Ook aansluiten als school of bedrijf of heb je vragen? Stuur een mail naar projectmanager Martin Jesterhoudt: vmbo-carrousels@techportal.nl.
Benieuwd naar alle kansen in de Kop? Bekijk de KansenKaart
Op zoek naar meer studenten? Of goed personeel? Op Kop helpt.
Met een gratis profiel weet je zeker dat jouw organisatie gezien wordt.
Maak gratis een profiel aan
Op Kop is helaas niet geoptimaliseerd voor Internet Explorer
Dit is de browser waarmee je deze website bezoekt. Dit kan er toe leiden dat de website niet helemaal naar behoren werkt. We adviseren je daarom om een andere browser zoals Chrome of Firefox te gebruiken.