Overzicht
Voor wie het kleine eert… Tiny houses in De Kop
22 december 2022
Yanaika Zomer

Het is nu nog een beetje modderig en grotendeels onbebouwd, maar in De Falgatuinen in Den Helder ontstaat een nieuwe wijk. Tiny, tussen de flats en het groen. De komende tijd zullen hier nog 25 van de 27 kavels bebouwd gaan worden met kleine, duurzame woningen. Sander Quartel van Woningstichting Den Helder leidt rond. “Er zijn nu twee Tiny Houses klaar. We verwachten dat er komende week nog één geplaatst gaat worden en over een maand of drie zullen er acht staan.”

Nieuwe afspraken

Waar tiny wonen overal aan populariteit groeit, is het nog lang niet in alle Nederlandse gemeentes mogelijk. Sander: “Hier in Den Helder is veel te danken aan de goede samenwerking tussen Helder Vastgoed BV en de gemeente. Wie er ook belt, wij of de kandidaten die hier willen bouwen, de gemeente zegt eigenlijk nooit op voorhand nee. Ze kijken naar wat mogelijk is en zijn bereid aanpassingen te doen.”

Het begon met het wijzigen van het bestemmingsplan, maar ook daarna leidde en leidt het project regelmatig tot nieuwe uitdagingen. “Uniek is dat er een grote vrijheid van ontwerp is, off grid wonen mogelijk is en het voor onbepaalde tijd is. Niemand hoeft hier over een paar jaar weer weg. Dat betekent wel dat ook de bouwbestemming gewijzigd moest worden. De Tiny Houses zijn bijvoorbeeld niet aangesloten op elektra en het riool. Voor de duurzame alternatieven, zijn nieuwe afspraken nodig.” Omdat tiny wonen pionieren is, duurde het allemaal wat langer dan beoogd. “Maar mensen die nu instromen”, vertelt Sander, “plukken de vruchten van wat er inmiddels al is vastgelegd.”

Hollands Kroon en Texel

Tiny wonen kan ook al op Texel. In Buurtskap de Tuunen in Den Burg ontstaat een buurt met ongeveer 140 woningen, waarvan 6 tiny. In de buurt ligt de nadruk op samenwerken, sociale cohesie, duurzaamheid en de natuur.

De gemeente Hollands Kroon hoopt spoedig te volgen. Rianne Kleine Koerkamp van het team Omgevingsontwikkeling vertelt: “Twee jaar geleden is een gebied aangewezen waar het mogelijk zou kunnen zijn. Op dit moment wordt ook een ander gebied besproken. De gemeente staat welwillend tegenover tiny wonen en gaat graag in gesprek met geïnteresseerden. Zo sprak ik onlangs nog iemand die het idee had een buurtschap te beginnen, zoals op Texel. Wie ideeën heeft, of wensen om tiny te gaan wonen, is van harte welkom contact met ons op te nemen.”

Consuminderen

De Helderse Falgatuinen liggen middenin woonwijk Nieuw Den Helder. Het epicentrum van het terrein wordt gevormd door Consuminderhuis Het Fundament, een kenniscentrum op het gebied van duurzaam leven. Sander Quartel: “Het Consuminderhuis richt zich op de bestrijding van armoede door een andere, meer duurzame en gezonde wijze van consumeren: consuminderen dus. Het Consuminderhuis richt zich op alle inwoners van de stad, met bijvoorbeeld informatie over budgetteren en zelf groenten verbouwen. Maar juist de bewoners van het Tiny House project zijn haast een soort goeroes als het gaat om consuminderen. Door samen te werken kan een mooie kruisbestuiving ontstaan.” Het Consuminderhuis biedt ook een aantal faciliteiten voor de Tiny House bewoners. “Wie klein gaat wonen, moet keuzes maken, bijvoorbeeld waar je je stroom van die dag voor wil gebruiken en hoe je je ruimte benut. Dat betekent onder meer de keuze voor wel of geen wasmachine. Hier staat er een voor gezamenlijk gebruik.”

Spullen

Marina van der Wal is één van de toekomstige bewoners van De Falgatuinen in Den Helder. Zij en haar man Gideon kijken uit naar het moment dat ze over kunnen. “We komen uit Castricum en wonen nu tijdelijk in een huurwoning in Nieuw Den Helder. We hopen dat de bouw van ons Tiny House in april van start zal gaan.” Ze herkent de bereidwilligheid van de gemeente die Sander aanstipte : “Onze hoop was ooit met een paar maanden klaar te zijn, maar dit soort dingen kosten tijd. Dat is duidelijk geen onwil. We worden overal goed geholpen. Als ik bijvoorbeeld met de afdeling Vergunningen bel, dan is er zomaar iemand die anderhalf uur de tijd neemt om me precies uit te leggen wat er nodig is om een aanvraag in te dienen die ook kans van slagen heeft.”

De wens om klein te gaan wonen ontstond met een diep besef. Marina: “Ik was succesvol in mijn werk, kwam regelmatig in de krant en op tv en stond elke dag als spreker op een podium. Maar als je me vroeg waar ik nou echt gelukkig van werd, dan waren het de maanden tussen april en oktober, waarin we veel kampeerden. Ik kon dan zo gelukkig zijn met heel weinig. Andersom dacht ik in mijn eigen huis nooit: ‘Goh, wat voel ik me toch goed met al die spullen om me heen’.”

Giet maar in beton

Het besef sloot aan bij een meisjesdroom. “Ooit wilde ik het liefst een pastelgroene auto met caravan eraan vast in dezelfde kleur. Daar zou ik mee de wereld over. Toen ik dat een keer opperde aan mijn zoon, was hij verdrietig. ‘Oh nee! Dan zien we elkaar niet meer’, zei hij. Toen heb ik maar bedacht dat Nederland goed genoeg is. Zolang je Giethoorn niet gezien hebt, moet je eigenlijk niet naar Bali willen.”

Googlen op ‘tiny wonen’ leidde haar al snel naar Woningstichting Den Helder. Een mail naar Sander Quartel, werd direct een afspraak en die afspraak werd een handdruk. Marina en Gideon besloten Castricum te verruilen voor Den Helder. “Oorspronkelijk dachten we nog aan een huis op wielen. Dan konden we elke drie maanden ergens anders gaan staan. Maar toen we twee weken in Den Helder waren zei ik: ‘Giet maar in beton.’ Ik vond Den Helder fijn. De mensen waren vriendelijk. Dit was de plek waar ik onderdeel van wilde zijn.”

Voor meer info: Tiny House Nederland.