Overzicht
Werken bij de gemeente Texel: op en voor het eiland
22 december 2022
Bo-Anne van Egmond

Jakob Jan Brouwer is geboren en getogen op Texel, maar is voor zijn opleiding tot stedenbouwkundig ingenieur vertrokken van het eiland. Er was een carrière in Den Haag, er kwamen wat jaren in de Verenigde Staten bij. Maar bij de terugkeer naar Nederland in 2010, wilde het gezin Brouwer zich weer vestigen op Texel. In eerste instantie kwam hij terecht als partnermanager bij het softwarebedrijf SnelStart. Nu werkt hij twee jaar bij de gemeente Texel, waar hij begon als teamleider Inrichting & Beheer. Inmiddels is hij de afdelingsmanager geworden, waardoor geïnteresseerden tot 1 juni 2020 op zijn oude baan kunnen solliciteren.

Het werken bij de afdeling Gemeentewerken  noemt hij ontzettend divers: “Je houdt je bezig met het herinrichten van straten, het riool, maar je hebt hier bijvoorbeeld ook nog een eigen kolkenzuiger. Dat is het bijzondere aan het werken op een eiland: je moet als gemeente zelf diensten blijven uitvoeren. In andere gemeentes wordt het groenwerk bijvoorbeeld vanwege de grote schaal al vaak uitbesteed aan derden. Op Texel is het niet interessant om dat te doen. Daardoor behoud je al die verschillende facetten binnen je team. Je praat dus als teamleider niet alleen met externe partijen die dit doen, maar met je eigen mensen.”

De nieuwe teamleider moet volgens Jakob Jan een brede interesse hebben. “Het team gaat over de invulling van de complete openbare ruimte, dat raakt zoveel dingen. Als teamleider heb jij de taak om alle werkzaamheden in een breder perspectief te zien, zodat ze in het grotere plaatje passen van het beleid. Ook moet je politieke sensitiviteit hebben; een wethouder openbare ruimte moet op jou kunnen vertrouwen. Idealiter heb je ervaring, maar het hoeft niet. Met een enthousiaste houding, interesse en affiniteit in deze tak van sport kom je ook een heel eind. Je moet echt wel passie hebben voor de openbare ruimte en het algemeen belang van een hoge kwaliteit hierin zien. Maar heb je bijvoorbeeld een bouwkundige of meer een bedrijfskundige achtergrond, dan kun je er ook komen. Bovendien werk je met een team van professionals die weten wat ze doen. Het is dan ook zeker belangrijk dat je een teamspeler bent.”

Je hoeft je hier echt niet te vervelen

In de komende tijd komen er verschillende uitdagingen op het pad van de nieuwe teamleider, vertelt Jakob Jan: “Een groot wegenproject, de fietspaden van Staatsbosbeheer. Er zijn echt grote inhoudelijke opgaves die bij de horens gevat moeten worden. Je hoeft je hier echt niet te vervelen!”

Werken bij de gemeente TexelKlik hier

Sociale werkgever

Jakob Jan is dus sinds kort toegetreden tot het managementteam van de gemeente Texel. Hij lacht dan ook bij de vraag wat voor soort werkgever Texel is: “Ja, ik zit nu zelf in het management hè…” Toch stelt hij dat de gemeente een heel sociale werkgever is, waar veel ontwikkeling mogelijk is. “En daarbij word je bij zo’n kleine gemeente dus breed ingezet, wat het werk aantrekkelijk maakt.” Hij noemt ook het  strategisch personeelsbeleid: “Op Texel werken we met tandems. Dat betekent dat we oudere werknemers koppelen aan nieuw personeel. Bij ons team is er vaak sprake van fysiek zwaar werk, dat soms moeilijk kan worden voor de medewerkers. Om te voorkomen dat zij uitvallen en om kennis over te dragen, koppelen we ze aan een jongere collega. Zo ben ik nu eigenlijk ook een tandem met de vorige manager, die pas eind dit jaar met pensioen gaat.”

Het werken voor de overheid en het bedrijfsleven, daar signaleert Jakob Jan wel een verschil tussen: “Tegelijkertijd scheelt het ook echt wel van welk bedrijf je komt en naar welke overheid je gaat. De afdeling Gemeentewerken is heel uitvoerend. Daardoor lijkt het al veel meer op een onderneming.”

Best of both worlds op Texel

Dan nog even: wonen en werken op een eiland, hoe is dat eigenlijk? “Het werken en leven hier heeft zo z’n charmes. Het eiland gaat vanaf negen uur ’s avonds gewoon op slot, dus ja, dan heb je het met elkaar te doen. Tegelijkertijd zijn hier  veel voorzieningen, heb je veel reuring en activiteiten en ook weer een heel diverse natuur. Een mix die je niet op heel veel plekken terug ziet. Maar tegelijkertijd ben je vrij snel aan de overkant in Den Helder of in Amsterdam. Eigenlijk heb je ‘the best of both worlds’.” Hij heeft genoeg collega’s die niet van het eiland komen en die dagelijks de overtocht maken: “Die vinden het allemaal prima te doen. Je hoeft maar twintig minuten te varen. Die vinden dat boottochtje geweldig om te maken, voor dat gevoel om op een eiland te werken.”